More
  ΑρχικήΆρταΒίκυ Σιαπάτη: Οι Αρτινοί πολίτες δικαιούνται να έχουν απαιτήσεις & προσδοκίες.

  Βίκυ Σιαπάτη: Οι Αρτινοί πολίτες δικαιούνται να έχουν απαιτήσεις & προσδοκίες.

  Δημοσιεύθηκε:

  Tο τελευταίο διάστημα αρκετά συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε συζητήσεις που αφορούν τα τοπικά θέματα, αναφέρεται ως κατακλείδα, ο ματαιόδοξος αφορισμός “τελικά, έχουμε τον Δήμαρχο που μας αξίζει”.

  Η φράση αυτή που με πολύ μεγάλη ευκολία εκστομίζεται, δεν τιμά φυσικά τον οποιοδήποτε Δήμαρχο. Πρωτίστως όμως δεν τιμά τους πολίτες που εκλέγουν τον Δήμαρχο που “τους αξίζει”. Δε θα ασχοληθώ με το εάν ο Δήμαρχος είναι μικρότερος των προσδοκιών των πολιτών που τον εξέλεξαν.

  Θέλω να εστιάσω στα παρακάτω ερωτήματα: Οι Αρτινοί πολίτες τόσο κυνικοί και αδιάφοροι είναι, που με τόση ευκολία κατεβάζουν τον πήχη για την πόλη τους; Δικαιούμαστε όλοι να ενοχοποιούμε συλλήβδην για την κατάσταση και την εικόνα της πόλης μας την αγελαία “κακή” κρίση μας; Αρκούμαστε στο να βρίσκεται η πόλη σε κατάσταση όπου στους τυφλούς (όλους εμάς), βασιλεύει ο, εκλεγμένος μονόφθαλμος. Μας ικανοποιεί αυτή η κατάσταση ή μήπως έχουμε παραδώσει τα όπλα γιατί θεωρούμε ότι δεν γίνεται κάτι που να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση;

  Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ένα τρανό “φυσικά και όχι”. Οι Αρτινοί πολίτες, ούτε κυνικοί είναι, αλλά ούτε κι αδιάφοροι. Μπορεί η οικονομική κρίση αρχικώς, στη συνέχεια η υγειονομική και στην πορεία η ενεργειακή κρίση σε συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη να έχει δημιουργήσει σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα σχεδόν σε όλες τις οικογένειες.

  Αυτό όμως δεν δίνει άλλοθι στην τοπική αυτοδιοίκηση να στρουθοκαμηλίζει και να μην παράγει σχεδόν τίποτε, πέρα από το να φέρει εις πέρας τη λειτουργία του Δήμου, αρκούντως καλώς! Οι Αρτινοί πολίτες, δεν μένουν αμέτοχοι και χωρίς άποψη και κρίση. Επίσης δικαιούνται και έχουν απαιτήσεις. Πολλές. Και προσδοκίες. Μήπως συμβαίνει και οι πολίτες έχουν συνηθίσει επί οκταετίας το ότι η Δημοτική Αρχή περιορίζεται μόνο σε μελέτες επί μελετών και παρουσιάζει ως έργο, μικρής κλίμακας παρεμβάσεις; Ίσως. Γι αυτό όμως δεν φταίει ο μέσος Αρτινός πολίτης.

  Απεναντίας. Οι Αρτινοί, μοιραία κάνουν καθημερινά σύγκριση με άλλες πόλεις, με αυτά που συμβαίνουν πέρα από τον μικρόκοσμο της “Εθνικής Άρτας”. Πώς γίνεται οι άλλοι Δήμοι να καταφέρνουν και να διεκπεραιώνουν επιτυχώς τις μικροπαρεμβάσεις, τα μικροέργα, τα καθημερινά και περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, ενώ παράλληλα εκπονούνται έργα που αλλάζουν τις πόλεις, τις εξελίσσουν, τις μεγαλώνουν, τις ομορφαίνουν, τις προοδεύουν; Οι άλλοι Δήμοι συμβαίνει και εκμεταλλεύονται χρηματοδοτικά πακέτα, ενώ προσαρμόζονται στις συνθήκες.

  Οι συνθήκες αυτές δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές του μικρόκοσμου της “Εθνικής Άρτας”. Μήπως λοιπόν η ευθύνη δεν είναι συλλογική και δεν έχουμε τον Δήμαρχο που μας αξίζει; Και να μην ξεχνάμε ότι πέραν του Δημάρχου, εκλέξαμε και μια πλειάδα Δημοτικών συμβούλων. Για να υπηρετούν υποτίθεται την υλοποίηση του προγράμματος του Δημάρχου που ηγείτο του ψηφοδελτίου τους. Πού είναι οι Δημόσιες τοποθετήσεις τους, πέραν από τις επαναλαμβανόμενες φωτογραφίσεις χειραψίας στο facebook που κατοχυρώνουν τον εκλογικό αγώνα της “νέας τετραετίας” που τόσο βιάζονται να εξαγγείλουν από την πρώτη ημέρα ανάληψης των ηνίων του Δήμου;

  Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ασκούν έργο; Ασκούν έλεγχο; Έχουν άποψη; Έχουν λόγο; Έχουν καταγραφεί οι δημόσιες τοποθετήσεις τους κάπου αυτά τα οκτώ χρόνια; Ή μήπως συντάσσονται σιωπηρά και οδεύουν άκριτα προς τη νέα τετραετία; Είναι αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι πέριξ του Δημάρχου που μας αξίζουν; Φυσικά και όχι.

  Και αναφορικά με την περιώνυμη “Εθνική Άρτας” που τελείως άστοχα και ευθαρσώς διαφημίζεται: οι αποσκιρτήσαντες Δημοτικοί σύμβουλοι που κατάφερε και που τόσο έντεχνα τους προσάρτησε ο Δήμαρχος, εκλέχθηκαν εξ αρχής με τις ψήφους των πολιτών για να ελέγχουν το έργο του. Όχι για τον σιγοντάρουν. Είναι αυτός ο έλεγχος που αξίζει του Δημάρχου; Είναι αυτός ο έλεγχος που μας αξίζει; Ποιόν τιμά η πρώιμη αθέτηση του σκοπού για τον οποίο εκλέχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Εθνικής Άρτας”; Σίγουρα ούτε τους ίδιους ούτε τον αρχηγό της Εθνικής που τους καμαρώνει, παίζοντας εν ου παικτοίς.

  Κοντολογίς, το απόφθεγμα “έχουμε τον Δήμαρχο που μας αξίζει”, δεν μας αξίζει. Οι Αρτινοί δικαιούμαστε και μας πρέπει, Δήμαρχος που να παράγει έργο. Δικαιούμαστε Δήμαρχο που να ενδιαφέρεται εξίσου και αδιακρίτως για κάθε Αρτινό και μέχρι τον έσχατο πολίτη της πιο απομακρυσμένης Δημοτικής ενότητας. Δικαιούμαστε Δήμαρχο που θα ικανοποιήσει και τα αιτήματα του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του ανέργου, του άεργου, του εμπόρου, του δημοσίου υπαλλήλου, του ελεύθερου επαγγελματία, του εισοδηματία, εάν κι εφόσον το αίτημα είναι δίκαιο. Δικαιούμαστε Δήμαρχο που να ενώνει και δεν χωρίζει σε Δημότες διαφορετικών κατηγοριών.

  Δικαιούμαστε Δήμαρχο που δε φοβάται τον έλεγχο ούτε από την συμπολίτευση ούτε από την αντιπολίτευση. Ίσα ίσα που να επιζητά ευθαρσώς τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς εκ προτέρων να τη θεωρεί δεδομένη και να την εκβιάζει. Θα βόλευε τους έχοντες την εξουσία να θεωρούν τους πολίτες τους a priori κυνικούς, αδιάφορους, στωικά υπομένοντες και κομματικά ψηφίζοντες.

  Για κακή τους τύχη όμως, οι κοινωνίες εξελίσσονται, οι πολίτες πληροφορούνται, συμμετέχουν και κρίνουν. Όχι μόνο στην κάλπη. Κρίνουν κάθε μέρα, κάθε ώρα. Το να γυρίζουν οι έχοντες την εξουσία την πλάτη σε αυτή την πραγματικότητα που ζούμε, είναι μια άλλη πραγματικότητα, εικονική. Η εικονική τους πραγματικότητα, όσα φίλτρα και αν επιλέξουν στις φωτογραφίες που αναρτούν, για κακή τους τύχη δεν ωραιοποιείται.

  Βίκυ Σιαπάτη

  Τελευταία νέα

  Δημοσκόπηση: Το 60% δηλώνει πως θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και το 70% απορρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές.

  Η απογοήτευση και η αποδοκιμασία των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται μεταξύ άλλων...

  ΣΣτη διεκδίκηση μιας θέσης στα Πανεπιστήμια 622 μαθητές στο Νομό της Άρτας622 μαθητές στο Νομό της Άρτας

  3.193 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Ηπείρου, θα διεκδικήσουν μια...

  Πρωτοφανές περιστατικό: Πάτησε τον συγχωριανό του με το τρακτέρ λόγω κτηματικών διαφορών

  Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης στον Βόλο, όταν άνδρας προσπάθησε να σκοτώσει...

  Αναπτυξιακή Έκρηξη στην Οικοδομική Δραστηριότητα στην Ήπειρο με άνοδο 115,9%

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται, και η...

  Περισσότερα

  Δημοσκόπηση: Το 60% δηλώνει πως θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και το 70% απορρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές.

  Η απογοήτευση και η αποδοκιμασία των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται μεταξύ άλλων...

  ΣΣτη διεκδίκηση μιας θέσης στα Πανεπιστήμια 622 μαθητές στο Νομό της Άρτας622 μαθητές στο Νομό της Άρτας

  3.193 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Ηπείρου, θα διεκδικήσουν μια...

  Πρωτοφανές περιστατικό: Πάτησε τον συγχωριανό του με το τρακτέρ λόγω κτηματικών διαφορών

  Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης στον Βόλο, όταν άνδρας προσπάθησε να σκοτώσει...