Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Κίνα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία που οργανώνει τον Ιούνιο η Ελβετία, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχε θέσει, όπως η συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Η ελβετική κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή προσέλευση και συμμετοχή στη διάσκεψη κορυφής στις 15-16 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στο αλπικό θέρετρο του Μπούργκενστοκ. Έχουν προσκληθεί 160 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών αντιπροσωπείες από χώρες-μέλη των G7, G20, BRICS, ΕΕ και διεθνών οργανισμών, με τη Βέρνη να ευελπιστεί ότι μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα δεν προσκλήθηκε.
Το Κίεβο από τον Ιανουάριο προσπαθεί να πείσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ελβετίας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρευρεθεί, χωρίς η Ουάσιγκτον να επιβεβαιώνει το επίπεδο με το οποίο θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το σχέδιο ειρήνευσης που θα συζητηθεί βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και σε βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και, μεταξύ άλλων, επιδιώκει την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε σήμερα ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τη σύγκληση ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών. Η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει αποφύγει να επικρίνει την εισβολή στην Ουκρανία, όμως επανειλημμένα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διαμεσολαβήσει στη σύγκρουση.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε χθες ότι η Κίνα θα μπορούσε να οργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη με τη συμμετοχή τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.
Πηγή: Reuters, ertnews.gr