Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και τα σύνορα της χώρας συνεχίζονται, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, να δηλώνει ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα συμφέρον να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 12 επιχειρήσεις και συστάσεις σε 300, με προοπτική επιβολής περαιτέρω προστίμων σε 16 επιχειρήσεις εντός Μαρτίου.
Οι έλεγχοι αφορούν κυρίως το γάλα και τα προϊόντα ΠΟΠ που παράγονται από αυτό, καθώς και την ετικέτα των προϊόντων, εξετάζοντας αν το περιεχόμενο ανταποκρίνεται στις πληροφορίες της ετικέτας και αν η σήμανση συμμορφώνεται με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Δείγματα προϊόντων στέλνονται για εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ανάλογα με τα ευρήματα, οι πληροφορίες διαβιβάζονται στον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την επιβολή κυρώσεων. Οι παραβάτες ενημερώνονται και, μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, επιβάλλεται το πρόστιμο και γίνεται η ανακοίνωση.
Εκτός από τις δειγματοληψίες, πραγματοποιούνται και επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων στις γαλακτοβιομηχανίες. Από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, έχουν γίνει 84 έλεγχοι σε λιανεμπορικά σημεία, με 175 δείγματα να στέλνονται για ανάλυση.
Στον τομέα της σήμανσης ετικέτας, έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα, με τα περισσότερα να αποστέλλονται στον ΕΦΕΤ. Στις πύλες εισόδου, έχουν πραγματοποιηθεί 75 έλεγχοι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 35 στο λιμάνι των Πατρών και 3 στον Προμαχώνα, κυρίως σε βυτία με προϊόντα γάλακτος.
Παράλληλα, έχουν γίνει έλεγχοι και στα νωπά οπωροκηπευτικά, με 193 έλεγχοι σε διάφορες περιοχές και 33 σε βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, έχουν γίνει 26 εργαστηριακοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Τέλος, το πρόγραμμα κατάρτισης εκτάκτων ελέγχων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να εκκινήσουν έλεγχοι σε ελαιόλαδο, κρέας και μέλι, καθώς και σε μήλα, πατάτες, πορτοκάλια, μανταρίνια και ακτινίδια. Αυτοί οι έλεγχοι λειτουργούν συμπληρωματικά με τους τακτικούς ελέγχους του υπουργείου.