More
    ΑρχικήΉπειροςΙωάννινα: Αντιδράσεις κατοίκων για την ερευνητική γεώτρηση φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων.

    Ιωάννινα: Αντιδράσεις κατοίκων για την ερευνητική γεώτρηση φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων.

    Δημοσιεύθηκε:

    Αντιδρούν οι κάτοικοι των Κούρεντων στα Ιωάννινα σχετικά με την ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων.

    Το «οικόπεδο» στο οποίο θα αναπτυχθούν οι εργασίες απέχει 17 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και σχεδόν δύο χιλιόμετρα από τα Κούρεντα.

    Βρίσκεται 1,8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού Γιουργάνιστα και 1,9 χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού Δελβινακόπουλου.

    Στο μακροσκελές κείμενο που υπογράφει η Αδελφότητα Κούρεντων «Ο Άγιος Γεώργιος» , γίνεται λόγος για «άμεσες, δραματικές και μη αναστρέψιμες βλάβες που θα προκαλέσει στον τόπο μας σε πρώτη φάση η ερευνητική γεώτρηση».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συντοπίτες Ηπειρώτες και μη

    Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες.

    Όπως ίσως γνωρίζετε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ερευνητική γεώτρηση από την εταιρεία Energean, σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από το χωριό μας, με σκοπό την έρευνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, και σε περίπτωση θετικής απάντησης, την εξόρυξή τους.

    Την αναλυτική μορφή και έκταση που θα λάβει το έργο, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η εκτέλεσή του συνολικά στην περιοχή μπορείτε να τις διαβάσετε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου, η οποία έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, και τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση έως τις 6 Μαρτίου 2023.

    Με δεδομένο ότι η Μελέτη αυτή έχει εκπονηθεί από την ίδια την εταιρεία που θα κάνει την γεώτρηση σε πρώτη φάση, και εξόρυξη σε δεύτερη, επιγραμματικά επισημαίνουμε τα εξής καίρια σημεία που αφορούν τις άμεσες, δραματικές και μη αναστρέψιμες βλάβες που θα προκαλέσει στον τόπο μας σε πρώτη φάση η ερευνητική γεώτρηση που ετοιμάζεται να ξεκινήσει, επισημαίνοντας ότι τα παρακάτω δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις, αλλά περιλαμβάνονται στη μελέτη της ίδιας της εργολήπτριας εταιρείας:

    1) Επικίνδυνα απόβλητα

    Στα πλαίσια και για τις ανάγκες της ερευνητικής γεώτρησης θα προκύψουν κατά τις κατασκευαστικές εργασίες, θα παραχθούν κατά την υλοποίηση του έργου περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, 15 ( δεκαπέντε) εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από την ίδια την εταιρεία ως «επικίνδυνα». (Σελίδα 117 Μ.Π.Ε.). Πρόκειται για δηλητήρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες που θα εισαχθούν στο έδαφος και υπέδαφος της γης μας ήδη κατά τη διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης, και χωρίς καν να ασχολούμαστε ακόμα με το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση εξόρυξης.

    Ωστόσο, το υπέδαφος της περιοχής μας αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθο (Σελίδα 665 Μ.Π.Ε.), ο οποίος, ως υλικό είναι διαπερατό, πράγμα που σημαίνει ότι, με απόλυτη βεβαιότητα, όλα αυτά τα δηλητήρια θα σκορπίσουν, θα διαχυθούν ανεξέλεγκτα, και θα μολύνουν τη γη μας, για πάντα.

    2) Μόλυνση των υδάτων σε τεράστια έκταση

    Η ίδια η εταιρεία Energean παραδέχεται στη μελέτη της πως «η υλοποίηση του έργου δύναται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα της περιοχής μελέτης» ( Σελίδα 667 Μ.Π.Ε.)

    Και παρακάτω ( Σελίδα 721 Μ.Π.Ε. ) «είναι υπαρκτή η πιθανότητα εμφάνισης δυνητικών δυσμενών επιπτώσεων στο ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής ως αποτέλεσμα της εμφάνισης απροόπτων περιστατικών ή ατυχημάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το εξεταζόμενο έργο. Τα υγρά και στερεά απόβλητα με επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής».

    Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει μη αναστρέψιμη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής, και κατ’ επέκταση τεράστιων εκτάσεων τις οποίες διατρέχει ο έβδομος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Καλαμάς, στον οποίο καταλήγουν όλα τα ρυάκια, οι χείμαρροι, οι παραπόταμοι που διατρέχουν την περιοχή μας. Διότι η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής Καλαμά, όπου εντοπίζονται 19 διαφορετικά ποτάμια υδατικά συστήματα (ποτάμια, παραπόταμοι κλπ.). Διότι στους πρόποδες του βουνού, επί του οποίου θα γίνει η γεώτρηση, κυλάει μικρό ποτάμι («Λάκος»), στο οποίο καταλήγουν χείμαρροι και ρυάκια από το βουνό, και το οποίο με τη σειρά του καταλήγει στον Καλαμά.

    Πέρα λοιπόν από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα του χωριού μας και των λοιπών χωριών της περιοχής, μιλάμε πλέον και για καταστροφή μιας τεράστιας έκτασης την οποία διατρέχει ο Καλαμάς, μέχρι να εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος

    3) Κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων

    Στην περιοχή μας εντοπίζονται τρία διαφορετικά καταγεγραμμένα ρήγματα του υπεδάφους, σε απόσταση 500 μέτρων δυτικά, 950 μέτρων ανατολικά, και 2 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του έργου, αντίστοιχα.

    Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή μας, και από το 2016 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,17 σεισμοί μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ( Σελίδα 497 Μ.Π.Ε.)

    Η γεώτρηση λοιπόν πρόκειται να ξεκινήσει πάνω σε αποδεδειγμένα σεισμογενή περιοχή, με καταγεγραμμένα ρήγματα σε άμεση γειτνίαση με το σημείο εγκατάστασης του γεωτρύπανου.

    Ακριβώς κάτω από το σημείο της γεώτρησης, βρίσκεται το χωριό της Παλιάς Γιουργάνιστας. Το χωριό αυτό εγκαταλείφθηκε αναγκαστικά από τους κατοίκους του στο παρελθόν, ακριβώς λόγω των κατολισθήσεων και της πτώσης βράχων από το βουνό, εντός του οικισμού.

    Σήμερα προγραμματίζεται στο ίδιο βουνό γεώτρηση σε βάθος 3.500 μέτρων. Το τι θα συμβεί εξ αιτίας αυτής της γεώτρησης, πόσο μάλλον σε περίπτωση μεγάλης σεισμικής δόνησης στην περιοχή, σε σχέση με τις παραμέτρους «ασφαλείας» του προς εκτέλεση έργου, το αφήνουμε στην κοινή λογική του καθενός.

    4) Ατμοσφαιρική ρύπανση – Ηχορύπανση

    Για την ολοκλήρωση και μόνο των έργων υποδομής ( οδοποιία, εγκατάσταση γεωτρύπανου, λειτουργία βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων, λειτουργία γεννητριών, οικοδομικές και λοιπές κατασκευές) θα απαιτηθεί η κατανάλωση 612,68 τόνων diesel, και 1,57 τόνων βενζίνης. ( Σελίδα 114 Μ.Π.Ε.) Εκτός αυτού, το ίδιο το γεωτρύπανο θα λειτουργεί με μηχανή diesel.

    Η έκλυση ατμοσφαιρικών ρύπων θα είναι τεράστια, και θα αλλάξει άρδην τη σύσταση και κατά συνέπεια την ποιότητα του αέρα που θα εισπνέουν κάτοικοι και επισκέπτες των γειτονικών χωριών, σε όλη τη διάρκεια των μηνών εκτέλεσης του έργου της γεώτρησης.

    Για την ηχορύπανση που θα προκαλέσει η συνεχής λειτουργία ενός γεωτρύπανου που θα «κατέβει» στα 3.500 μέσα στη γη, και πάλι αρκεί η κοινή λογική. Όσοι έχουμε βιώσει τη γαλήνη και την ηρεμία μιας ημέρας στο χωριό και τη φύση, ξέρουμε ότι αυτή πλέον θα είναι παρελθόν

    5) Πλήρης αλλοίωση της μορφολογίας του τόπου – Τσιμεντοποίηση – Αισθητικός βιασμός του τοπίου

    Την ομορφιά και την ποικιλία του τοπίου στο σημείο της εξόρυξης την γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτούν, ή να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του σημείου.

    Τα έργα υποδομής και μόνο της γεώτρησης ( εγκατάσταση γεωτρύπανου, αποθήκες, επιχωματώσεις θα καταστρέψουν, για ευνόητους λόγους, πάνω από 52.000 τ.μ. δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, περιμετρικά και με επίκεντρο το σημείο της γεώτρησης (θέση «Λούτσα» Γιουργάνιστας) . Όσο για την δήθεν «αποκατάσταση», είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, καθώς «Όσον αφορά στην μόνιμη εγκατάλειψη της ερευνητικής γεώτρησης (Σελίδα 329 Μ.Π.Ε.) οι εργασίες και δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί περιορίζονται σε κοπή των σωληνώσεων και τσιμέντωση.»

    Αυτός ο τόπος της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ο τόπος της γαλήνης, κάποιοι θέλουν να γίνει τσιμέντο, χώμα, τόπος εναπόθεσης επικίνδυνων χημικών αποβλήτων, μια δηλητηριασμένη έρημος, επειδή έτσι αποφάσισε η εργολήπτρια εταιρεία, ερήμην των πλέον άμεσα πληττόμενων από τη διαδικασία αυτή : Των μόνιμων κατοίκων, των συχνών επισκεπτών, των ανθρώπων που πονάνε αυτόν τον τόπο και ζούνε εδώ, αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον, όλων εκείνων, των οποίων η ζωή και η υγεία πλέον τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

    6) Έλεγχος – Ασφάλεια – Μέτρα Ασφαλείας – Επικινδυνότητα 

    Και τελικά, ποιος θα ελέγξει και θα εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων που αφορούν θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας, βάσει της σύμβασης παραχώρησης; …ποιος θα επιβλέψει ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι και ποιος θα σπεύσει να δράσει αποτρεπτικά σε περίπτωση παρέκκλισης από τα προβλεπόμενα, ή ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος, για να προστατεύσει τη φύση, τα περιβάλλον, και τους ανθρώπους ; ….η ίδια η εταιρεία!… Δεν πρόκειται για τραγική ειρωνεία, αλλά για σκέτη τραγωδία!

    Η ίδια η εταιρεία που παραδέχεται ότι «Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης των Μεγάλων Ατυχημάτων θα καθοριστούν, θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν κατά την πρόοδο του έργου» (Σελίδα 658 Μ.Π.Ε.)

    …ότι «πιθανότητα ρύπανσης των εδαφών θα μπορούσε να προέλθει από τυχόν άμεσες εκπομπές επικίνδυνων στερεών απόβλητων» (Σελίδα 722 Μ.Π.Ε.)

    ….ότι «ποσότητα επικίνδυνων ή δυνητικά επικίνδυνων ουσιών θα διασκορπιζόταν στο έδαφος, γεγονός που θα είχε επίπτωση στην δομή και την ποιότητα του, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες κατά ένα μέρος διηθούνται και παραμένουν στο έδαφος»

    …ότι «το χειρότερο σενάριο να είναι η έκρηξη λόγω διαρροής υδρογονανθράκων στην επιφάνεια (blow out)»

    …ότι «Το δυσμενές σενάριο της παρατεταμένης έκρηξης, όπου παρουσιάζεται δυσκολία στην ανάκτηση του ελέγχου της γεώτρησης, θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω εκπομπών H2S ή SO2.»

    Ότι.. «Λόγω των κινδύνων πυρκαγιάς και τοξικών αερίων στην περιοχή της γεώτρησης υπάρχει πιθανότητα επιπτώσεων στο περιβάλλον, για παράδειγμα, με μια πυρκαγιά σε θαμνώδεις εκτάσεις, επηρεάζοντας την άγρια ζωή ή με μία τοπική πετρελαιοκηλίδα.»

    Και πώς θα εκτιμηθούν και αντιμετωπιστούν όλα αυτά ;;;….βλέποντας και κάνοντας!!

    Διότι «είναι ορθότερο και περισσότερο λειτουργικό οι δυνητικές επιπτώσεις να εξεταστούν σε μια μόνο φάση, αυτή της υλοποίησης του έργου» (Σελίδα 661 Μ.Π.Ε.)

    Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κουρέντων, με ομόφωνη απόφασή της την 10.2.2023, τάχθηκε κατά της ερευνητικής γεώτρησης που έχει εξαγγελθεί να ξεκινήσει δίπλα στο χωριό μας και κατά της πιθανής μελλοντικής εξόρυξης υδρογονανθράκων, και ζητά την επ’αόριστον αναστολή κάθε σχετικής διαδικασίας.

    Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε κάθε Ηπειρώτη, και ταυτόχρονα σε κάθε άνθρωπο που πονάει τον τόπο του, και δεν θέλει να τον δει κατεστραμμένο, έρημο και δηλητηριασμένο :

    Αυτήν εδώ τη γη την έχουν ποτίσει με ιδρώτα και αίμα γενιές ολόκληρες ανθρώπων.

    Αυτή η γη υπέμεινε πάνω από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και παρ’ όλα αυτά κράτησε ζωντανή τη φλόγα της επανάστασης και της ελευθερίας.

    Εδώ χτίστηκε το έτος 1774 ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έχει κηρυχθεί μνημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με την ΥΑ ΥΠΠΕ/Β1/Φ33/25247/532 (ΦΕΚ: 342/Β/1985-05-31) .Αυτό το ναό, με δωρεές από το υστέρημα των χωριανών, καταφέραμε να τον κρατήσουμε όρθιο, κόντρα στη φθορά του χρόνου, και μόλις πρόσφατα να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση των εκπληκτικών αγιογραφιών του, φέρνοντάς τις ξανά στο φως, μετά από αιώνες. Πριν δύο μόλις χρόνια κυκλοφόρησε το υπέροχο, 185 σελίδων λεύκωμα «Άγιος Γεώργιος Κουρέντων Ιωαννίνων ( 1774 ) – έργο Καπεσοβιτών Ζωγράφων» της καθηγήτριας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κατερίνας Κοντοπανάγου. Η εκτίμηση της Μ.Π.Ε. για αυτό το Ναό είναι ότι, «στην περιοχή επιρροής του έργου και πλησίον αυτής, δεν εντοπίζονται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος»

    Αυτή τη γη κατέκαψε στο πέρασμά του το τέρας του ναζισμού και πάλι όμως οι άνθρωποί της βρήκανε τη δύναμη, σταθήκανε στα πόδια τους και την ανέστησαν.

    Σε αυτή τη γη ζούνε σήμερα άνθρωποι με τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους, τα ζωντανά τους.

    Σε αυτή τη γη μεγαλώσαμε όλοι, και απολαμβάνουμε τους καρπούς και τα προϊόντα της, σε αυτά τα ποτάμια ακόμα κολυμπάμε, αυτά τα βουνά και αυτά τα δάση φιλοξενούν τους περιπάτους μας, σε αυτά τα χώματα θάβουμε τους ανθρώπους μας που φεύγουν από τη ζωή.

    Σε αυτό το χωριό επιστρέφουμε με κάθε αφορμή, συντηρούμε και ξαναχτίζουμε τα πατρικά μας σπίτια, ανταμώνουμε στις χαρές και στις λύπες μας, και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας για όσους είναι εδώ και όσους μας άφησαν.

    Κάθε καλοκαίρι, κάθε Πάσχα, με κάθε αφορμή, το χωριό γεμίζει με εκατοντάδες ανθρώπους, ντόπιους και επισκέπτες, και ο αέρας αντηχεί από δεκάδες παιδικές φωνές. Το χωριό μας είναι ζωντανό. Έχει βαριά ιστορία και έχει πλούσιο παρόν. Ας μην επιτρέψουμε να διαγράψουν το μέλλον του.

    Αγαπητοί φίλες και φίλοι, συντοπίτες Ηπειρώτες και μη :

    Γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας ότι σε κρίσιμες συγκυρίες σαν τη σημερινή, είμαστε όλοι από το ίδιο χωριό. Δεν έχει σημασία το όνομά του. Σήμερα είναι το δικό μας, αύριο το διπλανό, μεθαύριο το χωριό του καθενός που διαβάζει τώρα αυτές τις γραμμές.

    Συστρατευθείτε μαζί μας στον αγώνα μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τον τόπο μας καθαρό και αμόλυντο, όπως τον παραλάβαμε από τους γονείς μας!

    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ – ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    ΜΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ

    ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

    Με εκτίμηση

    Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κουρέντων

    Τελευταία νέα

    Η ανεργία αυξάνεται και οι νέοι φεύγουν: Το νέο κύμα μετανάστευσης

    Αν μη τι άλλο, εγείρει την περιέργεια: πώς είναι δυνατόν να καταγράφεται τον φετινό...

    Επιδρομές λύκων και αρκούδων στην Κόνιτσα – Κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση παρέμβαση

    Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της Κόνιτσας οι αυξανόμενες επιθέσεις από άγρια ζώα,...

    Άνοιγμα σχολείων την Τετάρτη με κινητά στις τσάντες – Όλες οι αλλαγές της νέας χρονιάς

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, αύριο Τετάρτη...

    Σ. Ζαχαράκη: Έκτακτο βοήθημα 200 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία – Αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

    Για τις μόνιμες αυξήσεις στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και στη σημαντική...

    Περισσότερα

    Η ανεργία αυξάνεται και οι νέοι φεύγουν: Το νέο κύμα μετανάστευσης

    Αν μη τι άλλο, εγείρει την περιέργεια: πώς είναι δυνατόν να καταγράφεται τον φετινό...

    Επιδρομές λύκων και αρκούδων στην Κόνιτσα – Κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση παρέμβαση

    Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της Κόνιτσας οι αυξανόμενες επιθέσεις από άγρια ζώα,...

    Άνοιγμα σχολείων την Τετάρτη με κινητά στις τσάντες – Όλες οι αλλαγές της νέας χρονιάς

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, αύριο Τετάρτη...