
Οι κροατικές αρχές προχώρησαν στην καταστροφή του φορτίου.
Συναγερμός σήμανε μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τρόφιμα (RASFF), μετά τον εντοπισμό υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο σε παρτίδα πιπεριών προέλευσης Αλβανίας.
Η ειδοποίηση εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου από τις κροατικές αρχές, οι οποίες εντόπισαν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ελέγχου στα σύνορα. Η παρτίδα δεσμεύτηκε και απορρίφθηκε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε την προειδοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πιπεριές περιείχαν υψηλά επίπεδα νικελίου, στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαισθησία ή αλλεργία στα βαρέα μέταλλα. Αν και δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθένειας, η αξιολόγηση κινδύνου χαρακτηρίστηκε ως «πιθανός κίνδυνος».
Οι κροατικές αρχές προχώρησαν στην καταστροφή του φορτίου,ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το προϊόν διακινήθηκε σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το περιστατικό υπενθυμίζει τη σημασία των συστηματικών ελέγχων στα εισαγόμενα τρόφιμα, ιδιαίτερα σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα οποία μπορεί να συγκεντρώνουν βαρέα μέταλλα από το έδαφος ή τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα
Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, αφού η θρεπτική τους αξία είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Πριν την κατανάλωσή τους όμως, επιβάλλεται σχολαστικό πλύσιμο ώστε να προφυλαχθείτε στο μέτρο του δυνατού από κάθε είδους μολύνσεις.
Τρεχούμενο νερό
Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά που καταναλώνετε ωμά ή φρούτα που τα τρώτε με τη φλούδα. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα όμως δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Το σχολαστικό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό απομακρύνει τη λεγόμενη «μηχανική» μόλυνση και εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό μικρόβια και βακτήρια. Ως εκ τούτου θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά.
Ξίδι
Αρκετοί είναι αυτοί που πλένουν τα λαχανικά με ξίδι. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική σε ένα βαθμό, καθώς το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν κάποιοι μικροοργανισμοί. Οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί όμως αντέχουν σε ανάλογες συνθήκες, συνεπώς το ξίδι δεν αποτελεί πανάκεια.
Μούλιασμα σε νερό
Αν βάζετε τα λαχανικά να μουλιάζουν σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη, θεωρώντας ότι εξαλείφετε τα μικρόβια, τότε αλλάξτε τακτική. Όχι μόνο δεν τα καθαρίζετε, αλλά τα καταστρέφετε. Αφενός μεν χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, αφετέρου τα μικρόβια μετακινούνται και πάνε ακόμη και σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν. Ακόμη πάντως και αν τα μουλιάζετε, μετά πρέπει να τα ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό. Γενικά, πρέπει να επιμένετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι, καθώς εκεί εισχωρούν υπολείμματα από φυτοφάρμακα και ζωύφια. Επιμείνετε ιδιαίτερα σε λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι που έχουν πυκνά φύλλα και μαζεύουν χώμα κα μικρόβια.

