More
  ΑρχικήΚόσμοςΚύπρος – Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η πρόταση του ΠτΔ για εμπλοκή της ΕΕ...

  Κύπρος – Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η πρόταση του ΠτΔ για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό τυγχάνει αναγνώρισης

  Δημοσιεύθηκε:

   

  Οι συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπουν την προοπτική της πρότασής του και πώς η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την άρση του αδιεξόδου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

  Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς για τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Στρασβούργο και Βιέννη, αλλά και για τις αντιδράσεις που έλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος στην πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα έχουν δει και από τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών που ακολούθησαν από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και τους Προέδρους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, ότι η πρόταση ακριβώς του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου τυγχάνει αναγνώρισης.

  Βλέπουν την προοπτική, βλέπουν πώς αυτή η πρόταση, αυτή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την άρση του αδιεξόδου και την πορεία των διαπραγματεύσεων, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, γιατί είναι πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

  Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει πολύ υψηλά ως ύψιστο στόχο την άρση αυτού του αδιεξόδου, ενός παρατεταμένου τέλματος στο οποίο βρισκόμαστε. Έχει καταθέσει και έχει υποβάλει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, μια πρόταση την οποία παρουσιάζει μέσα σε όλες του τις διμερείς επαφές και είναι πολλές και είναι αρκετές αυτό το διάστημα, είτε κατ’ ιδίαν συναντήσεις είτε και μέσα από διπλωματικές επαφές που πραγματοποιούνται και βλέπουμε μια ανταπόκριση.

  Δεν θα σταματήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια, θεωρούμε ότι, ναι, υπάρχει προοπτική. Θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμείς είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν σταματήσει στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

  Ερωτηθείς πώς θα υπάρξει κάτι χειροπιαστό και αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει να αλλάξει κάτι στα Συμπεράσματα της Συνόδου που ακολουθεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι διάφοροι τρόποι ή οι οδοί που μπορούν να ακολουθήσουν προς αυτό. Αυτό που έχει νόημα, αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή, και είναι εκεί που επικεντρώνονται οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αυτή η πρόταση να λάβει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτό πρέπει να δούμε και αν έχει κάτι αποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι εκεί που υπάρχει θέληση θα μπορούν να βρουν τους κατάλληλους οδούς, τις κατάλληλες μεθόδους για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση. Αλλά αυτό που σήμερα είναι σημαντικό είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση, να αναλύσουμε, ο ίδιος ο Πρόεδρος, και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, όπως και γίνεται. Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή συνάντηση με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και το κοινό ανακοινωθέν που έχει εκδοθεί, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η στήριξη της Αυστρίας σε αυτή την πρόταση».

  Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επικοινωνίας του Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν υπάρξει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί θα ανακοινωθεί. Δεν υπήρχε προγραμματισμένη για χθες οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία».

  Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου με τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ενημερωθείτε μόλις καταλήξει και μόλις είναι τελική και η ημερομηνία. Θα είναι μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων της Κυβέρνησης του κυβερνητικού έργου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

  Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΑΚΕΛ και του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκτιμώ ότι αν υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, ή πολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτό είναι το εθνικό μας ζήτημα.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκεί που χτυπά η καρδιά της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτυχε της αποδοχής της πρότασή του, αναγνωρίστηκε από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.

  Είμαι βέβαιος ότι ο πατριωτισμός όλων μας, η αγνή αγάπη για τον τόπο μας, η αγνή αγωνία για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, θα υπερισχύσει των όποιων μικροκομματικών ή πολιτικών διαφορών. Άλλωστε οι εκλογές έχουν τελειώσει και το εθνικό μας θέμα είναι το ύψιστο θέμα που αντιμετωπίζει η εκάστοτε Κυβέρνηση.

  Αυτή η Κυβέρνηση είναι η Κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να κινητοποιηθεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

  Εμείς καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνδράμουν η κάθε πολιτική δύναμη από το δικό της μετερίζι, ούτως ώστε αυτή η πρόταση να τροχοδρομηθεί, να προχωρήσει προς υλοποίηση, με στόχο βέβαια την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και την οριστική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

   

   

  Ανταπόκριση – Κύπρος: Μανιάνα Καλογεράκη – ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Άρτα: Πανηγυρικός Εσπερινός της Αναλήψεως με Ευχές για Ολοκλήρωση του Νέου Ναού στο Κοιμητήριο

  Στο νέο Κοιμητήριο της Άρτας μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ο...

  Σοβαρό Περιστατικό στην Πρέβεζα: 16χρονος στην Πρέβεζα Παρασύρεται από Αυτοκίνητο Προσπαθώντας να Αποφύγει Σκύλο

  Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στην Πρέβεζα με έναν 16χρονο μαθητή να υφίσταται σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές...

  Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 68χρονο άνδρα και εξαφανίστηκε από το σημείο.

  Τροχαίο δυστύχημα με παράσυρση πεζού από διερχόμενο όχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (13/6) σε περιοχή...

  Σε συνθήκες φτώχειας 1 στους 4 Έλληνες – Τέταρτη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα

  «Πρωταθλητισμό» στη φτώχεια κάνει Ελλάδα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ο 1 στους 4 ανθρώπους που...

  Περισσότερα

  Άρτα: Πανηγυρικός Εσπερινός της Αναλήψεως με Ευχές για Ολοκλήρωση του Νέου Ναού στο Κοιμητήριο

  Στο νέο Κοιμητήριο της Άρτας μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ο...

  Σοβαρό Περιστατικό στην Πρέβεζα: 16χρονος στην Πρέβεζα Παρασύρεται από Αυτοκίνητο Προσπαθώντας να Αποφύγει Σκύλο

  Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στην Πρέβεζα με έναν 16χρονο μαθητή να υφίσταται σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές...

  Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 68χρονο άνδρα και εξαφανίστηκε από το σημείο.

  Τροχαίο δυστύχημα με παράσυρση πεζού από διερχόμενο όχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (13/6) σε περιοχή...