More
  ΑρχικήΆρταΒασίλης Τσίρκας: Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής με δικαιοσύνη και ασφάλεια...

  Βασίλης Τσίρκας: Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής με δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους

  Δημοσιεύθηκε:

  Το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» συμπυκνώνεται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών – μείωση τιμών – ρύθμιση χρεών – αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος». Οι προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν βασικούς αποδέκτες τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Αυτή είναι η νέα κοινωνική συμμαχία, στην οποία θα στηριχθεί η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

  Στο επίκεντρο του προγράμματος αυτού βρίσκεται η δίκαιη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά τις σκληρές μνημονιακές προβλέψεις του παρελθόντος και το γεγονός ότι η κοινωνία μας βρέθηκε στη δίνη μίας βαθύτατης οικονομικής κρίσης με ευθύνη των κομμάτων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτέλεσε μία ρύθμιση που έγινε σεβαστή από όλες τις κυβερνήσεις που βρέθηκαν στο τιμόνι του τόπου από το 2010 μέχρι και το 2019.

  Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, πυροδοτώντας μία μείζονα οικονομική, κοινωνική και στεγαστική κρίση, τις συνέπειες της οποίας ακόμη δεν έχουμε βιώσει. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 40 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία άγγιξαν σε 111 δισ. ευρώ. Επίσης, συνολικά 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

  Η παραπάνω εικόνα αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, μίας οικονομίας η οποία στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, μίας οικονομίας που δεν λειτουργεί προς όφελος των πολλών, της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά υπέρ των λίγων, με την κυβέρνηση να προχωρά στοχευμένα στην πιο άνιση κι άδικη αναδιανομή του πλούτου, πλήττοντας τα λαϊκά και μεσαία στρώματα.

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να δείχνει και πάλι σημάδια αστάθειας και ρευστότητας. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, με τη χώρα να έχει κυβερνηθεί αυτά τα τέσσερα χρόνια από μία ηγεσία που δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη κι ασφάλεια του πολιτών, μεριμνώντας μονάχα για τους έχοντες και για τους ισχυρούς.

  Η πρότασή μας περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για τη ρύθμιση των χρεών και την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας όλων των κρίκων της αλυσίδας της οικονομίας, με έμφαση σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Περιλαμβάνει ακόμα τη στήριξη της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των εργαζόμενων και των επαγγελματιών που και επί μνημονίων και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη «τράβηξαν κουπί» σε δυσανάλογο βαθμό από τις δυνατότητές τους.

  Δεν πρόκειται όμως απλώς για μια προεκλογική υπόσχεση. Πρόκειται για τον βασικό άξονα και προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανασφάλειας και ρευστότητας, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ενίσχυση της ασφάλειας και δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Σημαίνει αύξηση μισθών και μείωση τιμών. Σημαίνει ισχυρό κι αποτελεσματικό κράτος, σημαίνει σταθερότητα κι «άνοιγμα» προς το μέλλον με την κοινωνία σύμμαχο των εξελίξεων.

  Ο σχηματισμός μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και η νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι η μόνη λύση σταθερότητας για τον τόπο, για όσους θέλουμε μία χώρα ισχυρή και τους ανθρώπους της σε καλύτερη θέση, με καλύτερες προοπτικές για τους νέους πολίτες, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν θα συνεχίζει να είναι ουραγός σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι εδώ και αρκεί να την πιστέψουμε για να γίνει πραγματικότητα.

  Χρειαζόμαστε όραμα κι ελπίδα ως κοινωνία και αυτά δεν μπορεί να τα εγγυηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή, αλλαγή πλεύσης, για να καταφέρουμε να δούμε λίγο μακρύτερα, με ασφάλεια, ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που μας «πλασάρει» σήμερα η ΝΔ. Είναι ευθύνη μας να αλλάξουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε άλλο μονοπάτι, δημοκρατικό και προοδευτικό. Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής με δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους.

  *Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Άρτας.

  Τελευταία νέα

  Θαύμα στους Δρόμους της Άρτας”: Ο Παπάς με το παράνομο παρκάρισμα και η αυτοκινητιστική ανάσταση στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων

  Στην Άρτα, ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα άφησε τους κατοίκους με χαμόγελα και γέλια....

  Άνοιξε η Έκθεση Μοντελιστών στην Άρτα

  Σήμερα, η Άρτα καλωσορίζει τους λάτρεις του μοντελισμού στην ετήσια Έκθεση Μοντελιστών, η οποία...

  Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Θεράποντος στην Άρτα

  Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος του θαυματουργού, στους Αγίους Αναργύρους...

  Φωτιά κατέστρεψε ΙΧ αυτοκίνητο στους Κωστακιούς Άρτας

  Ένα ΙΧ αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στους Κωστακιούς Άρτας. Σύμφωνα με το artinos.gr...

  Περισσότερα

  Θαύμα στους Δρόμους της Άρτας”: Ο Παπάς με το παράνομο παρκάρισμα και η αυτοκινητιστική ανάσταση στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων

  Στην Άρτα, ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα άφησε τους κατοίκους με χαμόγελα και γέλια....

  Άνοιξε η Έκθεση Μοντελιστών στην Άρτα

  Σήμερα, η Άρτα καλωσορίζει τους λάτρεις του μοντελισμού στην ετήσια Έκθεση Μοντελιστών, η οποία...

  Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Θεράποντος στην Άρτα

  Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος του θαυματουργού, στους Αγίους Αναργύρους...