More
  ΑρχικήΆρταΆρτα: Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, για το θέμα με σχολικές καθαρίστριες

  Άρτα: Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, για το θέμα με σχολικές καθαρίστριες

  Δημοσιεύθηκε:

  Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 είχαν οριστεί 2 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων οι οποίες και τελικά αναβλήθηκαν λόγω τη κινητοποίησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Αρταίων στην είσοδο του Δημαρχείου.

  Το ιστορικό του συγκεκριμένου θέματος, από όσα γνωρίζουμε, έχει ως εξής: Από τον Ιανουάριο του 2022 υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενες του Δήμου Αρταίων σχολικές καθαρίστριες για εργατική διαφορά. Οι εργαζόμενες διεκδίκησαν μέσω των δικαστηρίων και δικαιώθηκαν από αυτά τελεσίδικα, σε ότι αφορά μισθολογικές τους απαιτήσεις της τάξης των 100.000,00 ευρώ συνολικά.

  Από την στιγμή που η απόφαση είναι ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει ασχέτως αν αφορά ή όχι σε απαίτηση που δημιουργήθηκε κατά την θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής ( γιατί τα ακούσαμε και αυτά, ότι δηλαδή η απαίτηση αυτή αφορά άλλη η Δημοτική Αρχή, αφού δημιουργήθηκε πριν το 2014).

  Επιπρόσθετα από την στιγμή που είναι εργατική διαφορά, δηλαδή είναι ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΎΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και τα οφείλει ο εργοδότης, μια Δημοτική Αρχή που σέβεται τον εργαζόμενο επιβάλλεται να φροντίζει και για αυτόν και μετά για τις «άλλες υποχρεώσεις» της.

  Τι έκανε η παρούσα Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα;

  Το συγκεκριμένο θέμα έγινε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων τον Μάρτιο του 2022 και μάλιστα από τις οι ίδιες τις εργαζόμενες με την παρουσία τους σε μια συνεδρίαση. Η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής τότε ήταν να εισηγηθεί το ποσό αυτό να μπει στο Πρόγραμμα «Αξία» του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έβγαινε το Μάη του 2022 και να ζητηθεί από εκεί σαν επιχορήγηση.

  Το πρόγραμμα «Αξία» είναι επιχορήγηση των δήμων και των περιφερειών για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων τους που απορρέουν από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις οι οποίες όμως όπως τονίζεται ξεκάθαρα στο Άρθρο 1 (ΦΕΚ Β’ 2267/10-05-2022), πρέπει να αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε αξιώσεις από προμήθειες αγορών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΗΣ κάθε άλλου είδους αξίωσης όπως από εργατικές διαφορές.

  ΠΡΩΤΗ ΛΟΙΠΟΝ «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Που ενώ ήξερε ότι εργατικές διαφορές δεν επιχορηγούνται από το πρόγραμμα «Αξία» είπε να δοκιμάσει την τύχη της, κερδίζοντας έτσι παράταση από τις υποχρεώσεις της περίπου 6 μήνες.

  Όταν λοιπόν πια τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν δεδομένο, και με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αξία», ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιχορήγηση για εργατικές διαφορές, τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο που πάλι είχαν έρθει οι εργαζόμενες, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ακολουθήθηκε η γνωστή μέθοδος: « μα δεν υπάρχουν χρήματα στον αντίστοιχο ΚΑΕ προϋπολογισμένα για το ποσό αυτό». Ως εκ΄τούτου η πρόταση της ήταν να χωριστεί το ποσό σε 3 ισόποσες δόσεις, μια από αυτές να δοθεί μέσα στο 2022 και οι υπόλοιπες μέσα στο 2023, που όπως ειπώθηκε « θα είχαν μπει χρήματα με τον νέο προϋπολογισμό και σε αυτούς τους ΚΑΕ για το 2023».

  ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΟΙΠΟΝ «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ» ΑΠΌ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Που ενώ ήξερε ότι δεν θα επιχορηγηθεί, δεν μπήκε στον κόπο να δει από πού αλλού στις αρκετές τροποποιήσεις προϋπολογισμού που έκανε η οικονομική επιτροπή του Δήμου, θα μπορούσε να συγκεντρώσει έστω ένα τμήμα αυτού του ποσού για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τους εργαζόμενους. Αντιθέτως αν διαβάσει κανείς τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής θα δει ότι για άλλες «υποχρεώσεις», συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες, εκδηλώσεις κλπ κλπ υπήρξε πάντα τρόπος να «συγκεντρωθούν» τα ανάλογα χρήματα και ας μην είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.

  Δίκαιη λοιπόν κατ΄εμάς η αντίδραση των εργαζομένων σχολικών καθαριστριών. Δίκαιη από όλες τις πλευρές και ας προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να κάνει πως δεν καταλαβαίνει!

  Δίκαιη και η αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου!

  Γιατί ενώ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΣΟΎ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ για τον «ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» για παράδειγμα, κι από άλλους ΚΑΕ «μαζεύει» 36.000,00 €, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Προϋπολογισμού ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΕΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2022. Οπότε πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Με υποσχέσεις;

  Καταγγέλλουμε την μέχρι τώρα στάση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων και την καλούμε ΑΜΕΣΑ, έστω να υλοποιήσει την δική της πρόταση. ΑΜΕΣΑ να υπάρξει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου για την πληρωμή των εργαζόμενων.-

  Η Δημοτική μας κίνηση πάντα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Και όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα προσπαθούμε να ανοίξουμε την πόρτα του Δημαρχείου να μπούμε μέσα, να πάμε στο γραφείο μας! Θα είμαστε εκεί μαζί τους στην πόρτα!

  Τελευταία νέα

  Ιωάννινα: Νέα κινητοποίηση αγροτών στην Περιφέρεια Ηπείρου – Διαμαρτύρονται για την ΚΑΠ

  Νέο συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους...

  Τραγωδία για 42χρονη: Έχασε τον άντρα και το 7,5 μηνών βρέφος της την ίδια μέρα

  Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας από την είδηση ότι μια 42χρονη έχασε...

  Ιωάννινα: Μυστήριος θάνατος 30χρονου σε ξενοδοχείο – Τον βρήκαν νεκρό λίγες ώρες αφότου μπήκε στο δωμάτιο

  Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του 30χρονου που βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα...

  Βρυξέλλες: Ελληνικό καφέ στο πλευρό των αγροτών – Κέρασε τυρόπιτες τους διαμαρτυρόμενους (video)

  Σε παράταξη σε όλους τους γύρω δρόμους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες βρίσκονται...

  Περισσότερα

  Ιωάννινα: Νέα κινητοποίηση αγροτών στην Περιφέρεια Ηπείρου – Διαμαρτύρονται για την ΚΑΠ

  Νέο συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους...

  Τραγωδία για 42χρονη: Έχασε τον άντρα και το 7,5 μηνών βρέφος της την ίδια μέρα

  Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας από την είδηση ότι μια 42χρονη έχασε...

  Ιωάννινα: Μυστήριος θάνατος 30χρονου σε ξενοδοχείο – Τον βρήκαν νεκρό λίγες ώρες αφότου μπήκε στο δωμάτιο

  Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του 30χρονου που βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα...