Στα υπεράκτια αιολικά πάρκα που βρίσκονται στη βόρεια ακτή της Γερμανίας, πρόκειται να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα ραντάρ για την υποστήριξη της επιτήρησης πλοίων και drones, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Αρχή (BSH), σύμφωνα με το Reuters.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά ύδατα, ειδικά στο πλαίσιο των επιθέσεων σε θαλάσσιες υποδομές και της ανακάλυψης παλαιών πετρελαιοφόρων. Πρόσφατα, οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν τελωνειακές διαδικασίες μετά τη ρυμούλκηση του πλοίου Eventin, το οποίο είχε παρατηρηθεί να παρασύρεται στα γερμανικά χωρικά ύδατα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται ότι αυτό το πλοίο είναι μέρος ενός «στόλου-φαντάσματα» που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να παρακάμψει τις πετρελαϊκές κυρώσεις.
Ορισμένα πλοία πλέουν με τα συστήματα εντοπισμού τους απενεργοποιημένα, είπαν οι αρχές, και η φινλανδική ακτοφυλακή ανέφερε πέρυσι διακοπές στα σήματα δορυφορικής πλοήγησης στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και περιπτώσεις παραποίησης των δεδομένων θέσης ορισμένων πετρελαιοφόρων.
Εκπρόσωπος της BSH επιβεβαίωσε στο Reuters πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει προηγουμένως η εφημερίδα Bild ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα χρειάστηκε να εγκαταστήσουν ραντάρ.
Τα πρότυπα που καθορίστηκαν για το 2025, που δημοσιεύθηκαν από την BSH στα τέλη Ιανουαρίου, υποχρεώνουν τους χειριστές αιολικών πάρκων να εγκαταστήσουν ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας σε κατάλληλες κατασκευές και να διαβιβάσουν τα συλλεχθέντα δεδομένα στις αρχές.
«Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται κυρίως για την ασφάλεια των διαδρομών μεταφοράς», είπε ο αξιωματούχος της BSH, Nico Nolte, στην Bild, προσθέτοντας ότι αυτές οι πληροφορίες διαβιβάζονται επίσης στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας στο λιμάνι του Cuxhaven.
Την ευθύνη για την ασφάλεια των γερμανικών ακτών έχει αυτή η ναυτική αρχή.
Η Γερμανία προετοιμάζεται για τεράστιες επενδύσεις στην ασφάλεια και την άμυνα, μετά από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται από κόμματα που επιδιώκουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Αυτή η μεταρρύθμιση επιτρέπει ουσιαστικά απεριόριστες δαπάνες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Πηγές: Reuters, news.ro
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr