More
  ΑρχικήΕλλάδαΑκρίβεια: Ψηλά οι τιμές, χαμηλά τα εισοδήματα παρά τα δισεκατομμύρια σε pass

  Ακρίβεια: Ψηλά οι τιμές, χαμηλά τα εισοδήματα παρά τα δισεκατομμύρια σε pass

  Δημοσιεύθηκε:

  Την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσω των PASS και της επιδοματικής πολιτικής επέλεξε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τώρα στρέφει τα βέλη της κατά της αισχροκέρδειας και του πληθωρισμού απληστίας που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προέκυψαν εν μία νυκτί.

  Εκατομμύρια πολίτες, από το 2020 έως σήμερα, έχουν επιδοθεί στο κυνήγι επιδομάτων, επιταγών ακρίβειας, διαφόρων τύπου «pass», vouchers, έκτακτων ενισχύσεων, αλλά και ότι άλλο μπορεί να καλύψει μέρος έστω των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από τις κρίσεις που τους έχουν χτυπήσει (υγειονομική, ακρίβειας κτλ.).

  Αισχροκέρδεια και πληθωρισμός απληστίας

  Η κυβέρνηση με σημαντική καθυστέρηση αποφάσισε να χτυπήσει την ακρίβεια στην καρδιά του προβλήματος που δεν είναι άλλο από την αισχροκέρδεια.

  Ο πληθωρισμός απληστίας, ο νέος όρος που έβαλαν στη ζωή μας οι σύγχρονοι οικονομολόγοι, έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα και τα μέτρα που λαμβάνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται δείχνουν να μην είναι αρκετά για να περιορίσουν το φαινόμενο της παρατεταμένης ακρίβειας και της απληστίας αρκετών πολυεθνικών εταιρειών που επιβάλλουν στους καταναλωτές τιμές Ελβετίας.

  Οι διάφορες επιδοματικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

  Το 2022, μαζί με την ακρίβεια, μπήκαν στη ζωή εκατομμυρίων νοικοκυριών τα διάφορα pass, δηλαδή οι έκτακτες παροχές της κυβέρνησης που στόχο είχαν να καλύψουν μέρος έστω των απωλειών που είχαν υποστεί στις τσέπες τους οι πολίτες λόγω της σημαντικής και παρατεταμένης ακρίβειας. Οι ραγδαίες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, στα καύσιμα και στα τρόφιμα οδήγησαν τον κυβερνητικό επιτελείο να ανακοινώνει το ένα pass μετά το άλλο.

  Power PASS

  Η μεγάλη άνοδος των τιμών στην ενέργεια, που κορυφώθηκε τους μήνες που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έφερε στη ζωή των Ελλήνων το Power Pass. Μέσω αυτού επιστράφηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά ποσά έως 600 ευρώ για τη χρονική περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Μάλιστα το συγκεκριμένο PASS πήρε παράταση και για τον Ιούνιο καλύπτοντας ακόμη περισσότερα νοικοκυριά. Η συνολική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε σε 295,6 εκατ. ευρώ.

  Fuel Pass

  Τον Απρίλιο του 2022 περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών υπέλαβαν αιτήσεις για να λάβουν το Fuel Pass, ένα μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης συνολικού κόστους για τον προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

  Δικαιούχοι ήταν κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

  Το ποσό της επιδότησης για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην ηπειρωτική χώρα ήταν 40 ευρώ και στα νησιά 50 ευρώ και για τους ιδιοκτήτες μηχανής στα 30 και 35 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα όσοι χρησιμοποιούσαν την άυλη ψηφιακή κάρτα είχαν μία πρόσθετη επιδότηση 5 ευρώ για το παραπάνω τρίμηνο.

  Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων την περίοδο εκείνη ξεπερνούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 2,2 ευρώ το λίτρο και η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει και το Fuel Pass 2. Ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να λάβουν για ένα ακόμη τρίμηνο (και τελευταίο) λίγο υψηλότερη επιδότηση από εκείνη που ήταν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

  Για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου το ποσό της επιδότησης ήταν για τους ιδιοκτήτες ΙΧ 65 € για την ηπειρωτική χώρα και 85 ευρώ στα νησιά, ενώ για τους ιδιοκτήτες μηχανής το ποσό για το τρίμηνο αυτό ήταν 45 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 55 ευρώ για τα νησιά. Σημειώνεται ότι στο Fuel Pass 2 εφαρμόστηκε ενισχυμένη επιδότηση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποίησαν άυλη ψηφιακή κάρτα. Επίσης, για την περίοδο αυτή εφαρμόστηκε μία έξτρα επιδότηση στο Diesel κίνησης κατά 0,15 €/lt στην αντλία για όλους.

  Ακρίβεια στα τρόφιμα & Market Pass

  Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2023 περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αιτήσεις στο gov.gr προκειμένου ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση να λάβουν μηνιαία επιδότηση από 22 έως 100 ευρώ για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2023 για αγορές προϊόντων κάθε είδους από Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές κτλ.

  Ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι η ακρίβεια κάλπαζε με ακόμη πιο υψηλούς ρυθμούς ιδιαίτερα στα τρόφιμα αποφασίστηκε να δοθεί μία επιπλέον τρίμηνη παράταση στο μέτρο έως τα τέλη Οκτωβρίου και συνολικά οι δικαιούχοι να λάβουν περίπου 1 δισ. ευρώ.

  Επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 θα λάβουν οι κάτοικοι – που είναι δικαιούχοι – από τις πληγείσες περιοχές. Η διαδικασία θα είναι αυτόματη και με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις. Η καταβολή έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ για όσους έκανα νέες αιτήσεις η πληρωμή θα γίνει αργότερα.

  Σημειώνεται ότι μέσα στη διετία 2022-2023 οι τιμές των τροφίμων έχουν παρουσιάσει συνολική αύξηση περίπου 25%!

  Youth Pass

  Το Δεκέμβριο του 2023 οι νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών που είχαν υποβάλει αιτήσεις αφού πρώτα είχαν αποκτήσει ΑΦΜ έλαβαν την ενίσχυση των 150 ευρώ μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας. Συνολικά κάθε χρόνο δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες που συμπληρώνουν τα παραπάνω όρια ηλικίας και το ποσό μπορούν να το χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικιάσεις ΙΧ – σκαφών αναψυχής, υέατρα – σινεμά – συναυλίες.

   

   

  Οικονομικός Ταχυδρόμος

  Τελευταία νέα

  Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από Τετάρτη 24 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας “DEADPOOL AND WOLVERINE “

  ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ των προσπαθειών επισκευής του MCU, ο Κέβιν Φάιγκι και το επιτελείο του...

  Σαντορίνη: Η Τουριστική Πολιτική Φτάνει Στα Άκρα – Καλούν σε Λοκντάουν τους Ντόπιους Για Περισσότερο Χώρο Στους Επισκέπτες

  Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σήμερα 23 Ιουλίου στη Σαντορίνη, όταν ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε...

  Ιωάννινα: Διαμαρτυρίες για τις Νέες Πολιτικές Χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Μειώνονται τα Πρωινά που είναι δωρεάν, και Αυξάνονται τα Απογευματινά υπό πληρωμή

  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Από την 1η...

  Πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στο Νεοχώρι Αρτας

  Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη Της Αγίας Ειρήνης...

  Περισσότερα

  Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από Τετάρτη 24 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας “DEADPOOL AND WOLVERINE “

  ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ των προσπαθειών επισκευής του MCU, ο Κέβιν Φάιγκι και το επιτελείο του...

  Σαντορίνη: Η Τουριστική Πολιτική Φτάνει Στα Άκρα – Καλούν σε Λοκντάουν τους Ντόπιους Για Περισσότερο Χώρο Στους Επισκέπτες

  Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σήμερα 23 Ιουλίου στη Σαντορίνη, όταν ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε...

  Ιωάννινα: Διαμαρτυρίες για τις Νέες Πολιτικές Χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Μειώνονται τα Πρωινά που είναι δωρεάν, και Αυξάνονται τα Απογευματινά υπό πληρωμή

  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Από την 1η...