More
  ΑρχικήΆρταΑντιδράσεις προκαλεί η δημιουργία δομής αδέσποτων ζώων ανάμεσα στους οικισμούς Αμφιθέας και...

  Αντιδράσεις προκαλεί η δημιουργία δομής αδέσποτων ζώων ανάμεσα στους οικισμούς Αμφιθέας και Νεοχωρακίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά

  Δημοσιεύθηκε:

  Οι Κάτοικοι των οικισμών Αμφιθέας και Νεοχωρακίου πραγματοποίησαν την Κυριακή 16/10 συγκέντρωση-συνάντηση, με αφορμή την πρόθεση του Δήμου Νικολάου Σκουφά, να δημιουργήσει Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, ανάμεσα στους οικισμούς και σε μικρή απόσταση, από την Βυζαντινή Μονή «Παναγία Μπρυώνη».

  Σε ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι των οικισμών Αμφιθέας και Νεοχωρακίου, αντιτίθενται και αντιδρούν στη Δημοτική αρχή για το σχεδιασμό της στο συγκεκριμένο θέμα. Απευθυνόμενοι στην Δήμαρχο κ. Ροζίνα Βαβέτση και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δεν έχει κανένα ηθικό, ούτε νομικό έρεισμα για να επιμένει, στην δημιουργία Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων με το έτσι θέλω.

  Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι “σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν θα βρει εύκολο δρόμο για την υλοποίηση αυτού του καταστροφικού σχεδίου. Θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να ακυρωθεί η αυθαιρεσία”. Το έγγραφο διαμαρτυρίας που αντιτίθενται στο καταφύγιο έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην εφορεία Αρχαιοτήτων, στην Αποκεντρωμένη, στο υπουργείο υγείας αλλά και υπουργείο Πολιτισμού.

  Ανακοίνωση των κατοίκων.
  Την Κυριακή 16/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των κατοίκων Αμφιθέας Νεοχωρακιου  με τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης! Προσκλήθηκε όλη η Αντιπολίτευση του Δήμου Νικολάου καθώς επίσης και η δημοτική αρχή μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας!
  Παρέστησαν μόνο ο κ. Κώστας Παπασιώζος και ο κ. Ηλίας Σαπρίκης! Η δημοτική αρχή Νικ. Σκουφά δεν ενεφανίσθη ούτε ο δημοτικός σύμβουλος και τοπικός της Περιοχής, με φυσική απόρροια να δημιουργούνται εύλογα συμπεράσματα για τον λόγο της απουσίας τους!
  Όταν ο κύριος Κώστας Παπασιώζος στο τελευταίο συμβούλιο ρώτησε την κ. Δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση ότι υπάρχει αντίδραση των κατοίκων για την ανέγερση του Καταφυγίου των αδέσποτων ζώων, η δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση (παρόλο που η δήμαρχος έλαβε έγγραφο διαμαρτυρίας 126 υπογράφων που αντιτίθενται στο καταφύγιο) και ο δε δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Γιώργος Ριζάκης δεν έδωσε καμία απάντηση, σύμφωνα κιόλας με το πρακτικό του συμβουλίου (κατατεθειμένο)!
  Το ακόλουθο Έγγραφο το οποίο έχει κατατεθεί με τους τρεις εκπροσώπους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην εφορεία Αρχαιοτήτων, στην Αποκεντρωμένη, στο υπουργείο υγείας αλλά και υπουργείο Πολιτισμού!
  Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι στο να κάνουν  ό,τι είναι δυνατό για να μην ανεγερθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων ανάμεσα στα σπίτια τους γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι για την προσβολή δημόσιας υγείας (με μία βροχή όλα τα λύματα θα πάνε στις αυλές, μεταδοτικές ασθένειες, ηχορύπανση, το έδαφος είναι υδάτινο) καθώς και υποβαθμίζουν την θρησκευτική αξία της Παναγίας Μπρυώνη, το μοναδικό μνημείο της περιοχής, κόσμημα του οικισμού! Οι κάτοικοι επίσης ότι δεν είναι ενάντιοι τέτοιων δράσεων όχι όμως ανάμεσα στα σπίτια τους και δίπλα από ένα Βυζαντινό μνημείο!
  96302769
  Διαβάστε το ακόλουθο έγγραφο 

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
  Κοιν. : Δήμο Νικολάου Σκουφά
  Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας
  Άρτα, 5 Σεπτεμβρίου 2022
  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

  Αξιότιμη Εισαγγελική Αρχή,
  Σας γνωστοποιούμε και σας παραθέτουμε την κατάφορη και έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων των οικισμών Αμφιθέας και Νεοχωρακίου, που περιλαμβάνονται εντός του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

  Την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 γίναμε μάρτυρες της διενέργειας των εργασιών, που έλαβαν χώρα σε ένα οικόπεδο για την ανέγερση και δημιουργία ενός προβλεπομένου κυνοτροφείου, σύμφωνα με την ενημέρωση του εργολάβου. Οι εν λόγω εργασίες γινόντουσαν πλησίον των οικισμών και δη, μικρής απόστασης πλησίον της Βυζαντινής Μονής «Παναγία Μπρυώνη». Κλήθηκε η Αστυνομία η οποία κατέγραψε το γεγονός καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας που με τη σειρά της προχώρησε σε άμεση σύσταση για την διακοπή των εργασιών του έργου.

  Εμείς οι κάτοικοι αντιτιθέμεθα και αντιδρούμε στην διεκπεραίωση των εργασιών για ανέγερση ενός κυνοτροφείου πλησίον των οικισμών και κατοικημένων σπιτιών και επιχειρήσεων καθώς και πλησίον της προαναφερθείσας Μονής καθώς ο χώρος και η ταυτότητα της Μονής, καθίσταται αρχαιολογικής σημασίας και αξίας.

  Τα προβλήματα, που ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι είναι πολλοί, απειλή για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, καθώς επίσης υφίστανται και λόγοι, που απειλούν το περιβάλλον (περιβαλλοντικοί) αλλά και την διαβίωση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ηχορύπανση, καθώς επίσης, δυσοσμία αλλά και προσβολή από τα λύματα των κατοίκων της περιοχής απειλούν της ποιότητα ζωής τους. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το οικόπεδο, το οποίο επιλέχθηκε βρίσκεται επάνω σε φυσικό υδάτινο έδαφος (ρυάκι) συμβάλλει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

  Επίσης, ένα Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων δεν πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις πλησίον των κατοίκων και δη, πλησίον μικρής απόστασης από ένα Βυζαντινό μνημείο, χαρακτηρισμένο από το 1963, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, κόσμημα για την περιοχή, που προσφέρεται για την θρησκευτικότητα των επισκεπτών ντόπιων αλλά είναι και σήμα κατατεθέν τουριστικής προβολής και επισκεψιμότητος.

  Αξιοσημείωτο είναι, να αναφερθεί ότι είναι έντονος ο φόβος μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και περίθαλψης των ζώων (εγκαταλελειμμένα καταφύγια εστίες μόλυνσης, μεταδοτικές ασθένειες), γεγονός το οποίο δεν μας διασφαλίζεται, έχοντας και παραδείγματα από άλλα στατιστικώς εγκαταλελειμμένα καταφύγια στην ευρύτερη περιοχή του νομού Άρτας.

  Παρακαλούμε και αιτούμεθα να διερευνηθούν οι κείμενες διατάξεις, κάτω από τις οποίες έγινε η επιλογή της θέσεως για το εν λόγω Καταφύγιο και εάν πληρούνται οι νόμιμες προδιαγραφές για την ανέγερσή του. Καθώς αναρωτιόμαστε κάτω από ποίες συνθήκες και νομοθεσία αποφασίστηκε η θέση του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων μεταξύ των δύο οικισμών Αμφιθέας – Νεοχωρακίου και πλησίον Βυζαντινού μνημείου αρχαιολογικού χαρακτήρος.

  Υπό ποίες αποφάσεις κινητοποιήθηκε μια τέτοια μελέτη χωρίς να υπάρξει μια τυπική ενημέρωση, έστω των κατοίκων από την Δημοτική Αρχή Νικολάου Σκουφά αλλά ούτε έγινε ουδεμία ενημέρωση και προσέγγιση από τον αιρετό δημοτικό και τοπικό σύμβουλο της περιοχής Αμφιθέας και Νεοχωρακίου.

  Άξιο διερεύνησης είναι επίσης, ότι παραβλέφθηκε, το γεγονός ότι η Εκκλησιαστική Μονή, χαρακτηρίζεται αρχαιολογικής σημασίας από την Εφορεία ΑρχαιοτήτωνΆρτας, γεγονότα τα οποία δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τη μη νόμιμη τήρηση των διαδικασιών ενός καταφυγίου ζώων που ορίζει η μελέτη Εγκαταστάσεων Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Νικολάου Σκουφά.

  Είναι αυτονόητο, ότι δεν είμαστε κατά και ενάντιοι αναλόγων δραστηριοτήτων και των καταφυγίων περίθαλψης των ζώων, όχι όμως πλησίον των σπιτιών και των επιχειρήσεων των κατοίκων των οικισμών αλλά πλησίον ενός Βυζαντινού μνημείου.

  Σας παραθέτουμε το έγγραφο, να το λάβετε υπόψην για τη διερεύνηση των προαναφερθέντων στοιχείων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες με τις 126 υπογραφές υπογραφές ενδεικτικά των κατοίκων, γιατί ολόκληρη η περιοχή αντιτίθεται για την δημιουργία του Καταφυγίου. Εν κατακλείδι, ζητούμε την άμεση διακοπή των εργασιών διεκπεραίωσης του έργου γιατί το εν λόγω έργο συμβάλλει στην απειλή δημόσιας υγείας των κατοίκων αλλά απειλεί και προσβάλλει την ιερότητα του Βυζαντινού μνημείου «Παναγία Μπρυώνη» και του περιβάλλοντα χώρου της.

   

  Μετά τιμής
  Οι εκπρόσωποι των κατοίκων

  Βασιλική Κοσμά, Αναστασία Τάτση, Νικόλαος Κολιός

  Τελευταία νέα

  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο σπεύδουν στην Αχαΐα

  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετακινούνται από την Ήπειρο προς την Αχαΐα για...

  Θανατηφόρο τροχαίο με τρία ΙΧ: Μια νεκρή και μια σοβαρά τραυματισμένη, τρία άτομα ελαφρά τραυματίστηκαν

  Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Νησελίου, στο ύψος της Αλεξάνδρειας...

  Δικαστική καταδίκη: Ένοχος για απειλή ο άνδρας που παρέσυρε την πρώην σύζυγό του με το αυτοκίνητο

  Ένοχος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 41χρονος που, το βράδυ της Κυριακής, εμβόλισε...

  Ηλεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Ένας νεκρός στη Μυρτιά – Κρανίδι και Μεγαλόπολη στις φλόγες

  Δραματικές είναι οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα, καθώς η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου σε αρκετές...

  Περισσότερα

  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο σπεύδουν στην Αχαΐα

  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετακινούνται από την Ήπειρο προς την Αχαΐα για...

  Θανατηφόρο τροχαίο με τρία ΙΧ: Μια νεκρή και μια σοβαρά τραυματισμένη, τρία άτομα ελαφρά τραυματίστηκαν

  Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Νησελίου, στο ύψος της Αλεξάνδρειας...

  Δικαστική καταδίκη: Ένοχος για απειλή ο άνδρας που παρέσυρε την πρώην σύζυγό του με το αυτοκίνητο

  Ένοχος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 41χρονος που, το βράδυ της Κυριακής, εμβόλισε...