Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει ζημιές που υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Αυτός είναι σίγουρα ένας τεράστιος αριθμός, αν και οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων οικισμών στην περιοχή Kherson δεν χρειάζονται αριθμούς. Το ελέγχουν καθημερινά με τα μάτια τους.
Και ναι, τα νερά έχουν πέσει, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή βοήθεια και οι εργασίες καθαρισμού φαίνονται ακόμα πολύ μακριά.
«Τώρα μπορούμε να περπατήσουμε», εξηγεί ένας κάτοικος, ο Oleksandr Mashukov, καθώς μας ξεναγεί στο σπίτι του. «Χωρίς υπερβολή όλα αυτά ήταν ένα στρώμα λάσπης. Τώρα έχω νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο. Για να μην επιβαρύνω τους ανθρώπους της “μεγάλης” πανσιόν μου».
Εθελοντές από όλη τη χώρα βοηθούν τους πληγέντες από τις πλημμύρες αυτές τις μέρες. Τους φέρνουν ρούχα, τρόφιμα, είδη υγιεινής, απορρυπαντικά σε σκόνη, σαπούνι. Οι εκκενώσεις από την πλευρά τους συνεχίζονται για όσους δεν βλέπουν ότι είναι δυνατόν να ξαναρχίσουν σύντομα μια κανονική ζωή.
Για τους αγρότες της περιοχής, η ρήξη του φράγματος έχει μια πρόσθετη επικίνδυνη συνέπεια: νάρκες ξηράς που φυτεύτηκαν από ρωσικά στρατεύματα έχουν εκτοπιστεί από τα νερά της πλημμύρας.
Μέχρι τώρα, οι αγρότες κατάφεραν να καθαρίσουν οι ίδιοι τα περιθώρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τώρα, όμως, χρησιμοποιούν drones με τα οποία ψεκάζουν και εξαφανίζουν τη βλάστηση για να βρουν και να αφαιρέσουν αυτές τις κρυμμένες νάρκες.
«Υπήρχε τόσο ψηλή λάσπη εδώ που δεν μπορούσες να δεις καθόλου τα ορυχεία», εξηγεί ο Ντένις, ένας αγρότης. «Αυτό το χωράφι εξορύχθηκε πλήρως για δύο χιλιόμετρα».
Φυσικά, το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πώς να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους. Χωρίς το φράγμα Καχόβκα, τόσο τα μηχανήματα άρδευσης όσο και τα κανάλια τροφοδοσίας στεγνώνουν.
Σύμφωνα με τους αγρότες, η ανοικοδόμηση και η αναπλήρωση αυτής της ζωτικής σημασίας δεξαμενής για τόσους πολλούς θα μπορούσε να διαρκέσει δέκα χρόνια.
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος – ertnews.gr