Με αφορμή τις φωτιές στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.
Η κλιματική κρίση στήνει το σενάριο, είναι ο σκηνοθέτης της καταστροφής- Απίστευτο σε παγκόσμια κλίμακα το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης
Όπως και υπογράμμισε αρχικά ο κ. Ζερεφός στο δημοσιογράφο της ραδιοφωνικής εκπομπής της ΕΡΤ, Θάνο Σιαφάκα «Η πυρκαγιά αυτή ξεκίνησε όπως ξέρετε από λάθος σε κάποιο αγρόκτημα, σε κάποιο σπίτι δηλαδή άναψαν φωτιά, φύσαγε ο αέρας, αλλά η αιτία που έγινε τόσο μεγάλη καταστροφή είναι καθαρά οι μεγάλες ταχύτητες του ανέμου και η μεγάλη ξηρασία που προηγήθηκε από την κλιματική κρίση. Διότι έχουν τώρα δυο με τρία χρόνια σημαντικά χαμηλή σχετική υγρασία στο έδαφος στην Καλιφόρνια, στην περιοχή αυτή. Τώρα, κατά πόσο αυτά οφείλονται στην κλιματική κρίση, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε αυτήν. Διότι, η κλιματική κρίση στήνει το σενάριο, είναι ο σκηνοθέτης. Τι κάνει η κλιματική κρίση; Πρώτα απ’ όλα κάνει την περιοχή αυτή να έχει μία παρατεταμένη ξηρασία. Αυτό είναι κλιματικό φαινόμενο. Επίσης, κάνει τα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού τα επιφανειακά να είναι πιο θερμά από το κανονικό. Άλλη μία πηγή για να γίνει η αστάθεια που χρειάζεται. Και έχουμε τους ανέμους, τους εποχικούς και αυτοί οι άνεμοι συνήθως έχουν υψηλές ταχύτητες και σε αυτή την περίπτωση οι ταχύτητες ήταν ρεκόρ, ήταν από τα ακραία φαινόμενα (…). Αυτό λοιπόν, είναι κάτι το απίστευτο και για την Καλιφόρνια αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς έπληξε μια περιοχή η οποία έχει πάρα πολλές κατοικίες (…)».
Στο τέλος του αιώνα θα μας έχει κοστίσει 130 τρις δολάρια – Μέχρι στιγμής η καταστροφή κοστίζει 1 με 2 τρις δολάρια – Οφείλουμε όλοι να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο
«Εγώ φωνάζω εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου και όλοι όσοι φωνάζουμε τώρα, δεν το κάνουμε γιατί έχουμε κάποιο καπρίτσιο αλλά βλέπουμε ότι όταν τα ακραία φαινόμενα της φύσης γίνονται εξαιρετικά ακραία όπως στην περίπτωση αυτή και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, το κόστος είναι μεγάλο. Αν δεν κάνουμε τίποτα-το έχουν υπολογίσει αυτό στον ΟΗΕ οι οικονομικές υπηρεσίες-το κόστος, το παγκόσμιο, θα ξεπεράσει τα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόχειρες εκτιμήσεις που άκουσα, τις οποίες δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, είναι ότι αυτή η καταστροφή εκεί στο Λος Άντζελες πρέπει να ξεπεράσει 1 2 τρις δολάρια. Είναι τεράστια (…). Τα φαινόμενα λοιπόν, αυτά παίρνουν πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις, τόσο μεγάλες ώστε κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι ορθές στο τέλος του αιώνα θα έχουμε ξοδέψει 130 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι πάρα πολλά χρήματα. Και ένα μέρος από αυτά θα κληθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες να το καλύψουν. Ενώ ένα άλλο μέρος θα το υποστούν οι εθνικές οικονομίες πολλών χωρών».
ertnews.gr