More
  ΑρχικήΆρταΔεκάδες κλειστά καταστήματα στην Άρτα - Ψυχορραγούν ο εμπορικός κόσμος και η...

  Δεκάδες κλειστά καταστήματα στην Άρτα – Ψυχορραγούν ο εμπορικός κόσμος και η εστίαση στην πόλη μας

  Δημοσιεύθηκε:

  Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μας είναι αρκετή για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Πολλά εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης έχουν κλείσει, με τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες τους να υποδηλώνουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι επιχειρηματίες της Άρτας.

  Οι ελπίδες για ανάκαμψη είναι λίγες, καθώς η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος της ενέργειας, του ρεύματος, των καυσίμων και των πρώτων υλών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες.

  Αρκετοί από αυτούς που έκλεισαν ήδη τα μαγαζιά τους, τώρα δουλεύουν ως επί το πλείστον για το μεροκάματο στα χωράφια, σε εργοστάσια ή σε καφετέριες για να ζήσουν τις οικογένειές τους, ενώ όσοι καταφέρνουν ακόμη να τα κρατάνε ανοιχτά, παλεύουν σε καθημερινή βάση ενάντια σε αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς, αυτή είναι η σημερινή εικόνα από το κέντρο της Άρτας, κλειστά μαγαζιά που περιμένουν νέους ενοικιαστές να βρεθούν, προσδίδοντας μια μελαγχολική νότα στην κεντρική αγορά της Άρτας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

  Και δυστυχώς, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: μήνα με το μήνα θα κλείσουν κι άλλα μαγαζιά στην Άρτα! Για όλες αυτές τις εξελίξεις, τις άσχημες εξελίξεις, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Άρτας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης – Διασκέδασης Ν. Άρτας.

  Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Άρτας και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας, μας δήλωσε τα εξής “Μέχρι το Δεκέμβριο αναμένεται να έχει κλείσει αυτόν τον ένα χρόνο το 10- 15% των καταστημάτων της Άρτας, δηλαδή περίπου 100- 150 εμπορικά καταστήματα σε όλο το νομό.

  Φανταστείτε ότι από το 2019 που κάναμε την πιστοποίηση για τα καταστήματα του Open Mall, από τα διακόσια καταστήματα που είχαμε τότε τα σαράντα έχουν ήδη κλείσει και τα αντικαταστήσαμε με άλλα σαράντα… Αυτό δείχνει το εύρος των άσχημων εξελίξεων στην τοπική αγορά. Οι έμποροι δεν έχουν ρευστό για να κάνουν αγορές εμπορευμάτων, τα ενοίκια είναι απλήρωτα, το ρεύμα επίσης, δεν συζητάμε για εισφορές σε τράπεζες αυτές τις έχουν παρατήσει τελείως και γι’ αυτό έχουν χάσει τις ρυθμίσεις.

  Τον Ιανουάριο θα φανεί το μεγάλο πρόβλημα, που θα κλείσουν κι αυτά τα μαγαζιά που σας είπα… Έχει στεγνώσει η αγορά από χρήμα, δεν υπάρχει ρευστό καθόλου! Είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και ελάχιστα χειμερινά ρούχα έχουν πωληθεί λόγω και του καλού καιρού. Ο εμπορικός κόσμος ταλανίζεται από τα προβλήματα και τις μεγάλες υποχρεώσεις, και δυστυχώς ούτε οι απλοί πολίτες έχουν χρήματα να ξοδέψουν σε αγορές πια, παρά μόνο τα βασικά ψωνίζουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αδιέξοδο των επιχειρηματιών.

  Και σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη σχεδιασμού δράσεων και ενεργειών στήριξης των επιχειρηματιών από την κυβέρνηση. Άκουγα τον πρωθυπουργό πριν λίγες ημέρες, που τον ρώτησαν ποιο είναι το πλάνο για στήριξη των επιχειρηματιών για την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων, και απάντησε ότι “δεν υπάρχει πλάνο ακόμη, θα δούμε…”. Πότε θα δούμε; Όταν θα κλείσουμε;;; Οι επιχειρηματίες είναι απογοητευμένοι!”.
  Ο κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε και στις γιορτές που πλησιάζουν, καθώς και στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι άνεργοι πια επιχειρηματίες. “Οι επιχειρηματίες που έκλεισαν τα καταστήματα που νοίκιαζαν, τώρα είναι άνεργοι! Και αρκετοί προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην δουλεύοντας για ένα μεροκάματο είτε στα χωράφια, στη συγκομιδή ακτινιδίων, πορτοκαλιών είτε σε εργοστάσια είτε σε καφετέριες ως σερβιτόροι.

  Εν τω μεταξύ, εμείς δεν παίρνουμε ταμείο ανεργίας, παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε κανονικά την εισφορά μας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την Άρτα! Έρχονται Χριστούγεννα, πώς να φωταγωγήσουμε τα καταστήματά μας για να δημιουργήσουμε μια εορταστική ατμόσφαιρα, όταν το κόστος της ενέργειας έχει φτάσει στα ύψη;;; Όσοι επιχειρηματίες της Άρτας έχουν καταφέρει να κρατήσουν μέχρι στιγμής τα καταστήματά τους ανοιχτά, για να μην τους κόψουν το ρεύμα, προσπαθούν να πληρώνουν έναντι κάποια χρήματα, πού να βρουν επιπλέον χρήματα για να φωτίζουν όλη τη μέρα τα καταστήματά τους;

  Να φανταστείτε ότι κάποια χρόνια πριν, οι καταστηματάρχες άφηναν τα φώτα από τις βιτρίνες τους ανοιχτά μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους μέχρι τις 12 – 1 η ώρα τα ξημερώματα για να είναι φωτισμένη η αγορά, τώρα όμως λόγω του κόστους της ενέργειας βλέπεις ότι τα φώτα από τις βιτρίνες σβήνουν κατά τις 10- 10.30 το βράδυ. Δύσκολα λοιπόν αναμένονται τα φετινά Χριστούγεννα λαμβάνοντας υπόψιν κανείς ότι θα κλείσουν και πολλά ακόμη καταστήματα, όπως προείπα, στο κέντρο της πόλης μας!”.

  Και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης- Διασκέδασης Ν. Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας, μας μίλησε για τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης στην Άρτα, δηλώνοντας τα εξής “Η αύξηση της ενέργειας και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών έχει οδηγήσει τα καταστήματα εστίασης, όσα λειτουργούν, να λειτουργούν σε καθεστώς μη βιωσιμότητας.

  Κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να κλείσουν τα καταστήματά τους για να μην χρεωθούν περισσότερο και όσοι τα κράτησαν ανοιχτά, παλεύουν με νύχια και με δόντια να τα κρατήσουν ανοιχτά. Αυτό τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν κλείσει εφτά καταστήματα εστίασης μέσα στην πόλη της Άρτα! Κι αυτά που παραμένουν ανοιχτά, λειτουργούν χωρίς κερδοφορία.

  Η νυχτερινή ζωή υπάρχει μόνο μια μέρα την εβδομάδα, το Σάββατο, κι αυτό όσο είναι ακόμη καλός ο καιρός, γιατί αν πιάσει ο χειμώνας, λίγοι είναι αυτοί που θα κλείνονται μέσα στα μαγαζιά με τον αντικαπνιστικό νόμο σε ισχύ. Όσο για τις γιορτές που πλησιάζουν, οι καταστηματάρχες θα στολίσουν όσο κι αν κοστίσει, γιατί τα καταστήματα εστίασης προωθούν τη διασκέδαση, αλλά τα έξοδα για μας είναι πολύ περισσότερα όσον αφορά την ενέργεια από τα εμπορικά καταστήματα, γι’ αυτό και πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος. Τα έξοδα είναι τεράστια για τα καταστήματα εστίασης. Είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις…”.

   

   

  Της Ειρήνης Κατσούλα – ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

  Τελευταία νέα

  Πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Επιχειρούν 18 Πυροσβέστες με 9 Οχήματα και 5 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07) στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης...

  Τραγικό τέλος: Θάνατος ηλικιωμένου από πτώση στο μπάνιο της κατοικίας του

  Νεκρός εντοπίστηκε στο μπάνιο του σπιτιού του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην Τριών Ναυάρχων, στην...

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Έλληνες: Ακόμη πιο ακριβά φέτος τα εισιτήρια και η διαμονή στα νησιά

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν πως δεν...

  Ελληνικά Κεράσια Στην Ευρωπαϊκή Λίστα Απάτης: Εντοπίστηκε Απαγορευμένο Φυτοφάρμακο

  Η υπόθεση των ελληνικών κατεψυγμένων κερασιών, που εντοπίστηκαν με απαγορευμένο φυτοφάρμακο, έχει προσθέσει ένα...

  Περισσότερα

  Πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Επιχειρούν 18 Πυροσβέστες με 9 Οχήματα και 5 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07) στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης...

  Τραγικό τέλος: Θάνατος ηλικιωμένου από πτώση στο μπάνιο της κατοικίας του

  Νεκρός εντοπίστηκε στο μπάνιο του σπιτιού του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην Τριών Ναυάρχων, στην...

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Έλληνες: Ακόμη πιο ακριβά φέτος τα εισιτήρια και η διαμονή στα νησιά

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν πως δεν...