Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να προμοτάρει το «καλάθι του νοικοκυριού» ως μία απάντηση στην ακρίβεια που μαστίζει τις τσέπες των πολιτών, με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνη Γεωργιάδη να συνεχίζει τις θριαμβολογίες μέσω δηλώσεων από τα σούπερ μάρκετ, τα ράφια των οποίων επιθεωρεί.
Ωστόσο, η πραγματικότητα κινείται σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, καθώς η ακρίβεια έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, με την κυβέρνηση να επιτρέπει μάλιστα τους ασύδοτους χειρισμούς στην αγορά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – ΓΣΕΕ, Απόστολο Ραυτόπουλο, παρατηρήθηκε αύξηση στα προϊόντα που μπήκαν στο καλάθι του νοικοκυριού κατά 70% εβδομάδα με την εβδομάδα. Εκρηκτική ήταν και η αύξηση στα προϊόντα που ήταν και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από το γνωστό καλάθι, φτάνοντας το 146%.
Παράλληλα, καταγγέλλεται και μείωση της ποσότητας σε 238 τρόφιμα πρώτης ανάγκης, πέραν της αύξησης της τιμής τους. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης υπενθύμισε τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί «παράνομων πρακτικών», τονίζοντας πως: «Από τη στιγμή που κάτι είναι παράνομο επιβάλλεις κυρώσεις και πρόστιμα».
Νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα
Οι μεγάλες αυτές ανατιμήσεις αναμένεται να έχουν και συνέχεια τον Ιανουάριο, όπως κατέγραψε το Documento στο φύλλο της Κυριακής 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι τιμοκατάλογοι βιομηχανιών και προμηθευτών που έφτασαν στα τέλη του έτους στις αλυσίδες σουπερμάρκετ περιλαμβάνουν νέες ανατιμήσεις της τάξης του 10% ως 20% σε διάφορες κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης που θα εμφανιστούν στο ράφι μες στις επόμενες εβδομάδες.
Η άνοδος του πληθωρισμού των τροφίμων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 13,5% σε 15,5% στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ η πρωτοβουλία του Αδωνη Γεωργιάδη για το «καλάθι του νοικοκυριού», δηλώνει την παταγώδη αποτυχία της πρωτοβουλίας του υπουργού Ανάπτυξης να βάλει φρένο στις τιμές των τροφίμων.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια στα τρόφιμα με συμφωνίες κυρίων στη λιανική.