More
  ΑρχικήΚόσμοςΟυγγαρία: Υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε επί πραγματικών επιδόσεων και όχι πολιτικών...

  Ουγγαρία: Υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε επί πραγματικών επιδόσεων και όχι πολιτικών επιλογών-Aναλαμβάνει την προεδρεία τον Ιούλιο

  Δημοσιεύθηκε:

  Η Ουγγαρία θα είναι “η πιο υπέρ της διεύρυνσης προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των εποχών”, δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην “πραγματική απόδοση” των υποψηφίων χωρών μάλλον παρά στην «κλίση για πολιτική πίεση», αναφέρει το MTI.

  Από την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία θα ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που κατέχουν εκ περιτροπής όλα τα κράτη μέλη.

  «Δεν θα επιτρέψουμε να συνδεθεί τεχνητά η ενταξιακή διαδικασία ορισμένων χωρών με αυτή άλλων χωρών. Δεν θα επιτρέψουμε την ενταξιακή διαδικασία οποιασδήποτε χώρας με καλύτερα αποτελέσματα να τεθεί όμηρος από αυτούς που μένουν πίσω», δήλωσε ο Szijjarto σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας.

  Τόνισε ότι το γεγονός ότι μια υποψήφια χώρα βρίσκεται σε πόλεμο δεν θα αποτελέσει πλεονέκτημα κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εισάγει κανενός είδους στρατιωτική σύγκρουση. Κατά τη γνώμη του, η διεύρυνση θα πρέπει να έχει ως στόχο την αύξηση της δυνατότητας σταθερότητας και ειρηνικής προόδου πέρα ​​από την τρέχουσα επικράτεια της ΕΕ και όχι για την εισαγωγή της απειλής του πολέμου εντός του μπλοκ της ΕΕ.

  Ο Peter Szijjarto δήλωσε ότι η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα θέλει να βοηθήσει τη Σερβία να ανοίξει νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων, το Μαυροβούνιο να κλείσει πολλά κεφάλαια και τη Βοσνία, τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

  «Η ΕΕ χρειάζεται νέα κράτη μέλη που μπορούν να φέρουν την τόσο αναγκαία ώθηση και φρεσκάδα, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Γεωργία ή η Μολδαβία», είπε ο Szijjarto.

  Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας επέκρινε αυτό που ονόμασε «υποκρισία» και «διπλά πρότυπα» που εφαρμόζουν ορισμένα κράτη μέλη και οι ηγέτες τους, που δηλώνουν δημόσια ότι υποστηρίζουν τη διεύρυνση, αλλά στην πραγματικότητα βάζουν εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία.

  Ο εκπρόσωπος της Βουδαπέστης εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξής της για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιρροής άλλων κρατών, «συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας». Οι μεγάλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν «φυσικά» να αποκτήσουν επιρροή σε χώρες που δεν είναι ενσωματωμένες σε περιφερειακά μπλοκ, εξήγησε.

  Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Szijjarto θέλησε να διευκρινίσει ότι το επόμενο στάδιο, η δημιουργία ενός διαπραγματευτικού πλαισίου, απαιτεί αποφάσεις με ομοφωνία. Έτσι, η Ουγγαρία μπορεί επίσης να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της, ειδικά εκείνα που αφορούν τα δικαιώματα των Ούγγρων στην Υπερκαρπάθια, είπε, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία θα μπορεί να πει ότι τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας γίνονται σεβαστά εάν επιστρέψει στην κατάσταση των πραγμάτων του 2015”.

   

   

   

  Πηγή: Agerpres.ro

  Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Αρτινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Εβδομάδα Υγείας από το Δήμο Αρταίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο...

  Συναυλία της Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στην Αίθουσα Διώνη

  Την Κυριακή 14 Απριλίου, η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα πραγματοποιήσει συναυλία στην...

  Περισσότερα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Αρτινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Εβδομάδα Υγείας από το Δήμο Αρταίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο...