Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτιστικής αναστήλωσης στην Ήπειρο, καθώς εντός του φθινοπώρου αναμένεται να προκηρυχθεί η σχετική πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου, που αφορά την αποκατάσταση του περίφημου ναού της Παρηγορίτισσας στην Άρτα.
Η αποκατάσταση του ιστορικού αυτού μνημείου εντάσσεται στον σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αρταίων, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Η ανακοίνωση για την επικείμενη χρηματοδότηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη διατήρησης της πλούσιας βυζαντινής κληρονομιάς της περιοχής.
Ο ναός, αρχιτεκτονικό στολίδι της Άρτας, οικοδομήθηκε σταδιακά σε δύο ιστορικές περιόδους και συνδέεται με έντονη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση. Η συγκινητική αφήγηση για την Παναγία που παρηγόρησε τη μητέρα ενός νεαρού εργάτη που σκοτώθηκε κατά την ανέγερση, είναι από τις πιο γνωστές της περιοχής.
Το πρώτο σκέλος της κατασκευής ανάγεται στην εποχή του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα και της συζύγου του Θεοδώρας, ενώ η συνέχιση του έργου έγινε αργότερα από τον γιο τους Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα και την οικογένειά του.
Ο επιβλητικός σταυροειδής ναός με τον εντυπωσιακό τρούλο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του σύνθεση και τα μοναδικά του διακοσμητικά στοιχεία, όπως ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος, τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά –με κορυφαίο εκείνο του Παντοκράτορα– καθώς και οι εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα.
Το κτίσμα λειτουργούσε επί αιώνες ως μοναστηριακό καθολικό, ενώ από την αρχική μονή σώζονται ακόμη μερικά από τα κελιά και η παλαιά τράπεζα.
Η προσεχής αποκατάσταση αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Άρτας και αναμένεται να συμβάλει ταυτόχρονα στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.