More
  ΑρχικήΆρταΤινάζεται στον αέρα το έργο των 11,8 εκατ. στο Ξενία Άρτας- Τσιρογιάννης:...

  Τινάζεται στον αέρα το έργο των 11,8 εκατ. στο Ξενία Άρτας- Τσιρογιάννης: «Δεν υπογράφω σύμβαση»

  Δημοσιεύθηκε:

  Στον αέρα τινάζεται το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Ξενία Άρτας με άμεσο και ορατό τον κίνδυνο να χαθεί το ποσό των 11,8 εκατομμυρίων ευρώ! Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» όμως μέχρι στιγμής δεν έχει συμβασιοποιηθεί για να διασφαλιστεί έτσι η συνέχιση της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ.

  Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και δυσκολότερα μετά το… διάγγελμα που έκανε από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, ο απερχόμενος δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης.

  Ο απερχόμενος δήμαρχος διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την σύμβαση του έργου ως το τέλος του έτους, αφήνοντας την νέα δημοτική αρχή να αναζητήσει τρόπο για την λειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείου ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την χρηματοδότηση του έργου.

  Το τελευταίο όμως είναι απολύτως βέβαιο καθώς για να περάσουν έργα στο νέο ΕΣΠΑ είναι προϋπόθεση η συμβασιοποίηση αλλά και η ανάληψη έστω και μίας μικρής δαπάνης.

  Ο Χρήστος Τσιρογιάννης στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων είπε ότι «το Ξενία αποτέλεσε μήλον της έριδος προεκλογικά.. Εμείς το δημοπρατήσαμε και ο κ. Σιαφάκας έλεγε ότι θέλει να το κάνει ξενοδοχείο. Από την στιγμή που ο λαός μίλησε και υπάρχει η λαική ετυμηγορία και η νέα δημοτική αρχή εγώ δεν νομιμοποιούμε να υπογράψω καμία σύμβαση με τον εργολάβο για το Ξενία… Σεβόμενος την λαική ετυμηγορία δίνω το δικαίωμα στη νέα δημοτική αρχή να αποφασίσει τι θα κάνει.. Αν δεν γίνει ξενοδοχείο θα κρίνει ο λαός της Άρτας ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα..»

  Ακολούθησε ένας έντονος διάλογος με την Βάσω Αμπελογιάννη να επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να πεταχθεί στον αέρα ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να θέτει ευθέως το ερώτημα «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν απενταχθεί το έργο και μείνει το Κάστρο άλλα δέκα χρόνια κλειστό».

  Και ο δημοτικός Δημήτρης Ευαγγέλου –ανήκει στην παράταξη του Χριστόφορου Σιαφάκα- ρώτησε επίμονα τον δήμαρχο για τον κίνδυνο απένταξης και τόνισε με έμφαση πως «αν χαθούν τα χρήματα θα φέρετε ακέραια την ευθύνη, αν απενταχθεί το έργο υπεύθυνος θα είναι ο κ. Τσιρογιάννης».

  Ο απερχόμενος δήμαρχος φυσικά δεν αναθεώρησε το σκεπτικό και την απόφασή του λέγοντας ότι «η νέα δημοτική αρχή όφειλε να μας επαινέσει για αυτό που κάνουμε»!!!

  Η ουσία είναι πως το έργο του Ξενία που κατά την διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής εντός του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου χωρίς αυτός να έχει ολοκληρωθεί ακόμη, μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

  Και μπαίνει σε περιπέτειες από το πείσμα της απερχόμενης δημοτικής αρχής να μην υπογράψει την σύμβαση ακόμη και στην περίπτωση που αυτή έρθει στο δήμο μέσα στις επόμενες ημέρες γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο οδηγεί ευθέως στην απένταξη του έργου.

  Το έργο στο Ξενία

  Το έργο έχει προυπολογισμό 11,8 εκατομμύρια και αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η μετατροπή του «Ξενία» σε κέντρο πολιτισμού. Το κτίριο βρίσκεται εντός του Κάστρου της πόλης και μετά την αποπεράτωση των εργασιών θα χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό ακίνητο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών με χρήσεις ως ωδείο, βιβλιοθήκη, ενώ σε αυτό θα φιλοξενούνται πολιτιστικές διοργανώσεις εργαστήρια και θα υφίστανται χώροι εστίασης για τους επισκέπτες.

  Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνολική ανακατασκευή του κτηρίου και βελτίωση των εγκαταστάσεων του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΞΕΝΙΑ εμβαδού 2.183 τμ., ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου πέρα του ακινήτου του Δήμου με νέες φυτεύσεις.

  Το “Ξένια” αποτέλεσε πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους Αρτινούς για πολλά χρόνια. Συνδέθηκε άρρηκτα με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή στη Άρτα, έως τα τέλη του 1992 που έκλεισε οριστικά και έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε. Αρκετά χρόνια αργότερα και ενώ το ακίνητο είχε διέλθει από πολλά και διαφορετικά στάδια το καθεστώς διαχείρισής του άλλαξε. Έτσι, το 2012 αποφασίστηκε η παραχώρησή του στο Δήμο Αρταίων με τη σχετική απόφαση να φέρει την υπογραφή 12 υπουργών.

  Πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν να αξιοποιηθεί για αμιγώς πολιτιστική χρήση και όχι για τουριστική, κάτι που είχε επισημάνει σε παλαιότερες δηλώσεις της ως Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού η σημερινή υπουργός, Λίνα Μενδώνη. Το 2014 μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο και περιήλθε στην κυριότητα του Δήμο Αρταίων, ενώ το 2016 ο δήμος πρότεινε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο-εστιατόριο, πρόταση που απορρίφθηκε από το ΚΑΣ την ίδια χρονιά. Ακολούθησε νεότερη πρόταση το 2018 από τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΚΑΣ.

   

  epiruspost.gr

  Τελευταία νέα

  Άρτα: Τα 1.500 Ευρώ που Εξαφανίστηκαν – Η Απάτη με την Πώληση του Δηθεν Φορτηγού

  Την υπόθεση απάτης γύρω από την πώληση ενός φορτηγού διερεύνησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας....

  Απάτες με διαδικτυακές αγγελίες και επιδόματα: Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση – Το modus operandi και τα money mules

  Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες μέσω διαδικτυακών αγγελιών...

  Παράνομες Κατασκευές στη Λίμνη Ζηρού: Άμεση Παρέμβαση Αρχών – Πρόστιμο 6.000 ευρώ

  Συντονισμένη επέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Δασαρχείου και της Ελληνικής Αστυνομίας...

  Ποιότητα Υδάτων Κολύμβησης: 37 Παραλίες της Ηπείρου υπό Έλεγχο

  Για την κολυμβητική περίοδο του 2024, 37 ακτές της Ηπείρου βρίσκονται υπό συστηματική παρακολούθηση,...

  Περισσότερα

  Άρτα: Τα 1.500 Ευρώ που Εξαφανίστηκαν – Η Απάτη με την Πώληση του Δηθεν Φορτηγού

  Την υπόθεση απάτης γύρω από την πώληση ενός φορτηγού διερεύνησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας....

  Απάτες με διαδικτυακές αγγελίες και επιδόματα: Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση – Το modus operandi και τα money mules

  Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες μέσω διαδικτυακών αγγελιών...

  Παράνομες Κατασκευές στη Λίμνη Ζηρού: Άμεση Παρέμβαση Αρχών – Πρόστιμο 6.000 ευρώ

  Συντονισμένη επέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Δασαρχείου και της Ελληνικής Αστυνομίας...