Στην Ήπειρο, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της πιθανής εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Η πτηνοτροφία στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, καθώς τα Ιωάννινα και η Άρτα παράγουν πάνω από το μισό κοτόπουλο της χώρας. Μια ενδεχόμενη εμφάνιση της γρίπης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με εκπροσώπους των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» για να συζητηθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Παρόμοια συνάντηση θα γίνει και στην Άρτα.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είναι επίσης σε επιφυλακή μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Βουλγαρία. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στις ελληνικές πτηνοτροφικές μονάδες παραμένει υπό έλεγχο. Η γρίπη των πτηνών είναι υποχρεωτικά δηλώσιμη νόσος, και οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές σε περίπτωση αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας.
Επιπλέον, υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, όπως δασικοί υπάλληλοι και κυνηγοί, συμμετέχουν στην επιτήρηση της νόσου, ενημερώνοντας τις αρχές για νεκρά ή ημιθανή πτηνά υψηλού κινδύνου.
Πριν από τη συλλογή και παράδοση δειγμάτων, πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Τα οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Υγείας συνιστά στους επαγγελματίες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι και πτηνοτρόφοι, να εμβολιάζονται κατά της εποχικής γρίπης για να μειωθεί η πιθανότητα ανασυνδυασμού και εμφάνισης νέων στελεχών του ιού.