Νούμερο ένα ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες είναι η ακρίβεια. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι προκύπτει μικρή ενίσχυση του ποσοστού των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζει πέρα», όπως δείχνει και η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ.
Ακόμη οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσάφι» τη χωριάτικη σαλάτα. Τι είναι όμως εκείνο που πυροδοτεί την ακρίβεια;
Η ακρίβεια
Οι επιχειρηματίες του κλάδου μιλώντας στον ANT1 αναφέρουν ότι αιτία είναι τα αυξημένα έξοδα των καταστημάτων που φτάνουν μέχρι τα πιάτα που σερβίρονται στο τραπέζι. Όπως δηλώνουν οι πολίτες οι τιμές είναι «υπερβολικά αυξημένες»».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία χωριάτικη σαλάτα κοστίζει στους επαγγελματίες γύρω στα 3,50 ευρώ και φτάνει στα τραπέζια των πελατών έως και 15 ευρώ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας ή στα νησιά.
Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, τα έξοδα του καταστήματος πλέον είναι αυξημένα με τις ανατιμήσεις στα σερβιριζομενα πιάτα να είναι αναπόφευκτες.
Πόσο κοστίζει η χωριάτικη σαλάτα
Για την παρασκευή της σαλάτας απαιτείται μισό κιλό ντομάτες, δηλαδή 0,85 ευρώ, αγγούρι 0,45 ευρώ, 50 γραμμάρια κρεμμύδια και πιπεριές δηλαδή 0,036 ευρώ και 0,18 ευρώ αντίστοιχα. 70 γραμμάρια φέτα γύρω 0,88 ευρώ το κιλό, ενώ για τις ελιές, το κόστος των 30 γραμμαρίων δεν ξεπερνά τα 0,33 ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και το ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο μάγειρας θα βάλει 50 γραμμάρια και η τιμή του λίτρου ανέρχεται στα 12 ευρώ, η αντιστοιχία διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ.
Μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας σερβίρετε σε ένα εύρος τιμών από 8-12€. Ωστόσο, το κόστος Παρασκευής είναι πολύ μικρότερο αφού Ένα πακέτο μακαρόνια πωλείται στα σούπερ μάρκετ γύρω στο 1,20€. Για τη σάλτσα ντομάτας θα χρειαστεί κανείς ντομάτες , κρεμμύδι, ελαιόλαδο και βασιλικό που θα στοιχίσει συνολικά γύρω στα 3,50€.
Σε εντατικούς ελέγχους θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το αρμόδιο Υπουργείο.