
Στο ένθετο για τη ΓΕΩΡΓΙΑ του ΕΡTNEWS γνωρίζουμε τυροκομεία σε διάφορα μέρη της χώρας. Αρχής γενομένης από τη Σύρο. Βαθιά πίσω στο χρόνο κρατά στο νησί η σχέση του με την παραγωγή τυριού. Το 1500 μ. Χ. οι καθολικοί ηγέτες της Σύρου έφεραν από την Ιταλία στο νησί αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και ξεκίνησαν να παράγουν το πρώτο αγελαδινό τυρί στην Ελλάδα. Οι ντόπιοι μυήθηκαν στην τέχνη του. Μέσα στους αιώνες εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε εκεί μια κουλτούρα βασισμένη στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, γνωστών σε όλη την χώρα αλλά και στο εξωτερικό, με το τυρί «Σαν Μιχάλη» να κυριαρχεί.
Δείτε ακόμη στο ένθετο για τη ΓΕΩΡΓΙΑ του ΕΡΤNEWS:
Αρμόγαλο, το παραδοσιακό τυρί της Σάμου
Και από τη Σύρο στους Μυτιληνιούς Σάμου και στο μοναδικό πιστοποιημένο τυροκομείο του νησιού που παρασκευάζει το αρμόγαλο, το παραδοσιακό τυρί της Σάμου με την κρεμώδη βελούδινη υφή, που παλαιότερα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους. Όλα τα προϊόντα του τυροκομείου είναι από ντόπιο γάλα. Ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και η ζήτησή τους αυξάνεται διαρκώς.
«Πάντρεψαν» την παράδοση με τις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτικά προϊόντα Μεγάλωσαν από μικροί ανάμεσα στα ζώα. Πέμπτης γενιάς κτηνοτρόφοι, τα δυο ξαδέλφια από την Κάτω Ορεινή Σερρών, θέλησαν να εξελίξουν το τυροκομείο τους και πάντρεψαν τις θεωρητικές γνώσεις που κατέκτησαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους, με την εμπειρία χρόνων που διαθέτει η οικογένειά τους στον τομέα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Έσμιξαν αρμονικά την παράδοση, με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
www.ertnews.gr