Με το βλέμμα στραμμένο στη αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα, ενώ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο Τελωνείο των Κήπων 50 τρακτέρ και σήμερα θα κλείνουν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά θα επιτρέπουν την διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων.
Στο μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται να υπάρχει ένας συμβολικός αποκλεισμός περίπου στις 6 και μισή με 8 το απόγευμα. Στα υπόλοιπα μπλόκα σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιος αποκλεισμός είτε στο Δερβένι είτε στην Χαλκιδική. Σε λίγη ώρα αναμένεται να κινηθούν τρακτέρ προς τα σύνορα στους Ευζώνους.
Εκεί οι αγρότες από το Πολύκαστρο έχουν σκοπό να αποκλείσουν για τέσσερις ώρες τον συνοριακό σταθμό για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι για τους πολίτες. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση. Από την Κεντρική Μακεδονία έξι αγρότες, εκπρόσωποι των διαφόρων μπλόκων, θα κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως μετέδωσε η Λία Χριστάρα από τα Μάλγαρα όλοι αναφέρουν ότι αν αύριο δεν πάνε καλά τα πράγματα, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Επίσης, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στο κόμβο του Φιλώτα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.
«Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Ακόμα ανέφερε ότι «αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι, γυρνάμε στα μπλόκα μας και κάνουμε τις γενικές συνελεύσεις[…] στο πίσω μέρος του μυαλού μας το επόμενο στάδιο της κλιμάκωσης, αν δεν ικανοποιηθούμε, είναι μια πιθανή κάθοδος με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα».
Η θέση της κυβέρνησης
Η κυβερνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», τόνισε. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής, στους αγρότες.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκάτσιος μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι στην Αθήνα πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και τα νέα μηνύματα που εξέπεμψε προς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
Μηνύματα τριών κατευθύνσεων: τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα, το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε ολόκληρη την κοινωνία και ότι η κυβέρνηση θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού προκειμένου να μειωθούν οι παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης, όπως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες διευκολύνσεις. Οι αγρότες ζητούν η καταβολή του να έρθει νωρίτερα και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τους τρόπους για να γίνει κάτι τέτοιο πιο εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να διευκολυνθεί περισσότερο ο αγροτικός κόσμος.
ertnews.gr