More
  ΑρχικήΚόσμοςΓάζα: «Θέατρο» άγριων μαχών η Χαν Γιούνις – Εκκλήσεις να σωθεί το...

  Γάζα: «Θέατρο» άγριων μαχών η Χαν Γιούνις – Εκκλήσεις να σωθεί το UNRWA

  Δημοσιεύθηκε:

  Israel Palestinians

  Το κέντρο ρημαγμένο, στα νοσοκομεία σφοδρά πυρά, ο πληθυσμός σε φυγή: η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα «θέατρο» άγριων μαχών, με φόντο εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συνεχιστεί η βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και να σωθεί η υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

  Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η Χαν Γιούνις υπέστη βομβαρδισμούς για άλλη μια νύχτα. Η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκεί.

  Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα»), από τα μεγαλύτερα της πόλης, μαζί με το ιατρικό κέντρο Νάσερ, έκαναν λόγο για μάχες σε μικρή απόσταση, για θραύσματα οβίδων στην αυλή του, για έλλειψη τροφίμων

  «Φύγαμε από το νοσοκομείο Νάσερ (…) κάτω από βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, δεν μας είπαν πού να πάμε συγκεκριμένα. Είμαστε μέσα στο κρύο, αφημένοι στην τύχη μας, χωρίς σκηνές, χωρίς τίποτα για να επιβιώσουμε», είπε Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την πόλη με σκοπό να φθάσει στη Ράφα, νοτιότερα.

  Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ενσωματωμένος σε μονάδα του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως είδε το κέντρο της Χαν Γιούνις ισοπεδωμένο, κτίρια κατεστραμμένα, ενώ στρατιωτικοί κινούνταν μέσα στη λάσπη και εισέδυαν σε υπόγειες σήραγγες.

  «Καταστροφικές συνέπειες»

  Στον θύλακα που πολιορκεί και σφυροκοπεί το Ισραήλ, όπου η ανθρωπιστική κρίση παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, οι βομβαρδισμοί ανάγκασαν 1,7 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,2 εκατ. κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Πάνω από τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας (το 50 ως 61%) έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς, υπέδειξε ανάλυση δορυφορικών εικόνων από ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, στα ευρήματα της οποίας αναφέρθηκε χθες Τρίτη το BBC.

  Κάνοντας ακόμα πιο δυσοίωνα τα πράγματα για τον άμαχο πληθυσμό, οι δραστηριότητες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) απειλούνται σοβαρά πλέον, αφού το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 από τους 30.000 εργαζομένους του πήραν μέρος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

  Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατό και πλέον αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί. Σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.751 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

  Μετά τις ισραηλινές κατηγορίες σε βάρος εργαζομένων του UNRWA, 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κρατών μελών της ΕΕ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή του, αξιώνοντας η υπηρεσία να ερευνήσει διεξοδικά τη φερόμενη εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Οι αποφάσεις αυτές (…) θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας. Καμιά άλλη οντότητα δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια αυτού του εύρους» στον πληθυσμό που «τη χρειάζεται επειγόντως», τόνισαν δεκατέσσερις επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ. Ουδεμία άλλη οργάνωση μπορεί να «αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις τεράστιες δυνατότητες, το πλέγμα, τη γνώση του UNRWA», επέμεινε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σίγκριντ Κάαχ, έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών.

  Αλλά για την ισραηλινή κυβέρνηση το UNRWA είναι «θεμελιωδώς διαβρωμένο» και επιτρέπει στη Χαμάς να «χρησιμοποιεί τις υποδομές του» για να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες και να «κρύβει τρομοκράτες». Η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνουν συνεχώς ισραηλινοί πολιτικοί, δεν έχει καμιά θέση στο «μέλλον» της Λωρίδας της Γάζας.

  Σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ και κυριότερος χρηματοδότης της υπηρεσίας, οι ΗΠΑ κρίνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και να τεθούν σε εφαρμογή «θεμελιώδεις» αλλαγές στο UNRWA ώστε «να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια πράγματα», παρότι αναγνωρίζουν πως επιτελεί «κρίσιμο» έργο.

  Η Χαμάς στην Αίγυπτο;

  Παράλληλα με αυτή την πολεμική, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στους διαδρόμους για να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν νέα ανακωχή, έπειτα από εκείνη στα τέλη του Νοεμβρίου που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι εκατό και πλέον όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

  Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, επιβεβαίωσε χθες ότι το κίνημά του έλαβε πρόταση για νέα εκεχειρία, καρπό συνάντησης στο Παρίσι στην οποία πήραν μέρος ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. «Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση» και ετοιμάζει την απάντησή της, ανέφερε, προσθέτοντας πως στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος προσκλήθηκαν να πάνε στην Αίγυπτο, για «να συζητήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο» που προέκυψε «στη συνάντηση του Παρισιού» και «την εφαρμογή της».

  Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ωστόσο χθες πως το Ισραήλ «δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας», ούτε πρόκειται να δεχθεί να απελευθερώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

  Ακροδεξιός υπουργός με επιρροή, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε χθες Τρίτη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο κ. Νετανιάχου δώσει το πράσινο φως σε κατ’ αυτόν «άφρονα» συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων στη ζωή που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

  www.ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Επιχειρούν 18 Πυροσβέστες με 9 Οχήματα και 5 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07) στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης...

  Τραγικό τέλος: Θάνατος ηλικιωμένου από πτώση στο μπάνιο της κατοικίας του

  Νεκρός εντοπίστηκε στο μπάνιο του σπιτιού του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην Τριών Ναυάρχων, στην...

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Έλληνες: Ακόμη πιο ακριβά φέτος τα εισιτήρια και η διαμονή στα νησιά

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν πως δεν...

  Ελληνικά Κεράσια Στην Ευρωπαϊκή Λίστα Απάτης: Εντοπίστηκε Απαγορευμένο Φυτοφάρμακο

  Η υπόθεση των ελληνικών κατεψυγμένων κερασιών, που εντοπίστηκαν με απαγορευμένο φυτοφάρμακο, έχει προσθέσει ένα...

  Περισσότερα

  Πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Επιχειρούν 18 Πυροσβέστες με 9 Οχήματα και 5 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07) στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης...

  Τραγικό τέλος: Θάνατος ηλικιωμένου από πτώση στο μπάνιο της κατοικίας του

  Νεκρός εντοπίστηκε στο μπάνιο του σπιτιού του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην Τριών Ναυάρχων, στην...

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Έλληνες: Ακόμη πιο ακριβά φέτος τα εισιτήρια και η διαμονή στα νησιά

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν πως δεν...