More
  ΑρχικήΚόσμοςΙσπανία: Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο στόχαστρο ορισμένων ομάδων...

  Ισπανία: Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο στόχαστρο ορισμένων ομάδων των αγροτικών κινητοποιήσεων

  Δημοσιεύθηκε:

  Σε ορισμένες από τις αγροτικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Ισπανία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτές τις μέρες, ο αγώνας ενάντια στην Ατζέντα του 2030 έχει βρει τον δρόμο του σε μανιφέστα και αφίσες για τρακτέρ.

  Η Πλατφόρμα 6F, σε μια δήλωση της  κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αγκαλιάσει «περισσότερο από οποιονδήποτε  την ατζέντα 2030» ότι το κείμενο της  αναφέρεται σε «λανθασμένο Βιώσιμο Στόχο» και «Δράση για το Κλίμα», ο οποίος έχει χρησιμεύσει ως βάση για να εμπνεύσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη «Στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο».

  Αυτό περιλαμβάνει όπως υποστηρίζεται,  «μια σειρά περιορισμών στον Ευρωπαίο παραγωγό που τον καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με ό,τι προέρχεται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η γεωργική γη και να εξαρτηθούμε, όπως καταγγέλλουν,  όλο και περισσότερο από την άφιξη εξωτερικών προϊόντων».

  Τα όσα υποστηρίζουν οι αγρότες  αυτής της πλατφόρμας συμπίπτουν, εν προκειμένω, με θέσεις του ακροδεξιού κόμματος Vox, που την Τετάρτη παρουσίασε προτάσεις σε διάφορα περιφερειακά κοινοβούλια και δημοτικά συμβούλια ζητώντας την κατάργηση της Ατζέντας του 2030 και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που έχουν «έντονο παγκοσμιοποιητικό χαρακτήρα» και εφαρμόστηκε πίσω από τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα του ισπανικού λαού».

  • Τι λέει για την ύπαιθρο η Ατζέντα του 2030

  Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε το 2015 και από τις 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Καθορίζει 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) για «τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη βελτίωση της ζωής και των προοπτικών των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Σε μια από τις ενότητες της, στόχος 2, που επικεντρώνεται στον τερματισμό της πείνας, η ατζέντα δεσμεύεται για την προώθηση της «αειφόρου γεωργίας». Ζητεί, έως το 2030, «διπλασιασμό της γεωργικής παραγωγικότητας και του εισοδήματος των παραγωγών τροφίμων μικρής κλίμακας» και για να γίνει αυτό προτείνει «ασφαλή και δίκαιη πρόσβαση στη γη, άλλους πόρους και εισροές παραγωγής και γνώση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αγορές», μεταξύ άλλων.

  Αργότερα, επισημαίνει την ανάγκη «διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων παραγωγής τροφίμων» και «εφαρμογής ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την παραγωγή, συμβάλλουν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και ενισχύουν την ικανότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» όπως «ακραία καιρικά φαινόμενα» ή «ξηρασίες».

  Στοχεύει επίσης στη «διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας των σπόρων, των καλλιεργούμενων φυτών και των ζώων» και στην « αύξηση των επενδύσεων σε αγροτικές υποδομές, έρευνα και υπηρεσίες αγροτικής επέκτασης».

  Το σημείο στο οποίο αναφέρονται ορισμένοι διαδηλωτές, ο στόχος 13, για τη δράση για το κλίμα, απαιτεί «υιοθεσία επειγόντων μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της». Μεταξύ αυτών, προτείνει διάφορα μέτρα που επικεντρώνονται, περισσότερο από τη μείωση των εκπομπών, στη βελτίωση της προσαρμογής των χωρών και περιοχών που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή ή στην αύξηση της χρηματοδότησης ώστε οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση.

  Συγκεκριμένα, στοχεύει στην «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας προσαρμογής σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και φυσικές καταστροφές», «να ενσωματώσει μέτρα για την κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχέδια» ή «να βελτιώσει την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ανθρώπινη και θεσμική ικανότητα όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, προσαρμογή, μείωση των επιπτώσεών του και έγκαιρη προειδοποίηση.

  Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ζητά να επιτευχθεί ο στόχος που συμφωνήθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού για «από κοινού κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως» στη χρηματοδότηση του κλίματος και «αύξηση της ικανότητας για αποτελεσματικό σχεδιασμό και διαχείριση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες».

  Πέρα από τα σημεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον στόχο, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρονται επίσης στις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, την IPCC, η οποία θεωρεί «ουσιώδη την ουσιαστική, ταχεία και βιώσιμη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» και συγκεκριμένα, εκπομπές σχεδόν στο μισό έως το 2030 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5ºC.

   

   

  Πηγή: RTVE.es

  Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος – ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Ιωάννινα: Νέα κινητοποίηση αγροτών στην Περιφέρεια Ηπείρου – Διαμαρτύρονται για την ΚΑΠ

  Νέο συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους...

  Τραγωδία για 42χρονη: Έχασε τον άντρα και το 7,5 μηνών βρέφος της την ίδια μέρα

  Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας από την είδηση ότι μια 42χρονη έχασε...

  Ιωάννινα: Μυστήριος θάνατος 30χρονου σε ξενοδοχείο – Τον βρήκαν νεκρό λίγες ώρες αφότου μπήκε στο δωμάτιο

  Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του 30χρονου που βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα...

  Βρυξέλλες: Ελληνικό καφέ στο πλευρό των αγροτών – Κέρασε τυρόπιτες τους διαμαρτυρόμενους (video)

  Σε παράταξη σε όλους τους γύρω δρόμους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες βρίσκονται...

  Περισσότερα

  Ιωάννινα: Νέα κινητοποίηση αγροτών στην Περιφέρεια Ηπείρου – Διαμαρτύρονται για την ΚΑΠ

  Νέο συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους...

  Τραγωδία για 42χρονη: Έχασε τον άντρα και το 7,5 μηνών βρέφος της την ίδια μέρα

  Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας από την είδηση ότι μια 42χρονη έχασε...

  Ιωάννινα: Μυστήριος θάνατος 30χρονου σε ξενοδοχείο – Τον βρήκαν νεκρό λίγες ώρες αφότου μπήκε στο δωμάτιο

  Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του 30χρονου που βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα...