Η δίκη του Βαγγέλη Πήχα, του φερόμενου ιδιοκτήτη των παράνομων ραδιοφωνικών σταθμών στην Άρτα, αναβλήθηκε για τις 27 Φεβρουαρίου του 2025. Η υπόθεση αφορά την κατηγορία ότι ο κ. Πήχας, μέσω της εταιρείας JOINMEDIA, λειτουργούσε ραδιοφωνικούς σταθμούς χωρίς άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας τη νομοθεσία και εκμεταλλευόμενος δημόσιες ραδιοφωνικές συχνότητες.
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση στην πόλη της Άρτας, καθώς φανερώνει σοβαρές παρατυπίες στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και την εκμετάλλευση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων από ιδιώτες. Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν τις παράνομες δραστηριότητες του κ. Πήχα, αρκετοί δημόσιοι φορείς και πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένων αξιωματούχων της τοπικής και κεντρικής κυβέρνησης, συνέχιζαν να ανέχονται την κατάσταση αυτή, ενισχύοντας την παράνομη λειτουργία των σταθμών μέσω συνεντεύξεων και άλλων υποστηρικτικών ενεργειών.
Το σκάνδαλο εντοπίζεται κυρίως στον ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία “Ράδιο Άρτα” και τη συχνότητα 101,5. Ο σταθμός, αν και είχε λάβει άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ στο όνομα του εκλιπόντος Αθανάσιου Παπαθανασίου, συνέχισε τη λειτουργία του παράνομα μετά το θάνατό του το 2019, με τον Βαγγέλη Πήχα να αναλαμβάνει τη διαχείριση μέσω της εταιρείας JOINMEDIA, χωρίς να ενημερώσει το ΕΣΡ για την αλλαγή ιδιοκτησίας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Fanaripress.gr Δονάτος Παππάς αποκάλυψε ότι ο σταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς να έχει ανακοινώσει τη διασύνδεση του με τον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM της Αθήνας. Ο κ.Πήχας, παρά την αποκάλυψη των παρανομιών, προσπάθησε να διαφυλάξει τη λειτουργία του σταθμού, ακόμα και καταθέτοντας μήνυση και αγωγή πολλών χιλιάδων ευρώ κατά του δημοσιογράφου που δημοσιοποίησε τις αποκαλύψεις.
Ο κ. Πήχας, παρά την αναγνώριση της παράνομης λειτουργίας, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη δράση του μέσω ασαφών συμφωνιών μεταβίβασης και δικτύωσης, χωρίς να παρουσιάσει τα απαραίτητα έγγραφα ή συμφωνίες με το ΕΣΡ ή άλλους φορείς.
Οι υπόλοιποι νόμιμοι σταθμοί της περιοχής τηρούν όλες τις διαδικασίες για τη νόμιμη λειτουργία τους, όπως είναι η απόδοση δικαιωμάτων στους φορείς μουσικής και λόγου, η απασχόληση προσωπικού και η τήρηση αρχείου προγράμματος και εκπομπών. Αντίθετα, ο σταθμός του κ. Πήχα λειτουργούσε χωρίς να πληροί αυτές τις βασικές υποχρεώσεις.
Η παραμονή αυτής της κατάστασης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών, όπως το ΕΣΡ, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια και τη διαχείριση των δημόσιων συχνοτήτων. Η έκβαση της δίκης τον Φεβρουάριο του 2025 θα είναι καθοριστική για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην τοπική ραδιοφωνία και την πάταξη της παρανομίας στην εκμετάλλευση δημόσιων πόρων.