Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους περιμένει σύντομα μία απόφαση της Γερμανίας για τη διάθεση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει νέα εξέλιξη σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο Πιστόριους αντέκρουσε τις επικρίσεις για ελλιπή στήριξη της Ουκρανίας τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία η τρίτη χώρα στην χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που φτάνει μέχρι στιγμής τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική βοήθεια από τη Γερμανία φτάνει τα 3,3 δισεκατομμύρια.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο, ο Πιστόριους ενθάρρυνε τις χώρες που είναι πρόθυμες να διαθέσουν δικά τους Leopard στην Ουκρανία να αρχίσουν με την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών.
«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο» τόνισε ο Πιστόριους, απαντώντας έμμεσα στην Πολωνία που πιέζει για την προμήθεια των αρμάτων στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής πάντως, η Βαρσοβία δεν έχει ζητήσει την απαiτούμενη άδεια από τη Γερμανία, η οποία ως κατασκευάστρια χώρα πρέπει να εγκρίνει την μεταβίβαση.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η στήριξη της Ουκρανίας με συγχρονα βαρέα όπλα όπως τα άρματα μάχης Leopard είναι σημαντική για την ανάκτηση των κατειλημμένων από τη Ρωσία εδαφών. «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει και να επανακτήσει τα εδάφη της», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας περιμένει να ολοκληρωθεί σύντομα η έκθεση για την επιχειρησιακή κατάσταση των Leopard που διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και η βιομηχανία. Σύμφωνα με την Rheinmetall στην οποία ανήκει η κατασκευάστρια εταιρία KMW, μπορούν να παραδοθούν τα πρώτα Leopard 2 από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την εταιρία, έτοιμα θα είναι 139 άρματα που ανήκουν στη Μπουντεσβέρ και μπορεί να αποφασίσει τί θα πράξει. Στα σενάρια περιλαμβάνεται μία «κυκλική ανταλλαγή» μέσω χωρών όπως η Τσεχία και η Σλοβακία.
Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 320 άρματα μάχης Leopard 1και Leopard 2. Το μεγαλύτερο αριθμό των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης διαθέτει η Ελλάδα, συνολικά 853 και ακολουθεί η Τουρκία με 713. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ζητήματα συμβατότητας ανάμεσα στα Leopard 1 και τα πλέον σύγχρονα Leopard 2, για τα οποία υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι.
Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς – ertnews.gr