More
  ΑρχικήΚόσμοςΟυκρανία: Μειώνεται η δημοτικότητα του Β. Ζελένσκι αλλά συνεχίζεται η υποστήριξη της...

  Ουκρανία: Μειώνεται η δημοτικότητα του Β. Ζελένσκι αλλά συνεχίζεται η υποστήριξη της πλειοψηφίας

  Δημοσιεύθηκε:

   Η δημοτικότητα του Volodymyr Zelensky σημείωσε πτώση  μετά την αποπομπή  του δημοφιλούς αρχιστράτηγου Valeri Zaluzhni και εν μέσω έλλειψης καλών ειδήσεων από το μέτωπο. Η πλειοψηφία υποστηρίζει την απόφαση να μην γιορτάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου την ημέρα των  προεδρικών εκλογών, που θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί πριν από μια εβδομάδα.

  Το 63% των Ουκρανών συνεχίζει να υποστηρίζει τον Ζελένσκι, σύμφωνα με έρευνα της κοινωνιολογικής ομάδας «Rating» που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Η έρευνα στοιχειοθετεί  πτώση σχεδόν 30 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, όταν το 91% των ερωτηθέντων ενέκρινε τη διαχείριση του Ουκρανού προέδρου.

  Η πτώση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, πιθανώς λόγω της απογοήτευσης με τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, λέει στην EFE ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, Volodímir Paniotto.

  Κατά τη γνώμη του, η υποστήριξη στον Ζελένσκι μειώθηκε κατά άλλες πέντε μονάδες τον Φεβρουάριο, μετά την απόλυση του Ζαλούζνι, ο οποίος είχε γίνει η ενσάρκωση των πρώτων νικών του ουκρανικού στρατού, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 94% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου.

  Οι μελλοντικές εξελίξεις θα καθοριστούν από την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, πιστεύει ο Paniotto.

  «Εάν δεν αλλάξει τίποτα, τα επίπεδα υποστήριξης είναι πιθανό να μειωθούν πολύ αργά. Αλλά μεγάλες απώλειες ή νίκες μπορούν γρήγορα να τους ωθήσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», εξήγησε.

  Ωστόσο, προς το παρόν, η πλειοψηφία των Ουκρανών διατηρεί «σταθερή εμπιστοσύνη» στον Ζελένσκι, τόνισε.

  Η απόφαση να μην διεξαχθούν προεδρικές εκλογές έχει πυροδοτήσει εσωτερική συζήτηση στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί είναι «πολύ ξεκάθαρα εναντίον» της διεξαγωγής εκλογών σε καιρό πολέμου, σύμφωνα με τον Paniotto.

  Ο πρώτος γύρος θα έπρεπε θεωρητικά να είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα, στις 31 Μαρτίου. Επειδή όμως ο στρατιωτικός νόμος εμποδίζει τη διεξαγωγή εκλογών, αναβλήθηκαν.

  «Η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 80%, το υποστηρίζει αυτό», λέει ο Paniotto.

  Εάν είχαν διεξαχθεί οι εκλογές, εκατομμύρια Ουκρανοί θα είχαν στερηθεί τη δυνατότητα συμμετοχής, πράγμα που σημαίνει ότι η νομιμότητα του εκλεγμένου προέδρου θα ήταν μικρότερη και όχι περισσότερη, υποστηρίζει.

  Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την έλλειψη εκλογών ως απόδειξη ότι η Ουκρανία ολισθαίνει προς τη δικτατορία, η υποστήριξη για τη δημοκρατία έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της εισβολής, υπογραμμίζει επίσης.

  Δείκτης των διαφορετικών τροχιών Ρωσίας και Ουκρανίας ως προς αυτό είναι οι απόψεις για τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, επισημαίνει ο κοινωνιολόγος.

  Το 2014, πριν από τη ρωσική επέμβαση στο Ντονμπάς και την προσάρτηση της Κριμαίας, το 23% των Ουκρανών και το 28% των Ρώσων έβλεπαν θετικά τον Στάλιν, αλλά το ποσοστό έκτοτε μειώθηκε στο 5% μεταξύ των πρώτων, ενώ έχει αυξηθεί στο 60% μεταξύ των τελευταίος.

  «Δεν βλέπω κανένα λόγο να πιστεύω ότι η δημοκρατία απειλείται επί του παρόντος στην Ουκρανία», τόνισε ο Paniotto.

  Σαφώς, ο Ζελένσκι λαμβάνει υπόψη του κοινωνιολογικούς παράγοντες όταν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας.

  «Είναι πιθανό να του πήρε τόσο καιρό για να απομακρύνει τον Ζαλούζνι επειδή ήθελε να αποφύγει τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού αντιπάλου», είπε.

  Προς το παρόν, ο Zaluzhni δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να εμπλακεί στην πολιτική και έχει αποδεχτεί τον διορισμό του ως πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό έχει επανεμφανιστεί πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

  Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο παλιός αντίπαλος του Ζελένσκι, προειδοποίησε τον Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel» ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει σαν τη Ρωσία, «όπου όλα εξαρτώνται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου», σε μια λεπτή κρυφή κριτική στον Ουκρανό Πρόεδρο.

  Ο πρώην βασικός αντίπαλος του Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι θα συμμετάσχει ξανά στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

  Ωστόσο, ο Paniotto πιστεύει ότι οι «παλιοί πολιτικοί» δεν έχουν μεγάλες εκλογικές προοπτικές. Η υποστήριξη για τον Ποροσένκο είναι το πολύ μεταξύ 10 και 15%, «λόγω της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων», σημείωσε.

  Οι πολιτικοί μπορεί να προσπαθήσουν να προσελκύσουν δημοφιλείς προσωπικότητες από την εθελοντική ή στρατιωτική σφαίρα στα κόμματά τους για να αυξήσουν την υποστήριξή τους. «Από μόνοι τους, δεν φαίνεται ότι οι «παλιοί πολιτικοί» έχουν καμία πιθανότητα», τόνισε ο κοινωνιολόγος.

   

   

   

   

  Πηγή: EFE

  Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος – μertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Επιτυχία για τους Αθλητές των Special Olympics Άρτας στους Ιόνιους Αγώνες Στίβου

  Οι αθλητές των Special Olympics Άρτας βρέθηκαν στη γραφική Λευκάδα για να συμμετάσχουν στους...

  Ο Σκουφάς Κομποτίου Θρηνεί τον Θάνατο του Ηλία Οικονόμου”

  Η ομάδα του Σκουφά Κομποτίου πενθεί για τον θάνατο του Ηλία Οικονόμου, που είχε...

  «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην λίμνη Πουρναρίου Άρτας

  Μια ακόμη αρνητική γνωμοδότηση σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος...

  Νέα Τροπή στο Έργο Βελτίωσης Οδικού Άξονα Αθαμανίου-Θεοδωριάνων

  Το έργο βελτίωσης και άρσης επικινδυνότητας στην παράκαμψη Αθαμανίου και τον οδικό άξονα Αθαμανίου...

  Περισσότερα

  Επιτυχία για τους Αθλητές των Special Olympics Άρτας στους Ιόνιους Αγώνες Στίβου

  Οι αθλητές των Special Olympics Άρτας βρέθηκαν στη γραφική Λευκάδα για να συμμετάσχουν στους...

  Ο Σκουφάς Κομποτίου Θρηνεί τον Θάνατο του Ηλία Οικονόμου”

  Η ομάδα του Σκουφά Κομποτίου πενθεί για τον θάνατο του Ηλία Οικονόμου, που είχε...

  «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην λίμνη Πουρναρίου Άρτας

  Μια ακόμη αρνητική γνωμοδότηση σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος...