Την παραδοσιακή λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα που γεμίζουν το τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα, αναμένεται να πληρώσουν ακριβότερα φέτος σε σχέση με πέρσι οι καταναλωτές.
Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο Σαρακοστιανό τραπέζι.
Ακριβότερη θα είναι η παραδοσιακή λαγάνα καθώς τα αρτοποιεία επιβαρύνονται τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και του εργατικού κόστους.
Η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας ανεβαίνει φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρσι ξεπερνώντας τα 5 ευρώ το κιλό.
Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.
Αντίστοιχα στα κατεψυγμένα οι τιμές κυμαίνονται:
-Γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.
Ο χαλβάς ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς.
Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.
Το καλάθι της Σαρακοστής
Από την Τετάρτη τίθεται σε ισχύ το «καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.
Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί επίσης δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.
ot.gr