Μια ακόμη αρνητική γνωμοδότηση σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας. Αυτή τη φορά, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη συζήτηση για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γοργόλης, εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε στις απόψεις που εξέφρασε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και συγκεκριμένα:
• Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του ΦΒ πάρκου θα είναι 1,075 Km2 , το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 5,9% της εκτάσεως της λίμνης.
• Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής
• Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.
• Με την δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ότι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από ΦΒ στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.
• Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση Φ/Β σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου και για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.
• Θα επέλθει αλλαγή στην αισθητική του Τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.
• Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ΟΧΕ της λίμνης Πουρναρίου.