More
  ΑρχικήΕλλάδαΧονδροελιά : 50 λεπτά δίνουν οι έμποροι – 70 κοστίζει στους παραγωγούς

  Χονδροελιά : 50 λεπτά δίνουν οι έμποροι – 70 κοστίζει στους παραγωγούς

  Δημοσιεύθηκε:

  Μια καλή χρονιά αναμένεται φέτος από άποψη παραγωγής για τις διάφορες ποικιλίες της ελιάς που καλλιεργούνται στη χώρα. Πέρυσι οι παραγωγοί είχαν πληγεί από το φαινόμενο της ακαρπίας, με αποτέλεσμα η σοδειά να είναι μια από τις φτωχότερες των τελευταίων ετών. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, αν και σημειακά καταγράφονται προβλήματα στην παραγωγή από το χαλάζι που έπληξε κάποια σημεία της Αιτωλοακαρνανίας στα τέλη Αυγούστου.

  Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και παράλληλα και μεγάλη πτώση της τιμής, που δίνεται στους παραγωγούς από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες, ιδίως στις ποικιλίες της βρώσιμης ελιάς, όπως η χονδροελιά, κονσερβολιά. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα σκέφτονται αν αξίζει τον κόπο να μαζέψουν τις ελιές ή αν θα ήταν προτιμότερο ακόμη να στείλουν στο ελαιοτριβείο τη βρώσιμη ελιά.

  Η ραγδαία πτώση της τιμής έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, ενώ το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ακόμη και η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Εξαγωγέων – Τυποποιητών ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) καλεί τα μέλη της να στηρίξουν το προϊόν και τις ποικιλίες της βρώσιμης ελιάς υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η υπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού μελλοντικά να υποβαθμίσει το προϊόν και ως προς την ποιότητα και ως προς την ποσότητα.

  Ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί είναι η περιγραφή που κάνει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινουργίου σημειώνοντας ότι όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε 70 λεπτά το κιλό, οι έμποροι δίνουν τιμές της τάξης των 50 λεπτών. Ο Συνεταιρισμός με την ανακοίνωσή του ζητά την παρέμβαση του Κράτους για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

  Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ζητά από το τοπικό πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους ελαιοκαλλιεργητές και επισημαίνει :

  «Η ώρα συγκομιδής της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς, λοιπόν, έχει φτάσει, ακολουθούμενη, δυστυχώς, από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής έχει ανέρθει ήδη στα € 0,70 / κιλό (αύξηση τιμής πετρελαίου, λιπασμάτων και γενικά αγροτικών εφοδίων) και η τιμή πώλησης καταρρέει.

  Τα εργοστάσια μεταποίησης ελιάς επιβάλουν τιμή αγοράς του προϊόντος στα € 0,50 / κιλό κατά μέσο όρο. Το κόστος, λοιπόν, που επωμίζεται ο παραγωγός, καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή του.
  Στην παραπάνω κατάσταση έρχονται να προστεθούν και τα επιμέρους προβλήματα που αφορούν την αγροτική οδοποιία η οποία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, την έλλειψη αρδευτικών έργων κλπ. Αντί, λοιπόν, οι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν για τη λύση των προβλημάτων και να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, η Βουλή ψηφίζει αύξηση των ναύλων για τα πλοία κατά 10%, δίνονται 80 εκατομμύρια και άλλες παροχές στους εφοπλιστές, δίνεται αφορολόγητο πετρέλαιο τη στιγμή που οι αγρότες το πληρώνουν € 2,00 το λίτρο, δίνονται αστρονομικά ποσά στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι πολίτες το πληρώνουν (όσοι έχουν τη δυνατότητα) πανάκριβα.

  Εμείς, οι φορείς που εκπροσωπούμε τους αγρότες του τόπου μας (Δημοτική Κοινότητα, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Αγροτικός Σύλλογος), ζητάμε από το κράτος να παρέμβει δίνοντας μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες, δίνοντας ενισχύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, δίνοντας εγγυημένη κατώτατη τιμή στο προϊόν, να αλλάξει τον αναχρονιστικό τρόπο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και να δημιουργήσει υποδομές για εξασφάλιση ποσότητας και ποιότητας αγροτικών προϊόντων».

  ΠΕΜΕΤΕ: Η υπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού μελλοντικά θα υποβαθμίσει το προϊόν

  Το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών στα μέλη της να στηρίζουν το προϊόν και τους παραγωγούς :

  Με το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023 και μετά την διαπίστωση του ιδιαίτερα αυξημένου όγκου παραγωγής για τις ποικιλίες Χαλκιδική και Κονσερβολιά, η ΠΕΜΕΤΕ προτρέπει τα μέλη της για την ανάγκη αγοράς των πράσινων ελιών των ανωτέρω ποικιλιών από τους παραγωγούς με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και σε τιμές στήριξης του προϊόντος.
  «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, η υπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος στον πρωτογενή τομέα, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού και θα έχει σαν αποτέλεσμα μελλοντικά, την υποβάθμιση της ποιότητας και την μείωση της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος που θα οδηγήσει με την σειρά του στην απώλεια μεριδίων στις διεθνείς αγορές», επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ.

   

   

  agrinioculture.gr

  Τελευταία νέα

  Προκαλεί ο Άδωνης για Τέμπη: Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν «καλό για την κυβέρνηση»

  Eάν το δυστύχημα «προεκλήθη λόγω έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό, αυτό είναι...

  Υποδοχή αποτμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Χαμακιώτου στην Άρτα

  Τό Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στίς 5 τό ἀπόγευμα, στά προπύλαια τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ...

  Στη φυλακή o 70χρονος που που προσπάθησε να ασελγήσει σε μια 16χρονη η οποία με νοητική υστέρηση!

  Στη φυλακή θα οδηγηθεί ένας 70χρονος από ένα χωριό της Πέλλας ο οποίος το 2021 αποπειράθηκε...

  Άκτιο – Αμβρακία: Εισβολή αγελάδων στον οδικό άξονα – Κυκλοφοριακό κομφούζιο με προορισμό την Πρέβεζα.

  Μια απίστευτη εικόνα αντίκρισαν οι οδηγοί που ταξίδευαν στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο -  Αμβρακία προς...

  Περισσότερα

  Προκαλεί ο Άδωνης για Τέμπη: Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν «καλό για την κυβέρνηση»

  Eάν το δυστύχημα «προεκλήθη λόγω έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό, αυτό είναι...

  Υποδοχή αποτμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Χαμακιώτου στην Άρτα

  Τό Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στίς 5 τό ἀπόγευμα, στά προπύλαια τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ...

  Στη φυλακή o 70χρονος που που προσπάθησε να ασελγήσει σε μια 16χρονη η οποία με νοητική υστέρηση!

  Στη φυλακή θα οδηγηθεί ένας 70χρονος από ένα χωριό της Πέλλας ο οποίος το 2021 αποπειράθηκε...