Η εμφάνιση περιστατικών θανάτου από επιπλοκές του κοκκύτη σε βρέφη προκάλεσε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα του ιατρικού χώρου. Ο θάνατος ενός βρέφους λίγων μηνών και η ανεξήγητη αύξηση των κρουσμάτων, καταγεγραμμένων μόλις σε δύο μήνες, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον ιό κοκκύτη και τις επιπτώσεις του στη νεογέννητη πληθυσμιακή ομάδα.
Η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, αναφέρει τη δυσαναλογία των αριθμών σε σχέση με τα αναμενόμενα, επισημαίνοντας ότι η αύξηση αυτή πιθανόν να συνδέεται με την κυκλικότητα της νόσου, όπως συμβαίνει κάθε 3-5 χρόνια.
Η γιατρός επισημαίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα βρέφη έως 4 ετών, ειδικά τα πρώτα μήνες ζωής τους, όταν δεν έχουν ακόμη λάβει το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκκύτη. Επισημαίνει ότι τα παιδιά ανά τα 6 έτη έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, αλλά ο ενήλικος πληθυσμός δεν είναι εξίσου καλυμμένος, καθώς η ανοσία μειώνεται μετά τα 18 έτη.
Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη, όπως επισημαίνεται, όταν οι ενήλικες, ιδίως οι μητέρες, δεν ενημερώνονται ή παραμελούν τους εμβολιασμούς τους, γεγονός που εκθέτει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο. Η παιδίατρος καλεί σε ενίσχυση του εμβολιασμού για τους ενήλικες, ιδιαίτερα για τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της διακοπής της κυκλοφορίας του ιού μέσω του εμβολιασμού των ενηλίκων πληθυσμού.