Το Ισραήλ επέκρινε την Τρίτη την απόφαση της Αυστραλίας να μην αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της και κάλεσε επειγόντως τον Αυστραλό πρεσβευτή για εξηγήσεις, ενώ η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Καμπέρα, αναφέρει το AFP.
Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Yair Lapid χαρακτήρισε την απόφαση της Αυστραλίας ως «μια βιαστική απάντηση σε εσφαλμένες πληροφορίες του Τύπου», χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.
«Μπορούμε μόνο να ευχηθούμε στην αυστραλιανή κυβέρνηση να διαχειριστεί τους άλλους φακέλους της με πιο σοβαρό και επαγγελματικό τρόπο», πρόσθεσε ο Lapid
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε κατά τη διάρκεια της ημέρας τον Αυστραλό πρέσβη.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ανατρέποντας απόφαση που είχε λάβει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Αυστραλίας για την Ιερουσαλήμ και την έκκλησή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών (…) και την εγγύηση ότι η μελλοντική κυριαρχία της Ιερουσαλήμ εξαρτάται από μια μόνιμη λύση που βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα», αντέδρασε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, Hussein al-Sheikh.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Καμπέρας «διόρθωση ενός λάθους που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι δήλωσε ότι η Αυστραλία πρέπει τώρα «να κάνει ένα πιο σημαντικό βήμα και αυτό είναι να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, μετά και τις δηλώσεις της σχετικά με τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών».
Η Αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών, Πένυ Γουόνγκ, είχε δηλώσει ότι το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ πρέπει να επιλυθεί με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και όχι με μονομερείς αποφάσεις.
«Δεν θα υποστηρίξουμε μια προσέγγιση που υπονομεύει αυτή την προοπτική», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η πρεσβεία της Αυστραλίας ήταν πάντα και παραμένει στο Τελ Αβίβ».
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστραλία από τον Μάιο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σκοτ Μόρισον επικρίθηκε έντονα το 2018 όταν ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετά από παρόμοια απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και το καθεστώς της παραμένουν ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Το Ισραήλ κατέλαβε το δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ το 1967, το προσάρτησε και έκτοτε θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως την «αιώνια» και «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν τη Δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που φιλοδοξούν.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Κοσσυφοπέδιο ίδρυσαν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.
Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr