Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των συγγενών των ομήρων της Χαμάς, που ήλπιζαν στην απελευθέρωσή τους σήμερα, καθώς ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κάτι κέτοιο δεν θα συμβεί πριν από την Παρασκευή.
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται από μαχητές στον θύλακα σε αντάλλαγμα με τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.
Ο χρόνος έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι μεσολαβητές επιδίωξαν την έναρξη της εκεχειρίας στις 10:00 το πρωί σήμερα. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε ότι η ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη της εκεχειρίας θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες ώρες.
“Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων προχωρούν συνεχώς“, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι. “Η απελευθέρωση θα ξεκινήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και όχι πριν από την Παρασκευή“, ανέφερε.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται υπό επεξεργασία. “Είμαστε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί“, δήλωσε η Γουάτσον.
Οι τρεις λόγοι της εμπλοκής
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan, επικαλούμενος έναν άγνωστο ισραηλινό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι υπήρξε 24ωρη καθυστέρηση στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και τον διαμεσολαβητή Κατάρ. Ο αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί όταν υπογραφεί.
“Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο, εκτός από τα ΜΜΕ… Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβλέπεται καμία απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τους ομήρους“, ανέφερε ο Καν επικαλούμενος πηγή του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε από πλευράς του έναν ακόμα λόγο για τον οποίο αναβλήθηκε η έναρξη ισχύρος της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν είχε ακόμη λάβει τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.
Ο τρίτος λόγος αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη για την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους πριν από την απελευθέρωση και γύρω από το αν θα έχει πρόσβαση και στους ομήρους που δεν θα απελευθερωθούν.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η παύση των μαχών με τη Χαμάς δεν θα αρχίσει επίσης πριν από την Παρασκευή.
Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα στη λίστα υπάρχουν 33 γυναίκες και 123 ανήλικοι. Ο νεότερος που κρατείται είναι 14 ετών και η μεγαλύτερη μια 59χρονη γυναίκα.
Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους 50 ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.
Οι εντονότατες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όταν το Κατάρ προσέγγισε τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευαίσθητες πληροφορίες για τους ομήρους προτείνοντας τη δημιουργία μια μικρής ομάδας που θα μεσολαβούσε για την απελευθέρωσή τους. Η ομάδα αυτή συστάθηκε με τη συμφωνία και του Ισραήλ σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας κι από εκεί ξεκίνησε διπλωματικός αγώνας δρόμου.
Πάντως, παρά τη διαφαινόμενη παύση στο πεδίο, αυτό που έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι η συνέχιση τωνεπιχειρήσεων. Τα πλήγματα από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό δεν έχουν σταματήσει σε θέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη. Επιπλέον, η καταστροφή στόχων στο βόρειο πεδίο συνεχίζεται, όπως επίσης και οι αποκαλύψεις των τούνελ, με τις δαιδαλώδεις στοές.
Οι σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ηχούν επίσης σε πολλές κοινότητες στην Άνω Γαλιλαία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Οι IDF λένε ότι περίπου 35 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο πέρασαν τα σύνορα κατά την προηγούμενη επίθεση στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε 48 ρουκέτες. Η αεράμυνα αναχαίτισε αρκετές από τις ρουκέτες, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς από τις επιθέσεις. Επιπλέον, αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι και όλμοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων σήμερα.
בהמשך להתרעות במרחב צפון הארץ, זוהו כ-35 שיגורים משטח לבנון שחצו לעבר שטח מדינת ישראל. לוחמי ההגנה האווירית יירטו מספר שיגורים.
בנוסף, מחבלים שיגרו משעות הבוקר מספר טילי נ”ט ומרגמות לעבר מספר מרחבים לאורך הגבול >> pic.twitter.com/Ez4Vfgt1pr— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 23, 2023
Πηγή: ΕΡΤ, Reuters