Πλησιάζει η ώρα που η Δημαρχία Τσιρογιάννη θα κάνει και επίσημα τον κύκλο της, αφού η νυν Δημοτική Αρχή στα τέλη Δεκεμβρίου παραδίδει στην επόμενη.
Βέβαια, ποιος θέλει να ακούει τώρα για Τσιρογιάννη, θα μου πείτε, αφού όλοι έχουν τα μάτια στραμμένα στον Σιαφάκα; Δουλειά, όμως, της δημοσιογραφικής έρευνας είναι να καταγράφει τα θέματα, να φτιάχνει το «αρχείο» της, ώστε όταν οι περιστάσεις το απαιτούν να μπορεί να μιλήσει με στοιχεία και ντοκουμέντα. Άλλωστε, η καταγραφή είναι πάντα ένα εργαλείο δουλειάς και για τον επόμενο δήμαρχο, ώστε να ξέρει και ο ίδιος, αλλά κυρίως οι πολίτες, από που πιάνει το σκοινί.
Και η αλήθεια είναι ότι ο Χριστόφορος Σιαφάκας θα πρέπει από νωρίς να δείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με σθένος τα προβλήματα, αφού οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο χάριτος σε κάποιον που ήξεραν για χρόνια όλες τις δημοτικές υποθέσεις.
Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, το αρχείο της Δημαρχίας Τσιρογιάννη δεν μπορεί να μην σταθεί κανείς στις κόντρες του, στα «πέναλτι» που κέρδισε αλλά και στα «γκολ» που έφαγε. Κόντρες, που κάποιοι λένε ότι του στοίχισαν όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε εκλογικό επίπεδο.
Η κόντρα με τα Ιωάννινα
Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, μια πρώτη καταγραφή. Νούμερο 1: Η κόντρα με τα Ιωάννινα.
Δεν είναι άγνωστο πως ο Χρήστος Τσιρογιάννης σχεδόν σε όλη την θητεία του, δεν σταμάτησε να τονίζει πως η Άρτα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ριγμένη σε σχέση με όσα έπαιρναν σε έργα, μελέτες και χρηματοδοτήσεις οι άλλες πόλεις της Ηπείρου και ειδικά τα Ιωάννινα. Όσοι ξέρουν, λένε πως η διάθεσή του να μην είναι «ταπεινός και ευγνώμων» για όσα έπαιρνε τελικά η Άρτα, του στοίχισε στις υπόγειες εκλογικές διεργασίες.
Παρόλα αυτά, επί Δημαρχίας Τσιρογιάννη, η Άρτα κέρδισε από το ΕΣΠΑ που «τρέχει» μέχρι το 2027 αρκετά εκατομμύρια ευρώ, 25 εκατομμύρια συγκεκριμένα, με τα οποία ο νέος δήμαρχος θα μπορεί να προχωρήσει σε έργα όπως οι αναπλάσεις πλατειών, η ψηφιοποίηση του Πολιτιστικού και Ιστορικού αποθέματος της Άρτας και φυσικά η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Παραποτάμιου Πάρκου.
Η κόντρα για τη Δομή Προσφύγων
Ήταν το 2020 όταν στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων περιλαμβανόταν το Χανόπουλο, η Καλαμιά και ο Καλόβατος. Τότε είχε γίνει μια σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Επικρατείας, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, κα- θώς και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Στη σύσκεψη είχαν παραβρεθεί ακόμα ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αλλά και ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις εξελίξεις και αντέδρασε.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, σε μια δημόσια δήλωση του, ο Χρήστος Τσιρογιάννης υπενθύμισε σε όλους πως το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ήδη αρνητικό και πως δεν θα δεχτεί τετελεσμένα. Με την περίφημη φράση του «εγώ δεν θα συνθηκολογήσω για μια θέση, η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα», ο ίδιος εξέφρασε τη γνώμη του χωρίς φόβο απέναντι στο μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Η Δομή Προσφύγων δεν έγινε ποτέ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Η κόντρα με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, δεν κατάλαβε ποτέ γιατί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή ακόμη και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν το όνομα της γεωγραφικής Περιφέρειας στην οποία ανήκουν και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εξακολουθεί να κρατάει το όνομα μιας πόλης.
Πέρα, όμως, από τη σημειολογία της υπόθεσης υπήρχαν και σοβαρά ζητήματα για τα οποία ο Χρήστος Τσιρογιάννης δεν φοβήθηκε να έρθει σε ανοιχτή κόντρα με το πανεπιστημιακό κατεστημένο, εκφράζοντας την κοινή γνώμη, μπροστά στον υπουρ- γό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και την κ. Γεροβασίλη. Αυτό έγινε όταν η Πρυτανεία άφηνε ερωτηματικά για το μέλλον του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ή για το περίφημο Αγρο- διατροφικό Πάρκο.
Η κόντρα για το Επιχειρηματικό Πάρκο
Ξεκίνησε από τον Αμμότοπο, πέρασε στην Καλαμιά και έκτοτε η τύχη του αγνοείται αν και αυτοί που ξέρουν από επιχειρηματικότητα και χρήματα, δηλαδή το Επιμελητήριο, ήταν σίγουροι στις εισηγήσεις τους ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο μόνο καλό θα φέρει σε όποια περιοχή το φιλοξενήσει.
Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Τοπικό Συμβούλιο Καλαμιάς, ο νυν δήμαρχος είπε αυτό που πιστεύει πως πρέπει να διακρίνει τον κάθε δήμαρχο. Δηλονότι να μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι για το καλό του τόπου. Εκείνο το βράδυ είχε κερδίσει το χειροκρότημα, αλλά όπως φάνηκε στη συνέχεια οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα «ταξίματα» έγειραν προς τα αλλού την πλάστιγγα.
Η κόντρα για φωτοβολταϊκά στο Πουρνάρι
Στο ενεργητικό των κρίσιμων αντιπαραθέσεων καταγράφεται μια ακόμα πρωτοβουλία του που δημιούργησε κοινό μέτωπο με δημοτικές παρατάξεις, κοινωνία των πολιτών, φορείς και πολιτικά πρόσωπα κατά της προοπ- τικής εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου. Μέχρι τώρα τα γλιτώσαμε τα πάνελ στη λίμνη και μένει να φανεί στο μέλλον τι θα γίνει.
Η κόντρα για τα απορρίμματα
Κανονικά θα αρκούσε μόνο αυτή η κόντρα για να καταλάβει κανείς την πολιτική ψυχοσύνθεση του απερχόμενου δημάρχου.
Σε όλες τις συσκέψεις του ΦΟΔΣΑ, ο Χρήστος Τσιρογιάννης υπερασπιζόταν το δικαίωμα των Δήμων να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα σκουπίδια τους και να ελαφρύνονται οι πολίτες από τα περιττά δημοτικά τέλη. Την ίδια θέση είχαν και οι δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά και Ζηρού, οι οποίοι, επίσης, αποχαιρετούν τις δημαρχιακές καρέκλες τους.
Ταχυδρόμος Άρτας