Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για να τιμηθούν οι δύο σμηναγοί που έχασαν τη ζωή τους 56 χρόνια πριν κατά την πτώση των αεροσκαφών τους στις βουνοκορφές της Πίνδου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Γέννησης της Θεοτόκου στην Ελάτη Άρτας, με τον Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλίνικο να προεδρεύει.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι από την αεροπορική Μονάδα Υποστήριξης του Ακτίου, καθώς και τοπικοί φορείς και κάτοικοι από γειτονικά χωριά που βίωσαν την τραγωδία ως παιδιά.
Η μοιραία ημέρα ήταν μια παγωμένη Παρασκευή τον Φεβρουάριο του 1968. Ομίχλη σκέπαζε τις κορυφές της νότιας Πίνδου, όταν οι κάτοικοι άκουσαν δύο δυνατούς θορύβους να έρχονται από το βουνό, προκαλώντας ανησυχία.
Οι σμηναγοί Άγγελος Βενετσάνος, 32 ετών από την Καλαμάτα, και Γεώργιος Κουθουρίδης, 29 ετών από το Κιλκίς, εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν τα καθήκοντά τους.
Στην τελετή, ο Παναγιώτης Βενετσάνος, εξάδελφος του Άγγελου και ο τελευταίος εν ζωή συγγενής του, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Παρά τα 56 χρόνια που έχουν περάσει από την τραγωδία, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές για τις οικογένειες και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εξακολουθούν να βιώνουν τον αντίκτυπο αυτού του δυστυχήματος.
Ο Παναγιώτης μοιράστηκε τις δραματικές στιγμές που έζησε η οικογένειά του τότε, θυμίζοντας πόσο κοντά ήταν οι δύο σμηναγοί, που μεγάλωσαν σαν αδέλφια. Τα δυσάρεστα νέα έφτασαν γρήγορα στην οικογένεια, και η θλίψη τους ήταν απέραντη. Η ακριβής πληροφορία για την πτώση του αεροσκάφους ή τις συνθήκες της τραγωδίας καθυστέρησε, αφήνοντας τους να αναρωτιούνται για χρόνια. Μάλιστα, μια αναφορά του ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Φεβρουάριο του 2023 τους παρείχε τελικά το σημείο της συντριβής, προσφέροντας τουλάχιστον μια αίσθηση ανακούφισης.
Μετά την τελετή, στον χώρο του ναού, κομμάτια από τα συντρίμμια των αεροπλάνων προκάλεσαν έντονα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους. Ο Χρήστος Καπερώνης, πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, παρουσίασε τα θραύσματα που είχε μαζέψει από το σημείο της συντριβής, τα οποία θεωρεί πολύτιμα κειμήλια.
Το αεροσκάφος του σμηναγού Γεώργιου Κουθουρίδη κατέπεσε κοντά στην Ελάτη, σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, στην δυτική πλαγιά του Κοκκινόλακου. Ο Κυριάκος Λάιος, πρόεδρος της Κοινότητας, που ήταν παιδί εκείνη την εποχή, θυμάται τις δύσκολες στιγμές της τραγωδίας, με χιόνι και χαμηλή νέφωση. Υπογράμμισε ότι τα απομεινάρια από τους κινητήρες που παραμένουν στο βουνό έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία και ότι η κοινότητα σκοπεύει να κατασκευάσει μνημείο στο σημείο της συντριβής, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της τραγωδίας.