More
  ΑρχικήΆρταΗ ταινία “Ferrari”, σε σκηνοθεσία Μάικλ Μαν στο ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ Άρτας

  Η ταινία “Ferrari”, σε σκηνοθεσία Μάικλ Μαν στο ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ Άρτας

  Δημοσιεύθηκε:

  Από 25 έως 31 Ιανουαρίου απογευματινή 7.00 (αίθουσα 2) βραδινή 10.00 (αίθουσα 1)

  Η ταινία διαδραματίζεται το 1957, πριν από το περιβόητο αγώνα «Mille Miglia», κατά τη διάρκεια του οποίου το λάστιχο του αγωνιστικού αυτοκινήτου της Φερράρι Αλφόνσο ντι Πορτάγκο έσκασε και ο ίδιος και εννέα θεατές έχασαν τη ζωή τους. Η ίδια η Φερράρι και ο κατασκευαστής ελαστικών κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε αργότερα.

  Είναι βασισμένη στο βιβλίο «Enzo Ferrari: The Man and his Machines» του δημοσιογράφου Μπροκ Γέιτς (Brock Yates), σε σενάριο του Τρόι Κέννεντι Μάρτιν(Troy Kennedy Martin) και το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Μπρέσια της Ιταλίας.

  Στο τρέιλερ ο χαρακτηριστικός ήχος των κινητήρων της Ferrari και το γρήγορο μοντάζ αντικαθιστά τους διαλόγους και μόνο στο τέλος ο Εντζο ακούγεται να λέει: «Αν μπεις σε ένα από τα αυτοκίνητά μου, θα μπεις για να κερδίσεις».

  Βασισμένη στο βιβλίο του Μπροκ Γέιτς, “EnzoFerrari: The Man,  The  CarThe  Races, The  Machine” και σε σενάριο του Τρόι Κένεντι Μάρτιν, η νέα ταινία του Μάικλ Μαν εστιάζει στον Έντσο Φεράρι, μια από τις πιο γνωστές, αλλά περίπλοκες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Αυτή η αντίφαση ήταν που γοήτευσε και τον Μάικλ Μαν, ο οποίος προσπαθούσε για χρόνια να πραγματοποιήσει την ταινία. «Με συνεπήρε, γιατί θυμίζει τη ζωή», δηλώνει ο σκηνοθέτης. «Η ζωή είναι ασύμμετρη. Η ζωή είναι ακατάστατη. Η ζωή είναι χαοτική.

  Ο Φεράρι ήταν ακριβής και λογικός∙ ορθολογιστής σε ότι είχε να κάνει με το εργοστάσιο του και την ομάδα αγώνων. Στην υπόλοιπη ζωή του ήταν παρορμητικός, αμυντικός, φιλήδονος, χαοτικός. Αυτή η ασυμμετρία και η υπέροχη αντίφαση σε εκείνον και τους υπόλοιπους χαρακτήρες ήταν που τους έκανε τόσο ανθρώπινους στα μάτια μου», συμπληρώνει ο Μαν.

  Η περιπλοκότητα του Φεράρι απαιτούσε και έναν ηθοποιό που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πρόκληση και ο Άνταμ Ντράιβερ ήταν η ιδανική επιλογή. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο χαρακτήρας του Φεράρι περίπλοκος. Η Λάουρα, η σύζυγός του, ήταν μια γυναίκα που είχε βιώσει δυσκολίες, πενθούσε και είχε σημαντικό ρόλο σε μια εταιρία γεμάτη άντρες. Μία συμφωνία που είχαν συνάψει με τον Φεράρι στην αρχή της σχέσης τους τής έδινε το 50% του εργοστασίου, συνθήκη που περιέπλεξε τα πράγματα, όταν το πάθος χάθηκε και τα άγρια επιχειρηματικά ένστικτα της Λάουρα της πρόσφεραν ένα από τα ελάχιστα μέσα ελέγχου της ζωής της. Ακόμα και τότε όμως, η Λάουρα επένδυσε στην επιτυχία του Έντσο και την επιστροφή της ομάδας της Ferrari στις επιτυχίες.
  «Όλοι είμαστε περίπλοκοι», λέει η Πενέλοπε Κρουζ που ερμηνεύει την Λάουρα. «Κανείς δεν μπορεί να προσδιοριστεί από ένα μόνο πράγμα-καλό ή κακό, τρελό ή όχι. Θα μπορούσες να κοιτάξεις αυτή τη γυναίκα, τη Λάουρα, και να προσπαθήσεις να της βάλεις πολλές ταμπέλες, αλλά είναι τρομερά περίπλοκη, εξαιτίας όλων αυτών που πέρασε», συμπληρώνει η ηθοποιός.
  Στο μεταξύ, ο Έντσο γνώρισε την Λίνα Λάρντι. Ο γιος τους Πιέρο γεννήθηκε το 1945 με τη Λίνα να τον μεγαλώνει σαν εξώγαμο σε μια περίοδο που η χώρα δεν αναγνώριζε τα διαζύγια. Η Σεϊλίν Γούντλεϊ την ερμηνεύει ως μια γυναίκα προσγειωμένη και αποφασιστική, τρυφερή και δυναμική, αλλά ακλόνητη στη δύναμή της.
  Η δυσκολία του να μοιράζει τη ζωή του σε δύο οικογένειες, μία που πνιγόταν στο πένθος και την άλλη που προσπαθούσε να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στο παιδί του, συγκρούστηκε με το κυνήγι του Έντσο για την επαγγελματική του τελειότητα. Το ρίσκο να χαθούν οι κόποι μιας ζωής ήταν εμφανές με την Fiat και την Ford να επιδιώκουν την εξαγορά της Ferrari. Το 1957, ο Έντσο βρισκόταν ένα βήμα πριν την πτώχευση, συνθήκη που τροφοδότησε ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστική του φύση.
  Η απόφασή του να συμμετέχει στον θρυλικό αγώνα δρόμου Mille Miglia ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για τον ίδιον και την εταιρία του. Στόχος του ήταν να μαζέψει μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές γενιές και μια φανταχτερή ομάδα οδηγών ικανή να προσελκύσει κεφάλαια που θα κρατούσαν το εργοστάσιο σε λειτουργία και θα επέτρεπαν στον Έντσο να διατηρήσει τον έλεγχό του. Το κόστος όμως του σχεδίου του θα αποδεικνυόταν υψηλό.

   Προσεγγίζοντας τους χαρακτήρες του Ferrari

  Για τις ανάγκες του ρόλου, ο Άνταμ Ντράιβερ μελέτησε σε βάθος τη ζωή του Έντσο, προσπάθησε να κατανοήσει τις αποφάσεις του, την ιστορία, τον τρόπο που κινούνταν, που ανέπνεε, περπατούσε και μιλούσε. Όλα αυτά, ώστε να διαμορφώσει μια διακριτική ερμηνεία εσωτερικών συγκρούσεων.

  Διαβάζοντας το βιβλίο του Γέιτς, διαπίστωσε πως όλοι είχαν μια διαφορετική άποψη για τον Έντζο. Για κάποιους ήταν χειριστικός, για άλλους χαρισματικός, για τον Ντράιβερ ήταν ένας ενστικτώδης άνθρωπος σε διαρκή κίνηση, προσπαθώντας ίσως να ξεχάσει τον θάνατο του γιου του, τον οποίον δεν αντιμετώπισε ποτέ πραγματικά.

  Για την επιλογή της Πενέλοπε Κρουζ στο ρόλο της Λάουρα χρειάστηκαν μόλις δύο συνομιλίες μέσω Zoom, ώστε ο Μαν να καταλήξει σε εκείνη. Στη διάρκεια της έρευνάς της, η Κρουζ επισκέφθηκε τον γιατρό του ζευγαριού, ο οποίος αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες που φώτισαν καλύτερα τη δυναμική του ζευγαριού. Η δύναμη που είχε η Λάουρα στο εργοστάσιο εξόργιζε τον Έντσο, και παρ’ όλα αυτά, όταν κάποιοι υπάλληλοι απείλησαν να παραιτηθούν αν η Λάουρα συνέχιζε τις συχνές επισκέψεις στο εργοστάσιο, εκείνος απέλυσε -μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς της εποχής- δίχως δεύτερη σκέψη, μία κίνηση στήριξης προς τη σύζυγό του.

  «Δεν φαίνεται στην ταινία, αλλά στη διάρκεια των αγώνων η Λάουρα συνήθιζε να κοιμάται δίπλα στα λάστιχα των αυτοκινήτων για να σιγουρευτεί πως δεν θα πλησιάσει κάποιος για να κλέψει το οτιδήποτε», αποκαλύπτει η Κρουζ. «Ήταν πολύ σημαντική για το εργοστάσιο», συνεχίζει, «και το γνώριζε και θεωρώ πως ο Μάικλ αποτίνει έναν πολύ όμορφο φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχους ρόλους. Σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι πολύ παρόμοια συνθήκη, να δουλεύεις από τις σκιές και να μην αναγνωρίζεται αυτό που κάνεις».

  Στο ρόλο της Λίνα, με την οποία ο Φεράρι διατηρούσε ερωτική σχέση και είχαν και έναν γιο, τον Πιέρο, ο Μαν επέλεξε την Σεϊλίν Γούντλεϊ, η οποία γοητεύτηκε από την μέθοδο του σκηνοθέτη και το ενδιαφέρον του για τις αόρατες πτυχές της καθημερινότητας της Λίνα. «Ο Μάικλ με ρώτησε πράγματα που κανένας δεν με είχε ρωτήσει μέχρι τότε», θυμάται η Γούντλεϊ. «Όπως, “Ποια νομίζεις πως είναι η θερμοκρασία του δαπέδου όταν η Λίνα σηκώνεται από το κρεβάτι κάθε πρωί;” “Πιστεύεις πως είχε παντόφλες δίπλα στο κρεβάτι της επειδή ζούσε στην εξοχή, χωρίς θέρμανση;” Πραγματικά, φύτεψε τους σπόρους για μια αισθητηριακή κατανόηση του κόσμου αυτής της γυναίκας, που νομίζω ήταν πραγματικά μοναδική», συμπληρώνει η ηθοποιός.

  Για την Γούντλεϊ, η Λίνα βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι δύο ζωών εκτός της δικής της και κατέληξε αβοήθητη μέσα σε αυτήν τη συνθήκη. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να στηρίζει και να αγαπάει τον γιο της και τον άντρα που είχε ερωτευτεί.

  • Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν
  • Σενάριο: Τρόι Κένεντι Μάρτιν
  • Φωτογραφία: Έρικ Μέσερσμιντ
  • Μοντάζ: Πιέτρο Σκάλια
  • Μουσική: Ντάνιελ Πέμπερτον
  • Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζακ Ο’ Κόνελ, Σαϊλίν Γούντλεϊ, Πάτρικ Ντέμπσι
  • Διάρκεια: 130 λεπτά
  • Χώρα παραγωγής: Η.Π.Α.
  • Έτος παραγωγής: 2023

   

  Τελευταία νέα

  Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από Τετάρτη 24 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας “DEADPOOL AND WOLVERINE “

  ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ των προσπαθειών επισκευής του MCU, ο Κέβιν Φάιγκι και το επιτελείο του...

  Σαντορίνη: Η Τουριστική Πολιτική Φτάνει Στα Άκρα – Καλούν σε Λοκντάουν τους Ντόπιους Για Περισσότερο Χώρο Στους Επισκέπτες

  Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σήμερα 23 Ιουλίου στη Σαντορίνη, όταν ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε...

  Ιωάννινα: Διαμαρτυρίες για τις Νέες Πολιτικές Χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Μειώνονται τα Πρωινά που είναι δωρεάν, και Αυξάνονται τα Απογευματινά υπό πληρωμή

  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Από την 1η...

  Πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στο Νεοχώρι Αρτας

  Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη Της Αγίας Ειρήνης...

  Περισσότερα

  Νέα κινηματογραφική εβδομάδα από Τετάρτη 24 Ιουλίου στο Δημοτικός Θερινός Κιν/φος “Ορφέας” Άρτας “DEADPOOL AND WOLVERINE “

  ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ των προσπαθειών επισκευής του MCU, ο Κέβιν Φάιγκι και το επιτελείο του...

  Σαντορίνη: Η Τουριστική Πολιτική Φτάνει Στα Άκρα – Καλούν σε Λοκντάουν τους Ντόπιους Για Περισσότερο Χώρο Στους Επισκέπτες

  Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σήμερα 23 Ιουλίου στη Σαντορίνη, όταν ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε...

  Ιωάννινα: Διαμαρτυρίες για τις Νέες Πολιτικές Χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Μειώνονται τα Πρωινά που είναι δωρεάν, και Αυξάνονται τα Απογευματινά υπό πληρωμή

  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Από την 1η...