Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι «η θέση του Βελιγραδίου σε σχέση με τη Μόσχα θα είναι πιο δύσκολη» μετά τον θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο, ο Σέρβος ηγέτης απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.
Ο Βούτσιτς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva στις 18 Φεβρουαρίου ότι δεν θέλει να μιλήσει για το τι συνέβη στον Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής, λέγοντας ότι επειδή «δεν είμαι ανακριτικό όργανο».
«Δεν είμαι πιο σοφός από όλους τους άλλους στον κόσμο που γνωρίζουν τα πάντα εκ των προτέρων. Αυτό ανήκει σε πολιτικούς αναλυτές, αλλά όχι σε πρόεδρο κράτους. Αλλά η θέση θα είναι πιο δύσκολη για εμάς, δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε ο Βούτσιτς, γράφει η REL.
Επίσης τόνισε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι «έχει πυροδοτήσει νέα ένταση», προσθέτοντας ότι «είναι τραγικό όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του».
Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν στις 16 Φεβρουαρίου ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου Ναβάλνι αρρώστησε και έχασε τις αισθήσεις του σε φυλακή της Αρκτικής, όπου είχε μεταφερθεί πρόσφατα για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 19 ετών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατηγόρησαν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατό του Ναβάλνι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τις ρωσικές αρχές να διεξάγουν αξιόπιστες έρευνες.
Ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε επίσης γιατί, δεν χειροκρότησε όταν εκφώνησε ομιλία η Γιούλια, η σύζυγος του Ναβάλνι, ενώ παρευρέθηκε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στις 16 Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι.
«Ξαφνικά, μια γυναίκα κάθισε δίπλα μου και δεν είχα ιδέα ποια ήταν», είπε ο Βούτσιτς. Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοργανωτές της Διάσκεψης του Μονάχου την κάλεσαν και την παρουσίασαν στη σκηνή.
«Μόνο τότε κατάλαβα ποια ήταν η γυναίκα που καθόταν δίπλα μου. Θα είχα εκφράσει τα συλλυπητήριά μου, αλλά θα έκανα λάθος, γιατί μόλις λίγα λεπτά αργότερα, είπε ότι δεν έπρεπε να εκφράσουμε συλλυπητήριά», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι πηγαίνει σε διεθνείς συναντήσεις να αγωνιστεί για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι «θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στη Σερβία για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία».
Η Σερβία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και παρά τις εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το Βελιγράδι αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Πηγή: Top Albania Radio
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου – ertnews.gr