Περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, προέτρεψαν την Πέμπτη να ρυθμίσουν την ανάπτυξη και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον στρατιωτικό τομέα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους «ανεπιθύμητων συνεπειών».
Μια τέτοια συνθήκη θα ακολουθούσε το μοντέλο των διεθνών συμφωνιών για τα χημικά και τα πυρηνικά όπλα.
«Υπάρχουν ανησυχίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό και την πιθανή αναξιοπιστία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης», υπογραμμίζει μια έκκληση για δημόσια δράση στο τέλος της πρώτης διάσκεψης για το θέμα στη Χάγη της Ολλανδίας.
Το κείμενο αναφέρεται επίσης σε ανησυχίες που σχετίζονται με το «πρόβλημα της ανθρώπινης εμπλοκής», καθώς και με την «έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ευθύνη» και «πιθανές ακούσιες συνέπειες»,
Στον στρατιωτικό τομέα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για αναγνώριση, επιτήρηση και ανάλυση καταστάσεων και θα μπορούσε στο μέλλον να είναι σε θέση να επιλέγει στόχους με αυτόνομο τρόπο, με πλήθος drones και χρήση πυρηνικών συστημάτων διοίκησης και ελέγχου.
Ο στρατηγός Jörg Vollmer, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης τόνισε ότι εξάλειψη του ανθρώπινου παράγοντα απο τις αποφάσεις ευθύνης δεν θα έπρεπε να υιοθετηθεί ποτέ και απο κανέναν στην στρατιωτική βιομηχανία και τα εξοπλιστικά προγράμματα .
Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα, με το όνομα REAIM υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον στρατιωτικό τομέα, συγκέντρωσε 2.000 αντιπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων εταιρειών τεχνολογίας και της κοινωνίας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι επείγον να θεσπιστούν κατευθυντήριες γραμμές. Ανακοίνωσαν επίσης τη σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά για να διευκρινιστεί ο ορισμός της τεχνολογίας στον στρατιωτικό τομέα και να καθοριστεί η υπεύθυνη χρήση της.
«Μόλις θεσπιστεί το κατάλληλο πλαίσιο και νομοθεσία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα καταστήσει τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές μας διαδικασίες απλούστερες και πιο αποτελεσματικές», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία επιτρέπει επίσης τη «γρηγορότερη και καλύτερη απόφαση- ενημέρωση».
Η Κίνα προσκλήθηκε στο συνέδριο ως βασικός παράγοντας στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με Ολλανδούς αξιωματούχους.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Πηγή : Digi24.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr