More
  ΑρχικήΚόσμοςΟυκρανία: Απειλή για την ασφάλεια της χώρας διαβλέπει ο υπουργός Υποδομών από...

  Ουκρανία: Απειλή για την ασφάλεια της χώρας διαβλέπει ο υπουργός Υποδομών από το κλείσιμο των συνόρων των Πολωνών αγροτών

  Δημοσιεύθηκε:

  Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Oleksandr Kubrakov, εκτίμησε τη Δευτέρα ότι το κλείδωμα των συνόρων από Πολωνούς αγρότες αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

  “Το μπλοκάρισμα των συνόρων αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια μιας χώρας που αμύνεται. Τέτοιες ενέργειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αντιπαράθεση με τον κοινό εχθρό, που ονομάζεται Ρωσία“, έγραψε στο Facebook ο αξιωματούχος από το Κίεβο. Λίγο αργότερα, στην εθνική τηλεόραση, πρόσθεσε ότι όλες οι εξαγωγές της Ουκρανίας είναι στο  στόχαστρο και «μπορεί να ειπωθεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη».

  “Όχι μόνο τα αγροτικά προϊόντα είναι μπλοκαρισμένα, αλλά οι διαδηλωτές μπλοκάρουν τα πάντα. Και τα καύσιμα. Πριν από λίγες μέρες, υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαδηλωτές δεν επέτρεψαν να περάσουν πολλά φορτηγά φορτωμένα με όπλα“, είπε ο υπουργός.

  Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, τέσσερα σημεία ελέγχου είναι αποκλεισμένα στην πολωνική πλευρά των συνόρων. Ο αναπληρωτής υπουργός Serhi Derkaci διευκρίνισε ότι η πιο κρίσιμη κατάσταση είναι στο σημείο διέλευσης Iagodin-Dorohusk, όπου σταματούν τα ανθρωπιστικά και ευπαθή προϊόντα, καθώς και τα καύσιμα.

  Ο Michan Derus, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δημοσιονομικής Διοίκησης στην πολωνική πόλη Lublin, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600 φορτηγά που περιμένουν να φύγουν από την Πολωνία στο Dorohusk και ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής είναι περίπου 232 ώρες. Κανένα φορτηγό δεν εισήλθε στην Πολωνία από την Ουκρανία, επομένως «πρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για πλήρη αποκλεισμό», είπε.

  Το Υπουργείο Υποδομών στο Κίεβο καταδίκασε επίσης το μπλοκάρισμα επιβατικών λεωφορείων. Ο Κουμπράκοφ δήλωσε ότι «οι γυναίκες και τα παιδιά που έγιναν πρόσφυγες μετά την φυγή από τον πόλεμο και που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να γίνουν όμηροι εμπορικών συμφερόντων». «Περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις και να λύσουμε το πρόβλημα γενικότερα», είπε.

  Οι Πολωνοί αγρότες αποκλείουν περιοδικά πολλά συνοριακά σημεία διέλευσης με την Ουκρανία από τον περασμένο Νοέμβριο για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό από τη γειτονική χώρα. Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, αλλά οι διαφωνίες που σχετίζονται με τη μονομερή απαγόρευση των εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, υπενθυμίζει το AFP.

  Τις τελευταίες ημέρες, η Πολωνία ανέφερε τη δυνατότητα εισαγωγής νέων απαγορεύσεων στην εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να προστατεύσει τους αγρότες της.

   

   

  Πηγή: Agerpres.ro

  Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Αρτινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Εβδομάδα Υγείας από το Δήμο Αρταίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο...

  Συναυλία της Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στην Αίθουσα Διώνη

  Την Κυριακή 14 Απριλίου, η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα πραγματοποιήσει συναυλία στην...

  Περισσότερα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Αρτινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Εβδομάδα Υγείας από το Δήμο Αρταίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο...