More
  spot_img
  ΑρχικήΚόσμοςΙσπανία: Τελευταία ημέρα δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου – Μάχη...

  Ισπανία: Τελευταία ημέρα δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου – Μάχη “σώμα με σώμα” για τον δεξιό και αριστερό συνασπισμό κομμάτων

  Δημοσιεύθηκε:

  Η προεκλογική εκστρατεία των εκλογών της 23ης Ιουλίου βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Τις τελευταίες ημέρες οι υποψήφιοι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει υποχώρηση του καύσωνα από την ερχόμενη Πέμπτη και μέση θερμοκρασία στη χώρα για την Κυριακή τους 35 βαθμούς. Ήδη πάντως σημειώθηκε ρεκόρ ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομικής ψήφου που επέλεξαν ως τώρα 2,6 εκατομμύρια Ισπανοί λίγο πριν τη μαζική έξοδο τους για τις θερινές διακοπές.

  Σήμερα Δευτέρα 17/7 είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία με βάση τον εκλογικό νόμο του 1985 επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ. Στις περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα έρχεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα όμως δεν καταφέρνει την απόλυτη πλειοψηφία ενώ ξεκαθαρίζουν τα δύο μπλοκ μετεκλογικών συνεργασιών που είναι  το αριστερό και το δεξιό. Στο μεν πρώτο συμμετέχει το κυβερνών κόμμα PSOE μαζί με το νεοσύστατο SUMAR (συνασπισμός 20 κομμάτων) και στο δεύτερο μπλοκ PP ( Λαϊκό Κόμμα) και το ακροδεξιό κόμμα VOX. Σε σχέση με το δεύτερο μπλοκ υπάρχει ήδη η συνεργασία τους σε τοπικό επίπεδο που προέκυψε από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου.

  Ακολουθούν ορισμένες δημοσκοπήσεις από τα βασικότερα ισπανικά ΜΜΕ που δημοσιοποιούνται σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου.

  RTVE ( Συγκριτική ανάλυση του μέσου όρου δημοσκοπήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTVE)

  “Συνολικά, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δείχνει νίκη για το PP του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, το οποίο θα μπορούσε από μόνο του να λάβει περισσότερους βουλευτές από το άθροισμα της αριστεράς (PSOE + Sumar) και αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα απόλυτης πλειοψηφίας σε συνεργασία με το Vox, αφού το άθροισμα των εδρών τους θα έφθαναν τους 178 βουλευτές με απόλυτη πλειοψηφία τους 176.

  Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της DatosRTVE, που υπολογίζεται από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, το PP θα ήταν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους, με περισσότερο από 34% των ψήφων και 142 έδρες. Το PP φέρεται να εξασφαλίζει 53 βουλευτές και 14 μονάδες περισσότερες από τις γενικές εκλογές του 2019 και με τις 36 έδρες που αποδίδει ο μέσος όρος στο Vox (σήμερα έχει 52), και τα δύο κόμματα θα πρόσθεταν 178 έδρες.

  Το δεύτερο κόμμα θα ήταν το PSOE (28% των ψήφων και 106 έδρες, 14 βουλευτές λιγότεροι από το 2019 και σχεδόν το ίδιο ποσοστό ψήφων με το 2019). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Sumar (12,7%, 33 βουλευτές) θα ήταν ελαφρώς πίσω από το Vox σε ψήφους και έδρες (13%, 36 έδρες).

  Στην παρούσα κατάσταση, το αριστερό μπλοκ PSOE και Sumar δεν θα ξεπερνούσε τους 139 βουλευτές, κάτω από τους 155 που συγκέντρωσαν το PSOE και το Unidas Podemos μετά τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2019 και με τους οποίους σχημάτισαν την τρέχουσα κυβέρνηση συνασπισμού.”

  Δημοσκόπηση εφημερίδας EL PAÍS

  “Το PP και το Vox πλησιάζουν στην απόλυτη πλειοψηφία με ένα PSOE που ανακάμπτει. Η τελευταία δημοσκόπηση πριν την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων εδραιώνει την ηγεσία του PP, δίνει μια ανάσα στους Σοσιαλιστές και προβλέπει μια σκληρή μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Vox και Sumar.

  Η δημοσκόπηση της 40dB, τοποθετεί το PP στις 135 έδρες, με 32,9% των ψήφων. Αν επαληθευτεί αυτό το αποτέλεσμα, ο Φεϊχό θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Μονκλόα, αλλά πάντα με τη βοήθεια του Vox. Τα δύο κόμματα αθροίζουν μαζί 173 έδρες, κάτι που θα απαιτούσε τουλάχιστον τρεις αποχές.

  Η δημοσκόπηση της 40dB τονίζει επίσης ότι μεταξύ του εκλογικού σώματος PP και Vox υπάρχει μια αμφίδρομη ροή που, προς το παρόν, εμποδίζει τους “Populares”  να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους. Από τη μία πλευρά, το PP παίρνει το 9,5% των ψηφοφόρων του Vox, αλλά αυτοί με τη σειρά τους κερδίζουν το 9,4% του PP. Αυτή η ισορροπία έχει γίνει πιο ευνοϊκή για την ακροδεξιά τις τελευταίες ημέρες.

  To PSOE θα ερχόταν δεύτερο κόμμα με 28,7%, 4,2 μονάδες πίσω από το PP, με 110 βουλευτές.

  Για την τρίτη θέση αγωνίζονται VOX και SUMAR και για πρώτη φορά μέχρι στιγμής στην προεκλογική εκστρατεία, το κόμμα SUMAR βρίσκεται  μπροστά από το Vox σε ψήφους (13,7% έναντι 13,5%), αν και όχι σε έδρες (36 έναντι 38). “

  Δημοσκόπηση εφημερίδας EL MUNDO

  “Η σημερινή δημοσκόπηση της Sigma Dos για την  EL MUNDO δημιουργεί ένα σενάριο μεγάλης αβεβαιότητας, στο οποίο το Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό θα επικρατούσε με 147 βουλευτές στο πιο πιθανό αποτέλεσμα, μπροστά από το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ, που θα έφτανε τους 108. Τρίτη δύναμη το SUMAR με 34 βουλευτές, μπροστά από το Vox, με 29.

  Σε αυτό το σενάριο, το συντηρητικό μπλοκ του PP και του Vox αθροίζουν 176 έδρες, όσες ακριβώς είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία που επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως η πτωτική τάση του κόμματος VOX του Σαντιάγο Αμπασκάλ έθεσε σε κίνδυνο τις προσδοκίες για αλλαγή κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες. Αν και το PP αυξάνεται, η πτώση του Vox σημαίνει ότι έως και έξι έδρες διακυβεύονται απευθείας με το PSOE, σύμφωνα με στοιχεία της Sigma Dos από 8.677 συνεντεύξεις μεταξύ 8 και 14 Ιουλίου.”

  Δημοσκόπηση εφημερίδας LA RAZÓN

  “Στην τελική ευθεία της εκστρατείας, το κόμμα του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό ενισχύει το πλεονέκτημά του έναντι των υπόλοιπων δυνάμεων και μπορεί να φτάσει τις 156 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του NC Report. Η εκστρατεία πάει καλά για το PP, το οποίο φτάνει στην υψηλότερη εκτίμηση χάρη στη χρήσιμη ψήφο που προέρχεται από την αριστερά, αλλά και από το Vox, και ενώ ήδη έχει απορροφήσει τους φιλελεύθερους Ciudadanos οι οποίοι δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές. Ο δικομματισμός ενισχύεται, ούτως ή άλλως, σε κάθε ένα από τα μπλοκ, επειδή το PSOE εδραιώνει επίσης το πλεονέκτημά του έναντι του Sumar, σε μια μεταφορά ψήφων που συνεχίζει να αφήνει τον συνασπισμό (131-136) κάτω από τους βουλευτές που θα αποκτούσε ο Φεϊχό. Για πρώτη φορά, το PP βρίσκεται στην περιοχή των 153-156 εδρών, με ποσοστό 37,2%. Σε μια εβδομάδα το PP κέρδισε έξι βουλευτές και σχεδόν 700.000 ψήφους. Η αύξησή των εδρών της , σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2019, φτάνει τις 67.”

   

   

  ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή – ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Συνέντευξη του πολιτισμολόγου – επιχειρηματία Δημήτρη Φώτη υποψήφιου δημοτικού  συμβούλου με τον συνδυασμό «Μαζί Μπορούμε» του Κώστα Παπασιώζου

  Συνέντευξη του πολιτισμολόγου - επιχειρηματίας Δημήτρη Φώτη υποψήφιου δημοτικού  συμβούλου με τον συνδυασμό «Μαζί...

  Στήριξη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας από τον Χριστόφορο Σιαφάκα

  Τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας επισκέφτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, συνοδευόμενος από συνεργάτες...

  Παράταση περιόδου επαναξιολόγησης (έτους 2023) των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων των κοινωνικών Δομών του Δήμου Αρταίων

  Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει το κοινό πως συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα δηλαδή έως και...

  9η Πανελλήνια Έκθεση και Εμποροπανήγυρη Άρτας – Ανοίγει τις πύλες της, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023.

  Ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, η 9η Πανελλήνια Έκθεση μια διοργάνωση...

  Περισσότερα

  Συνέντευξη του πολιτισμολόγου – επιχειρηματία Δημήτρη Φώτη υποψήφιου δημοτικού  συμβούλου με τον συνδυασμό «Μαζί Μπορούμε» του Κώστα Παπασιώζου

  Συνέντευξη του πολιτισμολόγου - επιχειρηματίας Δημήτρη Φώτη υποψήφιου δημοτικού  συμβούλου με τον συνδυασμό «Μαζί...

  Στήριξη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας από τον Χριστόφορο Σιαφάκα

  Τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας επισκέφτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, συνοδευόμενος από συνεργάτες...

  Παράταση περιόδου επαναξιολόγησης (έτους 2023) των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων των κοινωνικών Δομών του Δήμου Αρταίων

  Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει το κοινό πως συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα δηλαδή έως και...