Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Πέμπτη από 14 κράτη μελη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους για μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως απαιτεί η Οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 για τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της κοινοτικής εκτελεστικής αρχής.
Τα άλλα προειδοποιημένα κράτη είναι η Βουλγαρία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Η «οδηγία NEC» ορίζει εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών διαφορετικών ρύπων που πρέπει να τηρεί κάθε κράτος μέλος κάθε χρόνο μεταξύ 2020 και 2029, καθώς και πιο φιλόδοξες μειώσεις από το 2030 και μετά.
Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν εθνικά προγράμματα ελέγχου της ρύπανσης (PNCPA) για να δείχνουν πώς θα εκπληρωθούν αυτές οι δεσμεύσεις μείωσης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης στο μηδέν, εστιάζει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έναν από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.
Η Επιτροπή ανέλυσε εθνικούς καταλόγους εκπομπών για αρκετούς ρύπους που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη το 2022 (αντανακλώντας τις εκπομπές του 2020).
Τα 14 κράτη μέλη που αναφέρονται παραπάνω δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους σχετικά με έναν ή περισσότερους ρύπους που καλύπτονται από την οδηγία NEC. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα μέτρα που προβλέπονται στην PNCPA της πλειονότητας αυτών των κρατών μελών δεν έχουν εξασφαλίσει την εκπλήρωση της δέσμευσης μείωσης των εκπομπών για έναν ή περισσότερους ρύπους, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να περιορίσουν τις ετήσιες ανθρωπογενείς εκπομπές, όπως ορίζεται στην οδηγία.
Η αμμωνία (από τον αγροτικό τομέα) είναι ο ρύπος σε σχέση με τον οποίο τα περισσότερα από αυτά τα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές σε αυτά τα 14 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν και να διορθώσουν τις ελλείψεις που επισήμανε η Επιτροπή. Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνωμοδότηση .
Πηγή: Digi24.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr