Σε ζήτημα που καλείται να λύσει η δικαιοσύνη εξελίσσονται για μία ακόμη φορά οι διακομιδές ασθενών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας οι οποίοι στρέφονται εναντίον της διοίκησης απαιτώντας την εφαρμογή Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει ότι οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων πραγματοποιούνται από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας.
Οι διακομιδές που γίνονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προς την Αθήνα ή και την Πάτρα είναι ελάχιστες. Για μονοψήφιο αριθμό σε ετήσια βάση, μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης σε δηλώσεις που έκανε.
Όπως είπε ο κ. Κατσακιώρης η διοίκηση του νοσοκομείου επικυρώνει το πρόγραμμα εφημεριών της Ιατρικής Υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια και στην περίπτωση αυτή εκτιμά ότι οι διακομιδές θα πρέπει να γίνονται με τον πλέον ορθό τρόπο και με κριτήριο την διασφάλιση της ζωής και της υγείας του ασθενούς.
Η Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει πάγια θέση ότι οι διακομιδές αυτές θα πρέπει να γίνονται συνοδεία εντατικολόγου ή αναισθησιολόγου.
«Μέσω της νομικής μας υπηρεσίας θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο δικαστήριο και θα υπερασπιστούμε τη θέση της Ιατρικής Υπηρεσίας που εισηγείται τι είναι ορθό για τους ασθενείς» τόνισε ο κ. Κατσακιώρης και συμπλήρωσε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει επαρκή αριθμό και εντατικολόγων και αναισθησιολόγων καθώς ενισχύθηκε σημαντικά με τις προκηρύξεις και στα δύο χρόνια της πανδημίας.
Οι διακομιδές είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στη διάρκεια της θερινής περιόδου όταν και τότε γιατροί της ΜΕΘ επέμεναν στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Μια υπουργική απόφαση που από πολλές πλευρές επισημαίνεται ότι ήρθε στην έκρηξη της πανδημίας για να λύσει προβλήματα μικρών νοσοκομείων και παραμένει ακόμη σε ισχύ.