Η κρίση στους φούρνους έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, με τον Παναγιώτη Σαχινίδη, πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινή Αφετηρία» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 με την Έρη Πανάγου, η κατάσταση που βιώνει ο κλάδος είναι χειρότερη ακόμη και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1.500 φούρνοι κατεβάζουν ρολά σε όλη την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της συντεχνίας, 1.500 αρτοποιεία έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για αριθμό που σοκάρει, αν σκεφτεί κανείς ότι ούτε κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν είχαν χαθεί τόσες επιχειρήσεις του κλάδου.
Ο κ. Σαχινίδης περιέγραψε με συγκίνηση τα τηλεφωνήματα συναδέλφων του που αναγκάζονται να κλείσουν:
«Είναι κρίμα να σε παίρνει ο συνάδελφος και να σου λέει “έλα πρόεδρε να δεις τι κάνω”. Είναι κρίμα να σου λέει κλείνω το μαγαζί μου και κλαίω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η βιοτεχνία στη μέγγενη – Έκκληση για στήριξη από την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος των αρτοποιών απηύθυνε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση: η βιοτεχνία πρέπει να στηριχθεί. Όπως τόνισε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το 95% στην Ευρώπη, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην παραγωγή και στην οικονομία.
Παράλληλα, υπενθύμισε τον κοινωνικό χαρακτήρα του επαγγέλματος, λέγοντας πως οι αρτοποιοί αποτελούν “Εθνική Ελλάδος”, καθώς στάθηκαν δίπλα στην κοινωνία σε περιόδους πολέμων, φυσικών καταστροφών και εράνων.
Το ενεργειακό κόστος «γονατίζει» τους φούρνους
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος, που σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των αρτοποιείων. Παρά τις υποσχέσεις για οφέλη από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι φούρνοι αντιμετωπίζουν ένα πραγματικό οικονομικό δράμα.
Με κόκκινα δάνεια και συσσωρευμένες υποχρεώσεις, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, με πολλούς επαγγελματίες να δηλώνουν ότι έχουν «χτυπηθεί αλύπητα» από την ενεργειακή κρίση.
Προτάσεις για ενεργειακή αυτονομία των φούρνων
Η Συντεχνία Αρτοποιών έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ενεργειακής αυτονομίας για τον κλάδο. Μεταξύ αυτών:
-
Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή 20 έως 50 αρτοποιών.
-
Ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων για αυτονομία και ανεξαρτησία από την αγορά.
-
Επέκταση του ίδιου μοντέλου και σε άλλους κλάδους της βιοτεχνίας.
Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική πρόταση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κρατική στήριξη, όχι μόνο για την επιβίωση των φούρνων, αλλά και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος μέσω της ενίσχυσης της βιοτεχνίας.