More
  ΑρχικήΆρταΤην Τρίτη 16 Μαίου στα Δικαστήρια Άρτας, ξεκινάει η δίκη για το...

  Την Τρίτη 16 Μαίου στα Δικαστήρια Άρτας, ξεκινάει η δίκη για το φόνο του Βαγγέλη Δραγατάκη

  Δημοσιεύθηκε:

  Την Τρίτη 16 Μαίου 2023, δύο χρόνια και 8 μήνες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου Βαγγέλη Δραγατάκη στα κιγκλιδώματα της Περιφερειακής της Άρτας παραπέμπονται για να δικαστούν κατηγορούμενοι για: Ανθρωποκτονία από αμέλεια (συγκλίνουσα) από πρόσωπα που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα πέντε στελέχη του Δήμου Αρταίων και ένα της Περιφέρειας Ηπείρου γιατί: «ενώ είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, απορρέουσα από νόμο, σύμβαση και προηγούμενη επικίνδυνη ενέργεια τους, να αποτρέψουν ορισμένο αποτέλεσμα, από (συγκλίνουσα) αμέλειά τους, ήτοι από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλαν και κατά τις περιστάσεις, μπορούσαν να καταβάλουν, δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης τους και προκάλεσαν τον θάνατο άλλου».

  Κατηγορούμενοι είναι: ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) η Διευθύντρια Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και άλλοι τρείς υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.

  Για την οικογένεια του Βαγγέλη και του φίλους του, για κάθε άνθρωπο που πιστεύει πραγματικά στην αξία της ανθρώπινης ζωής, πως οι άνθρωποι δεν είναι αναλώσιμοι και πως τα τροχαία εγκλήματα δεν μπορεί να παραμένουν ατιμώρητα ξεκινάει ένας νέος μαραθώνιος, ένας δρόμος στρωμένος με αναβολές, που για να διανυθεί θα χρειαστούν 5 με 6 χρόνια.

  Το απόλυτα τεκμηριωμένο εισαγγελικό κατηγορητήριο που περιγράφει λεπτομερειακά της ευθύνες των κατηγορουμένων είναι μόνο ένα βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης.

  Η αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα όπως προβλέπει το Άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα για Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία θα αποτελέσει τη δικαίωση της Μνήμης του Βαγγέλη Δραγατάκη, και όχι μόνο. Γιατί πριν τον Βαγγέλη υπάρχει ο Λεωνίδας Τσoνός και πριν τον Λεωνίδα ο Απόστολος Σπηλιάς. Τρεις νέοι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο μέρος, από τα ίδια κιγκλιδώματα, ο ένας με πιο φρικτό τρόπο από τον άλλο. Από τα κιγκλιδώματα που ακόμα και σήμερα ο Δήμος Αρταίων εξακολουθεί να τοποθετεί…

  Για μας είναι ζήτημα τιμής η υπόθεση του φόνου του Βαγγέλη Δραγατάκη να φτάσει μέχρι το τέλος: να λάμψει η Αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

  Στις 16 Μάρτη κλείνει ένας κύκλος. Όλα αυτά που ακούγαμε δυο χρόνια ότι ο Βαγγέλης έτρεχε, ήταν μεθυσμένος, πως τα κιγκλιδώματα είναι νόμιμα και προστατευτικά και άλλα απίθανα καταρρίφθηκαν από τους πραγματογνώμονες που όρισε η εισαγγελία και από τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ. Κανένα επιχείρημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων δεν έγινε δεκτό από την εισαγγελική πρόταση! Αλλά ο Δήμος Αρταίων συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, όπως όταν τα επεσήμανε η οικογένεια, όπως όταν τα επισημάναμε εμείς και ειδικοί πραγματογνώμονες, έτσι και τώρα, πλήρως απομονωμένος από την επιστημονική και νομική κοινότητα συνεχίζει να παριστάνει τον μόνο ικανό ερμηνευτή των νόμων.

  Δυστυχώς δεν πρόκειται για στρουθοκαμηλισμό, αλλά γι αυτή την απέλπιδα προσπάθεια που κάνουν πάντα στην Ελλάδα οι κάθε επιπέδου φορείς εξουσίας να υπερασπιστούν τους ανθρώπους τους όταν τα λάθη ή οι παραλείψεις τους έχουν προκαλέσει τον όλεθρο.

  Ο φόνος του Βαγγέλη Δραγατάκη δεν οφείλεται σε αμέλεια. Είναι αποτέλεσμα συστηματικών ενεργειών που οδήγησαν σ αυτό το αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας τα δύο προηγούμενα συμβάντα, οι υπεύθυνοι όχι μόνο δεν έκαναν καμία διορθωτική κίνηση που θα απέτρεπε ένα ακόμα θάνατο αλλά συνέχισαν και συνεχίζουν να διασφαλίζουν την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου.

  Δυόμιση μήνες μετά το Έγκλημα των Τεμπών στο Δικαστήριο της Άρτας αυτό που θα κριθεί δεν είναι απλά η υπόθεση του Βαγγέλη. Θα κριθεί η δυνατότητα του κράτους να οδηγεί στο θάνατο τους ανθρώπους και να αμνηστεύει τον εαυτό του.

  Στη Μνήμη των εκατοντάδων ανθρώπων που δολοφονούνται κάθε χρόνο στους δρόμους. Στη μνήμη των δεκάδων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη ας συσπειρωθούμε για να επιβάλουμε το τέλος της ατιμωρησίας. Μαζί στα δικαστήρια, γιατί:

  Οι φόνοι στην άσφαλτο δεν είναι «ατυχήματα», δεν οφείλονται σε «αμέλεια» δεν είναι «πλημμελήματα»!

   

   

  Τελευταία νέα

  Πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Επιχειρούν 18 Πυροσβέστες με 9 Οχήματα και 5 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07) στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης...

  Τραγικό τέλος: Θάνατος ηλικιωμένου από πτώση στο μπάνιο της κατοικίας του

  Νεκρός εντοπίστηκε στο μπάνιο του σπιτιού του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην Τριών Ναυάρχων, στην...

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Έλληνες: Ακόμη πιο ακριβά φέτος τα εισιτήρια και η διαμονή στα νησιά

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν πως δεν...

  Ελληνικά Κεράσια Στην Ευρωπαϊκή Λίστα Απάτης: Εντοπίστηκε Απαγορευμένο Φυτοφάρμακο

  Η υπόθεση των ελληνικών κατεψυγμένων κερασιών, που εντοπίστηκαν με απαγορευμένο φυτοφάρμακο, έχει προσθέσει ένα...

  Περισσότερα

  Πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Επιχειρούν 18 Πυροσβέστες με 9 Οχήματα και 5 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/07) στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης...

  Τραγικό τέλος: Θάνατος ηλικιωμένου από πτώση στο μπάνιο της κατοικίας του

  Νεκρός εντοπίστηκε στο μπάνιο του σπιτιού του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, στην Τριών Ναυάρχων, στην...

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Έλληνες: Ακόμη πιο ακριβά φέτος τα εισιτήρια και η διαμονή στα νησιά

  Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν πως δεν...