More
  ΑρχικήΚόσμοςΑνησυχητική εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική

  Ανησυχητική εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική

  Δημοσιεύθηκε:

  Σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, η επιδημία του δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό το 2024, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ειδικά στη Βραζιλία, η οποία ήδη έχει ξεπεράσει το δικό της ιστορικό ετήσιο ρεκόρ μολύνσεων από δάγκειο πυρετό, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα και 715 θανάτους.

  Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε 4,2 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, με 5.774 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Παρά τις ελλείψεις σε εμβόλια, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προγράμματα μαζικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές.

  Στην Αργεντινή, το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 151.310 κρούσματα δάγκειου πυρετού, με 134.202 από αυτά να διαπιστώνονται φέτος, παρουσιάζοντας μια αναλογία 321 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και 106 θανάτους, εκ των οποίων οι 96 σημειώθηκαν το 2024. Εντούτοις, η κυβέρνηση του Χαβιέ Μιλέι δεν εξετάζει προς το παρόν την προοπτική να προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις τρέχουσες επιδημίες.

  Στη γειτονική Ουρουγουάη είχαν καταμετρηθεί μέχρι χθες 158 κρούσματα δάγκειου πυρετού (62 εγγενή και 96 εισαγόμενα), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των εισαγόμενων ήταν από άτομα που ταξίδεψαν στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.

  Υψηλό αριθμό θυμάτων έχει αναφέρει και η Παραγουάη, με 74 θανάτους λόγω δάγκειου πυρετού το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το Περού παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση με 79.741 κρούσματα το πρώτο τρίμηνο του έτος, σημειώνοντας άνοδο 262% των κρουσμάτων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του δάγκειου πυρετού από την αρχή του χρόνου.

  Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας έχει καταγράψει 55.340 κρούσματα, ενώ μέχρι τις 3 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 94 πιθανοί θάνατοι από δάγκειο πυρετό.

  Ήδη από το 2023, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην αμερικάνικη ήπειρο, όπου πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια περιπτώσεις.

  Ο δάγκειος πυρετός, του οποίου ο κύριος φορέας μετάδοσης σε ολόκληρη σχεδόν την αμερικανική ήπειρο είναι το κουνούπι Aedes aegypti, επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πίσω από την εξάπλωση της επιδημίας βρίσκεται το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αναπτύσσεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, εκτός από την Ευρώπη, όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

  Για τους ειδικούς, η αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές ενέργειες πρόληψης και ανίχνευσης, καθώς και τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.

   

  Πηγή: EFE. ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Αρτινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Εβδομάδα Υγείας από το Δήμο Αρταίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο...

  Συναυλία της Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στην Αίθουσα Διώνη

  Την Κυριακή 14 Απριλίου, η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα πραγματοποιήσει συναυλία στην...

  Περισσότερα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Αρτινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Εβδομάδα Υγείας από το Δήμο Αρταίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο...