Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Tσιανγκ, βρίσκεται στο Βερολίνο και έγινε σήμερα (19/6) δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το βράδυ θα έχει δείπνο με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ο Λι ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα και η επίσκεψη στο Βερολίνο είναι η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό.
Ο κινέζος πρωθυπουργός είναι επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της κινεζικής κυβέρνησης για την 7η διακυβερνητική συνάντηση Γερμανίας – Κίνας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με συνεδρίαση των υπουργών υπό την προεδρεία των δύο αρχηγών κυβερνήσεων. Προβλέπεται επίσης συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Σολτς και Λι συνοδευόμενοι από τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον κινέζο υπουργό Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, Σενγκ Σαντζί και Εμπορίου, Γουάνγκ Γουεντάο, θα κλείσουν το 11ο Γερμανο – Κινεζικό Φόρουμ οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Το 2022 η Κίνα ήταν για μία ακόμη χρονιά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 299 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο οι σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου επισκιάζονται από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, την κρίση της Ταϊβάν, τη στάση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στην Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, που απέκτησε εσχάτως για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία, η Κίνα περιγράφεται ως «εμπορικός εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος». Οι δύσκολες σχέσεις με το Πεκίνο θα αναλυθούν σε ειδική «Στρατηγική για την Κίνα» που θα ανακοινώσει προσεχώς η γερμανική κυβέρνηση. Προς το παρόν διαπιστώνεται ότι κυρίως οι δύο κατηγορίες, αυτές του «ανταγωνιστή» και του «συστημικού αντιπάλου», ενισχύονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο «η Κίνα παραμένει ένας εταίρος, χωρίς τον οποίο πολλά από τα επείγοντα προβλήματα του πλανήτη δεν μπορούν να επιλυθούν».
Ανταπόκριση – Γερμανία: Γιώργος Παππάς – ertnews.gr