«Το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας είναι μια πηγή γνώσης, εμπειρίας και κυρίως προέκυψε από την ανάγκη των ανθρώπων της αγοράς να έχει πρόσβαση στη γνώση πέρα από τη βιβλιογραφία και θεωρήσαμε ότι μετά από δεκαετίες στο χώρο θα έπρεπε στα καινούργια παιδιά κυρίως να μεταφέρουμε όλο αυτό που συσσωρεύτηκε. Διότι, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στο χώρο μας, στο σχολείο μας, με διαφορετικά αντικείμενα» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Νικόλας Κουτσούκος, Χημικός Msc, Σύμβουλος Ποιότητας Επιχειρήσεων Ελαιοκομικού Τομέα, Γευσιγνώστης Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου και Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς & Ελαιολάδου, καλεσμένος στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ Εκείνα», με τον Φώτη Παπούλια.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στο δημοσιογράφο «είμαι ο πρόεδρος του σχολείου αλλά και δάσκαλος στο σχολείο, στα παιδιά που θέλουν την εμπειρία και τη γνώση στις χημικές αναλύσεις ή στα οργανοληπτικά σημεία του λαδιού και του ελαιολάδου αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς. Ταυτόχρονα όμως, είμαι μαθητής στο κομμάτι της διδασκαλίας της καλλιέργειας που δεν τη γνωρίζω, γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου ή στο κομμάτι της φυτοπροστασίας. Είναι ένα ανοιχτό σχολείο (…). Είναι γεγονός ότι συνεργαζόμαστε ανοιχτά με ιδρύματα κυρίως στο κομμάτι της ελαιοποίησης του ελαιοτριβείου. Ασχολούμαστε επίσης με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε κάποια project που χρειάζονται τη βοήθειά μας και δίνουμε τα φώτα μας στα παιδιά που βρίσκονται πιο μακριά από τη Μεσσηνία και που πραγματικά μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα τα οποία χρειάζονται μια γρήγορη λύση. Διότι, όπως σας είπα το σχολείο αυτό είναι μια διασύνδεση ανθρώπων, μια τράπεζα γνώσης».
«Τα μυστικά του καλού ελαιολάδου είναι πρώτα η αγάπη» ανέφερε στο τέλος ο κ. Νίκος Κουτσούκος σημειώνοντας το εξής «όλοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να έχουν αγάπη για αυτό το πράγμα, γιατί διαφορετικά αρχίζουμε και βλέπουμε όνειρα και αν αρχίσουμε και βλέπουμε όνειρα, θα ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε λοιπόν, μια σοβαρή καλλιέργεια, μια καλλιέργεια με κανόνες φυτοπροστασίας που θα μας δώσει έναν καρπό σοβαρό να τον πάμε στο ελαιοτριβείο και να μας δώσει ο ελαιοτριβέας την αγάπη του και την προσπάθεια για ένα καλύτερο προϊόν έτσι ώστε στο τέλος ο εμφιαλωτής τυποποιητής να κάνει και αυτός το καλύτερο δυνατόν για να έχουμε ένα σοβαρό αποτέλεσμα». Από την άλλη πλευρά, ερωτηθείς για το τι είδους ρόλο παίζει το χρώμα του λαδιού, ο κ. Κουτσούκος επισήμανε «το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο παρά μόνο στην αίσθηση ότι το έχουμε συνδέσει με το πράσινο. Υπάρχουν ελαιόλαδα τα οποία μπορεί να είναι ανοιχτόχρωμα-κυρίως είναι από τα νησιά μας, τη νησιωτική Ελλάδα και το Ιόνιο-τα οποία ενώ στην αρχή σε μπερδεύουν, πρόκειται τελικώς για εξαιρετικές δουλειές. Για αυτό και τα ποτηράκια γευσιγνωσίας-να δείτε σε εμάς που είμαστε επαγγελματίες στο χώρο-είναι χρωματισμένα μπλε ή πράσινα για να μη βλέπουμε το χρώμα και επηρεαζόμαστε».
www.ertnews.gr