Στην διήμερη ακρόαση, στο Ανώτατο δικαστήριο στο Λονδίνο κρίνεται η τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ. Βρετανοί δικαστικοί θα εξετάσουν την απόφαση που πήρε το μονομελές δικαστήριο την 6η Ιουνίου να μην επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks να ασκήσει έφεση.
Οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks, θα ξεκινήσουν μια τελευταία προσπάθεια για να πολεμήσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη, 175 ετών , εάν καταδικαστεί για κατηγορίες κατασκοπείας , για την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ , ο οποίος κρατείται στη φυλακή Μπελμαρς για σχεδόν πέντε χρόνια, αν και ζήτησε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μέσω βίντεο κλήσης από τις φυλακές .
Η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε : «Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο κάθε μέρα που μένει στη φυλακή. Αν εκδοθεί, θα πεθάνει».
Εάν η διήμερη προσφυγή αυτής της εβδομάδας για έφεση είναι επιτυχής, θα έχει άλλη μια ευκαιρία να υποστηρίξει την υπόθεσή του σε δικαστήριο του Λονδίνου, σε μια νέα ημερομηνία .
Εάν ηττηθεί, ο Ασάνζ θα έχει εξαντλήσει όλες τις προσφυγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπει στη διαδικασία έκδοσης, αν και η ομάδα του έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ είπε ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να σταματήσει προσωρινά την έκδοση, εάν χρειαστεί, προειδοποιώντας ότι θα πεθάνει αν σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το αύριο και το μεθαύριο θα καθορίσουν αν θα ζήσει ή θα πεθάνει ουσιαστικά και προφανώς είναι σωματικά και ψυχικά σε μια πολύ δύσκολη θέση», είπε στο ραδιόφωνο του BBC τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές διαδικασίες που αναζωπυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή για τον φερόμενο ρόλο του στην απόκτηση και την αποκάλυψη απόρρητου υλικού.
Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε συνεχείς πιέσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, να αποσύρει το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια, το οποίο κατατέθηκε υπό τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.
Σημαντικές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και το αυστραλιανό κοινοβούλιο είναι μεταξύ εκείνων που καταγγέλλουν τη δίωξη βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν για τη δημοσίευση απόρρητων.
Ο Ασάνζ, κρατούμενος στη φυλακή Μπέλμαρς υψίστης ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, συνελήφθη αφού πέρασε επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Κατέφυγε εκεί για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου αντιμετώπισε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, οι οποίες αργότερα αποσύρθηκαν.
Τον Μάρτιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε την άδεια να ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ δεν «έθεσε ένα αμφισβητούμενο ζήτημα νόμου».
Μήνες αργότερα, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υπέγραψε επίσημα την έκδοσή του, αλλά ο Ασάνζ ζητά τώρα άδεια να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και την απόφαση έφεσης του 2021.
Εάν καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζ κατήγγειλε την πολυετή νομική δίωξη του Ασάνζ, λέγοντας «φτάνει πια».
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου – ertnews.gr