More
  ΑρχικήΆρταΜουσικό Σχολείο Άρτας - Πρόγραμμα Erasmus+ - Συνάντηση στην Άρτα - 16-22/10/2022

  Μουσικό Σχολείο Άρτας – Πρόγραμμα Erasmus+ – Συνάντηση στην Άρτα – 16-22/10/2022

  Δημοσιεύθηκε:

  Πρόγραμμα Erasmus+: «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά» / Συνάντηση πέντε σχολείων της Ευρώπης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας από 16 έως 22 Οκτωβρίου 2022 / Οι δράσεις της εβδομάδας

  Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 στην Άρτα και στο Μουσικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργαζόμαστε τα σχολικά έτη 2020-23 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels» / «Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά». Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι:

  • Μουσικό Σχολείο Άρτας / Ελλάδα

  • Lycée Polyvalent “Remi Belleau” Nogent le Rotrou, Γαλλία

  • Istituto di Istruzione Superiore “Enrico Fermi”, Montesarchio, Ιταλία

  • Liceul Teoretic “IonitaAsan”, Caracal, Ρουμανία

  • Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule, Oschersleben, Γερμανία

  img 1586

  Οι συνεργάτες μας έφτασαν στην πόλη μας την Κυριακή το βράδυ, μετά από στάση μίας ημέρας στην Αθήνα και οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών του σχολείου μας ενώ οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχείο της πόλης.

  Τη Δευτέρα 17-10-2022, το πρωί όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για μια δημιουργική εβδομάδα με εργαστήρια μουσικά και εικαστικά, εκδρομές, περιήγηση στα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας. Μετά τα πρώτα παιχνίδια γνωριμίας, και αφού οι επισκέπτες μας «πέτυχαν» στις εξετάσεις εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο, εφόσον η υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard, επέλεξε ως πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος, τη διαδραστική παρουσίαση του τρόπου εισαγωγής των μαθητών και των μαθητριών στο Μουσικό Σχολείο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχτηκε τους επισκέπτες μας στην αυλή του σχολείου. Η χορωδία της Α΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κας Άννας Χλωρού και του κου Ανδρέα Σκιαδά παρουσίασε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών από όλο τον κόσμο, ενώ το σύνολο “The Non Group” με παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής της Ηπείρου παρέσυρε όλους να πιαστούν στο χορό.

  Ακολούθησε εικαστικό εργαστήριο, όπου όλες οι ομάδες καλλιτέχνησαν τη λέξη “Erasmus”, χρησιμοποιώντας η καθεμιά χρώματα και σύμβολα που αποδίδουν την ταυτότητα της χώρας της. Η ημέρα στο σχολείο έκλεισε με μουσικό εργαστήριο, με νανουρίσματα από κάθε συνεργαζόμενη χώρα με την καθοδήγηση της κας Αναστασίας Σταύρου και του κου Παναγιώτη Γιαννούτσου.

  img 0696

  Τη Δευτέρα το βράδυ, στην αίθουσα «Διώνη» καλωσορίσαμε τους συνεργάτες μας με τη συναυλία μας “Χίλια Καλώς Ορίσατε”. Μουσικό σύνολο με μαθητές και μαθήτριες από τη γ΄ τάξη Γυμνασίου του σχολείου μας επιμελήθηκαν και παρουσίασαν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ. Δημήτρη Καμπόλη, κα Αναστασία Σταύρου και κ. Παναγιώτη Γιαννούτσο, ένα ρεπερτόριο από δημοφιλή τραγούδια των ποικίλων παραδόσεων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου δημιουργώντας υπέροχο κλίμα στο κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία.

  Ως εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων παρευρέθηκαν η γενική γραμματέας κα Εύη Βασιλάκη και ο αντιδήμαρχος παιδείας κος Δημήτρης Ευαγγέλου που καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες από τα σχολεία της Γαλλίας, της Γερμανίας ,της Ρουμανίας και με ιδιαίτερο τρόπο στην ιταλική γλώσσα, το σχολείο της Ιταλίας ενώ εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του στο Μουσικό Σχολείο για τις πρωτοβουλίες του που αναδεικνύουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Άρτας.

  img 0693

  Ως εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, παρακολούθησαν τη συναυλία ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων κος Γιάννης Ζαχαρέλος και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Παρασκευή Χαμπηλομάτη, που στο χαιρετισμό της μίλησε για τον σημαντικό ρόλο των προγραμμάτων που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, την ανταλλαγή απόψεων και εκπαιδευτικών καινοτομιών, που βγάζουν τους μαθητές από το μικρόκοσμο της σχολικής μονάδας και τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν νέους μαθητές, να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν κάτι που αποτελεί και το στόχο του σύγχρονου σχολείου που πρέπει να είναι ανοιχτό στη γνώση και στην κοινωνία. Επίσης αναφέρθηκε στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στους συντελεστές του προγράμματος.

  Παράλληλα στον προθάλαμο της αίθουσας όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση μουσικών οργάνων που είχε στηθεί από την υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Θεοδοσία Χαβέλα.

  img 0809

  Την Τρίτη 18-10-2022, η πρωινή δραστηριότητα στο σχολείο περιλάμβανε μουσικό εργαστήριο με νανουρίσματα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εκδρομή με πρώτη στάση στη νεροτριβή του Αγίου Γεωργίου, που όλοι είδαν από κοντά τη λειτουργία της καθώς και τη λειτουργία του νερόμυλου. Επόμενος σταθμός η Πάργα, που περπάτησαν όλοι στα λιθόστρωτα σοκάκια της μέχρι το κάστρο που χάρηκαν τη θέα από ψηλά και από εκεί στην παραλία για landart, δημιουργίες στην άμμο με υλικά της φύσης.

  img 0717

  Την Τετάρτη 19-10-2022, το πρωί στο σχολείο έγινε εικαστικό εργαστήριο ενώ στην Α΄ τάξη Λυκείου η μαθηματικός του σχολείου κα Ρένα Γκιοσά συνεργάστηκε στο μάθημα με τους μαθηματικούς των άλλων χωρών. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Άρτας με «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού», μια υπαίθρια δραστηριότητα, που συνδυάζει παιχνίδι, περπάτημα και μάθηση, σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Άννα Πρέντζα.

  img 0706

  Οι συμμετέχοντες γνώρισαν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά και σημεία ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής της Άρτας, με έναν διασκεδαστικό, βιωματικό τρόπο. Η διαδρομή περιλάμβανε επτά σταθμούς: Γεφύρι, Παρηγορήτρια, Αγία Θεοδώρα, Κάστρο, Ρολόι, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Λαϊκή Αγορά – Ψαραγορά.

  Σε κάθε σταθμό της διαδρομής οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα, και το ομαδικό πνεύμα, κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με τα αξιοθέατα ή τους κατοίκους στα σημεία ενδιαφέροντος, να εντοπίσουν σημαντικές πληροφορίες για αυτά, να φωτογραφηθούν, να δραματοποιήσουν ένα θέμα και τελικά να καταγράψουν τα ευρήματά τους στη φόρμα απαντήσεων που τους είχε δοθεί.

  img 0812

  Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δραστηριότητας σε κάθε σταθμό, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα απόσπασμα από την παραλογή «Του γεφυριού της Άρτας». Στο τέλος της διαδρομής τα αποσπάσματα τοποθετήθηκαν στην κατάλληλη θέση και έγινε η ανασύνθεση του θρύλου του Γεφυριού της Άρτας. Την Τετάρτη το βράδυ όλες οι συνεργαζόμενες ομάδες γευμάτισαν σε ταβέρνα της πόλης και παρουσίασαν χορούς από τον τόπο τους.

  Την Πέμπτη 20-10-2022, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στο Μονοδένδρι και επίσκεψη και ξενάγηση στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή και στη συνέχεια στην επιμορφωτική καλοστημένη έκθεση φωτογραφίας του Ελβετού ταξιδιώτη και φωτογράφου Fred Boissonas «Εικόνες της Ελλάδας» με δεκάδες ασπρόμαυρες εικόνες της Ελλάδας που αφορούν στην περίοδο από το1900 μέχρι το1930. Και από το Μονοδένδρι στα Γιάννενα και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας που έγινε ξενάγηση και ενημέρωση για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης το μουσικό σύνολο «Μικρά Ασία» με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κας Αναστασίας Σταύρου και κου Παναγιώτη Γιαννούτσου, στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» παρουσίασε τμήμα του ομώνυμου μουσικού έργου/δίσκου που εκδόθηκε το 1972 σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα.

  img 0844

  Την Παρασκευή 21-10-2022, το πρωί στο σχολείο πραγματοποιήθηκε μουσικό εργαστήριο με νανουρίσματα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Τις φιλοξενούμενες ομάδες συνόδευσαν ο κος Αθανάσιος Μουχταρίδης και η κα Κωνσταντίνα Τόλη. Παράλληλα το σχολείο μας επισκέφτηκαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Μαρίνα Μπέση συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κα Παρασκευή Χαμπηλομάτη και περιηγήθηκαν στη λαογραφική έκθεση που στήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων από την κα Nathalie Poupard με τη βοήθεια της κας Ρένας Γκιοσά και του κου Παναγιώτη Γιαννούτσου. Τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνάντησης, σε όλο το σχολείο. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα τραγούδησαν πέντε νανουρίσματα στη γλώσσα κάθε χώρας ενώ απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα και εκφράστηκαν ευχαριστίες από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

  img 1131

  Η κα Annita Pastor, εκπαιδευτικός του Γαλλικού σχολείου Lycée Polyvalent «Remi Belleau» Nogent Le Rotrou, και συντονίστρια του προγράμματος ευχαρίστησε τη σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, για την ένθερμη υποδοχή και τη φιλοξενία και τη συντονίστρια της ελληνικής ομάδας κα Nathalie Poupard για την επιτυχημένη εβδομάδα που διοργάνωσε και για την άψογη συνεργασία της. Παράλληλα αναφέρθηκε στην τεράστια δουλειά που απαιτούν τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, στην ευθύνη που δημιουργούν, στη διαθεσιμότητα των υπεύθυνων εκπαιδευτικών 24 ώρες το 24ωρο.

  img 1196

  Εξήγησε ότι τα προγράμματα Erasmus δεν είναι μόνο ταξίδι αλλά μια σειρά από δραστηριότητες πάνω σε μια θεματική που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολείο και όλοι οι μαθητές δουλεύουν σε μια διεθνή ομάδα. Ένα πρόγραμμα Erasmus, είπε, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν, γίνεται το μέσο εξάλειψης των προκαταλήψεων και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

  Το Σάββατο 22-10-2022, όλες οι ομάδες αναχώρησαν για τον τόπο τους με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από το σχολείο μας και την περιοχή μας.

  img 0846

  Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των μαθητών μας και των μαθητριών μας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, συγχαίρουμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που συμμετείχαν και στήριξαν τις δραστηριότητες της εβδομάδας, τις εκπαιδευτικούς της Αγγλικής Γλώσσας κα Αναστασία Γιαννάκου και Κωνσταντίνα Τόλη και την εκπαιδευτικό πιάνου κα Αναστασία Σταύρου για τη βοήθεια στη μετάφραση των λόγων και των χαιρετισμών, ευχαριστούμε το Ριζάρειο Ίδρυμα, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση, την Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ για την αίθουσα «Διώνη» που έγινε η συναυλία υποδοχής, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την προβολή των δράσεων, τον Art Tv για την τηλεοπτική κάλυψη του προγράμματος και όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος.

  Θερμά συγχαρητήρια στην υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου μας, για το λεπτομερή σχεδιασμό, το μεράκι της ,την άοκνη προσπάθεια και τους δρόμους που ανοίγει στο σχολείο μας. Επόμενη συνάντηση στα μέσα Γενάρη στην Ιταλία στο Istituto di Istruzione Superiore”EnricoFermi”, Montesarchio.

  Η Διευθύντρια

  ΑνθούλαΖιώρη

  Τελευταία νέα

  Με διήμερες εκδηλώσεις τίμησε η Άρτα τη μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας

  Με ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων τίμησε ο Δήμος Αρταίων και φέτος την Ημέρα Μνήμης...

  Με λουκέτο 10 ημερών είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις που δεν αποστέλλουν τα στοιχεία αποδείξεων στην ΑΑΔΕ

  Ποινές που θα κυμαίνονται, από 48 ώρες έως και 10 ημέρες κλείσιμο της επιχείρησης,...

  Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποπομπή του αφήνει ο Αρτινός, Κωνσταντίνος Σκούμας.

  Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποπομπή του...

  Σοκ: 84χρονος συνελήφθη για ασέλγεια σε 17χρονη έναντι αμοιβής – Αναζητείται η οικογενειακή φίλη που έκλεισε το «ροζ» ραντεβού

  Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της σύλληψης ενός 84χρονου στα Τρίκαλα για ασέλγεια σε βάρος...

  Περισσότερα

  Με διήμερες εκδηλώσεις τίμησε η Άρτα τη μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας

  Με ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων τίμησε ο Δήμος Αρταίων και φέτος την Ημέρα Μνήμης...

  Με λουκέτο 10 ημερών είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις που δεν αποστέλλουν τα στοιχεία αποδείξεων στην ΑΑΔΕ

  Ποινές που θα κυμαίνονται, από 48 ώρες έως και 10 ημέρες κλείσιμο της επιχείρησης,...

  Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποπομπή του αφήνει ο Αρτινός, Κωνσταντίνος Σκούμας.

  Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποπομπή του...