Χρυσό περιδέραιο που ονομάστηκε «δόντι προϊστορικού καρχαρία», λόγω του σχήματος του, ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού, χάρη στην πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του πλοίου, γράφει το BBC. Ο Ρίτσαρντ Πάρκινσον, διευθύνων σύμβουλος της Magellan, που συντόνιζε την αποστολή, είπε ότι η ανακάλυψη ήταν «εκπληκτική» και είπε ότι η ομάδα των ειδικών δεν επιτρέπεται να αγγίξει το εύρημα λόγω μιας συμφωνίας Λονδίνου – Ουάσιγκτον που εμποδίζει τους δύτες να ανασύρουν αντικείμενα από το ναυάγιο.
Η εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan με έδρα το Γκέρνσεϊ δείχνει εικόνες χρυσού πολύτιμου λίθου σε σχήμα δοντιού από έναν προϊστορικό καρχαρία, που ονομάζεται Megalodon, που βρέθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Τα μέλη της ομάδας είπαν ότι θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τον ιδιοκτήτη του περιδέραιου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν μέλη της οικογένειας μεταξύ των 2.200 επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός.
Οι εικόνες των επιβατών, ειδικά τα πρόσωπά τους, αλλά και τα ρούχα που φορούσαν, θα αναλυθούν προσεκτικά στο πλαίσιο του έργου, αναφέρει επίσης η εταιρεία. Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βάθους, και την Atlantic Productions, η οποία κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο. Τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια από μια ομάδα σε ένα ειδικό σκάφος πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες εξετάζοντας τα συντρίμμια από πλευρά σε πλευρά. Περισσότερες από 700.000 εικόνες καταγράφηκαν από κάθε γωνία, με αποτέλεσμα μια πιστή 3D ανακατασκευή.
Ο Gerhard Seiffert του Magellan, ο οποίος συντόνισε την αποστολή, είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο υποβρύχιας σάρωσης στο οποίο συμμετείχε ποτέ. «Το βάθος στο οποίο βρίσκεται, σχεδόν 4.000 μέτρα, είναι επίσης πρόκληση λόγω των ρευμάτων. Δεν μας επιτρεπόταν να αγγίξουμε τίποτα για να μην καταστρέψουμε τα συντρίμμια. Μια άλλη πρόκληση ήταν η χαρτογράφηση κάθε τετραγωνικού εκατοστού – ακόμη και μη ενδιαφέροντων μερών», εξήγησε.
Η ψηφιακή απεικόνιση (σάρωση) δείχνει τόσο την κλίμακα του πλοίου όσο και κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως τον σειριακό αριθμό σε μία από τις προπέλες. Το τόξο, καλυμμένο πλέον με σκουριά, είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ακόμα και μετά από 100 χρόνια. Μια τεράστια τρύπα στο κατάστρωμα είναι η ένδειξη ότι κάποτε υπήρχε μια εσωτερική σκάλα εκεί.
Η πρύμνη είναι ένα βουνό από μέταλλο, αυτό το μέρος του πλοίου είναι το πρώτο που έπεσε στον βυθό της θάλασσας. Διάσπαρτα τριγύρω υπάρχουν διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της διακοσμητικής μεταλλικής κατασκευής του πλοίου, αγάλματα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας. Φαίνονται επίσης τα αντικείμενα των επιβατών, μεταξύ των οποίων δεκάδες παπούτσια.
Ο Parks Stephenson, ο οποίος έχει μελετήσει τον Τιτανικό για πολλά χρόνια, είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» όταν είδε για πρώτη φορά τις σαρώσεις. «Χάρη σε αυτούς μπορείτε να δείτε το ναυάγιο όπως ποτέ άλλοτε, στο σύνολό του. Μπορείτε επίσης να δείτε πραγματικά σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ναυάγιο τώρα.” Είπε ότι η μελέτη των σαρώσεων θα μπορούσε να προσφέρει νέες ενδείξεις και μια νέα άποψη για το τι συνέβη στον Τιτανικό εκείνη τη μοιραία νύχτα του 1912.
Πηγή: Digi24.ro
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr